Very Peri: Culoarea anului 2022

Încă din anul 2000, experții de la Pantone aleg în fiecare an o culoare reprezentativă a anului în care urmează să trecem. Pantone susține că a ales Very Peri, în contextul global actual, ca fiind un simbol al tranziției spre societatea post-pandemică și resetare. Very Peri manifestă o atitudine plină de bucurie și o prezență dinamică care încurajează creativitatea curajoasă și expresia imaginativă.

Procesul de selecție Pantone Culoarea Anului necesită o analiză atentă a culorilor și a tendințelor. Pentru a ajunge la selecție în fiecare an, experții în culori de la Pantone de la Pantone Color Institute™ străbat lumea în căutarea unor noi influențe de culoare. Acestea pot include industria de divertisment și filme în producție, colecții de artă itinerante și noi artiști, modă, toate domeniile de design, destinații populare de călătorie, precum și noi stiluri de viață, stiluri de joacă și condiții socio-economice. Influențele pot proveni și din noile tehnologii, materiale, texturi și efecte care au impact asupra culorilor, platformelor relevante de rețele sociale și chiar evenimentelor sportive viitoare care captează atenția la nivel mondial. Timp de 23 de ani, Culoarea Anului de la Pantone a influențat dezvoltarea produselor și deciziile de cumpărare în mai multe industrii, inclusiv în modă, mobilier pentru casă și design industrial, precum și ambalarea produselor și designul grafic.

Prin urmare, culoarea anului 2022 este o nuanţă de albastru – albastru Very Peri (Pantone 17-3938) – care nu a existat până acum în gama de culori a Pantone Color Institute, în care au fost combinate tonuri de albastru şi roșu-violet, nuanţă asemănătoare cu a florilor de levănţică sau cu penajul violet deschis al unor păsări. Specialiştii spun că, în 2022, pentru interioare, pe lângă accentele de albastru Very Peri şi de verde-salvie, relaxante, atrăgătoare, care se pot combina cu multe alte culori, recomandate sunt şi alte nuanţe: culori de toamnă, precum galben muștar, teracotă sau chiar bej, care pot conferi o notă de eleganţă inconfundabilă.

Astfel, outfit-urile din acest an vor fi dominate de nuanța Very Peri, o culoare creată special pentru anul 2022. O nuanță care promite schimbarea, după 2 ani zbuciumați în care umanitatea a traversat clipe grele, iar acum se pregătește pentru liniște și pace.

Editor: Cîrlogea Ana-Maria

Grafician: Daria Cimpoeru