Top 5 designeri care au revoluționat lumea modei

  1. Coco Chanel- femeia care a schimbat lumea modei și mentalitatea feminină
Coco Chanel, pe numele ei real, Gabrielle Bonheur Chanel s-a născut pe 19 august 1883, într-o familie săracă, mama ei spăla vase într-un centru de caritate, iar tatăl ei era vânzător ambulant. După ce mama ei a fost răpusă de bronșită, tatăl ei a abandonat-o într-o școală de maici la vârsta de 12 ani. Primul ei job a fost acela de cântăreață într-un bar, unde și-a primit porecla „Coco”, datorită cantecului „Qui Qu’a Vu Coco?”, pe care aceasta îl interpreta în majoritatea timpului. În 1908, Coco îl cunoaște pe Arthur Edward “Boy” Capel, care o ajută să se lanseze în lumea modei, deschizându-și un magazin de pălării. În 1910, își lansează prima colecție de haine care se bucura de un mare succes. Timp de șase decenii, Coco a dictat tendințele modei, eliberând femeile de hainele incomode de până atunci. Datorită ei, doamnele au renunțat la corsete și au început să poarte costume de inspirație masculină. Rochiile complicate au fost înlocuite de rochia scurtă neagră – rochie care încă ne scoate din necazuri în orice situație. Fondatorul casei de modă Chanel, cu o avere de 15 miliarde de dolari, merită pe deplin statutul de icon si trendsetter a mode. Coco Chanel moare în 1971 în apartamentul ei din Paris. După moartea creatoarei, Casa de Modă Chanel a intrat într-un con de umbră, în care, la mai bine de un deceniu, doar Karl Lagerfeld a readus lumina şi a readus în faţa reflectoarelor inconfundabilele creaţii Chanel.

  • Elsa Schiaparelli – o viață roz și un designer prea modern pentru vremurile sale
Elsa Schiaparelli s-a născut în 1890 la Palatul Corsini din Roma. Mama ei era descendenta unei familii de medici, iar tatăl său era decan al Universității din Roma. În 1913, pleacă la Londra ca bonă pentru copii unei prietene a surorii ei. Participă la o conferință de teologie a contelui William de Wendt de Kerlor, care o fascinează. Cei doi se căsătoresc în 1914 și se mută la New York 2 ani mai târziu. În 1920 vine pe lume Yvonne, primul copil al cuplului Elsa-William. Elsa este nevoită să se descurce cu lipsa banilor, a absențele îndelungate ale soțului și cu îngrijirea copilului, așa că decide să divorțeze. Lumea modei o atrage, așa că la mijlocul anilor ´20 Schiaparelli s-a lansat ca designer vestimentar independent. Lansează o colecție de pulovere tricotate cu modele suprarealiste. În 1929 începe să se joace cu materialele, inventând o pelerină de ploaie din lână și mătase cauciucată, costume de baie cu fermoare la vedere, urmate de acelea cu fermoare colorate, costume cu umerii accentuați și pălării excentrice, precum Madcap, iar prima sa rochie de seară avea un decolteu adânc. Continuă să impresioneze cu obiecte ca mănușile din piele de șarpe cu cuie, ghetele cu franjuri lungi din blană de maimuță sau prin gențile cu decorațiuni luminoase care funcționau pe bază de baterii. Pentru Elsa nimic nu era prea mult, iar ușurința cu care îmbina elemente ce păreau să nu aibă nimic în comun făcea ca toate piesele să fie niște opere de artă. Elsa și-a închis casa de modă în 1954, iar in 1973 decedează în somn. În 2010, casa Schiaparelli și-a redeschis porțile cu o nouă echipă și un nou director de creație, aceștia păstrând viziunea de geniu a Elsei. Poate că uneori istoria te iartă și îți mai dă o șansă împotriva uitării.

  • Giovanni Versace – o carieră tumultuoasă
Giovanni Versace se naște la începutul lunii decembrie în orașul Calabria din Italia și face încă de mic cunoștință cu lumea designului. Mama lui era o croitoreasa desăvârșită si îl primește în atelierul său de la o vârstă fragedă. La 26 de ani decide să plece la Milano, pentru a lucra ca designer și pentru a învăța mai multe din tainele acestei meserii, considerându-l un loc mai potrivit pentru ideile și ambițiile sale. În mai puțin de un an ajunge designer la Byblos, una dintre cele mai de succes linii ale lui Genny, un producător italian de haine ready-to-wear. La 32 de ani, Giovanni Versace deschide primul său magazin, un boutique pe Via Della Spiga. Era deja o emblemă, deși era abia începutul. Devenit deja celebru, Giovanni se bucură de primul său premiu, în cadrul galei „Ochiul de Aur”, primind titlul de cel mai bun creator de modă pentru colecția de îmbrăcăminte de damă realizată pentru sezonul toamnă-iarnă 1982/1983. De-a lungul carierei sale, Versace a obținut nenumărate premii, printre care se numără și un trofeu Oscar de modă american din 1993. Cu 6 luni înainte să fie ucis, Versace primise vestea că este vindecat de o formă rară de cancer cu care se luptase mai bine de 2 ani. Avea 50 de ani și credea că a depășit cel mai greu moment al vieții sale. După moartea lui Giovanni Versace, sora sa, Donatella Versace, a preluat frâiele casei de moda Versace.

  • Christian Dior – în căutarea eleganței pierdute si susținerea mișcării feministe
Cel care avea să devină „le couturier absolut” al Franței s-a născut în 21 ianuarie 1905 la Granville, în familia industriașului Maurice Dior. Când băiatul avea 5 ani, familia s-a mutat la Paris, unde Christian a fost înscris la Lycée Gerson. Când a venit vremea înscrierii la facultate, Dior le-a spus părinților că ar vrea să studieze arhitectura; ideea a fost categoric respinsă pe motivul că locul său „nu era cu boemii”. Dior și-a înființat astfel o galerie împreună cu un prieten, Jacques Bonjean, și timp de câțiva ani cei doi au tranzacționat pe piața de artă tablouri ale artiștilor în vogă, precum Salvador Dali, Christian Berard sau Jean Cocteau. A început să deseneze, iar când s-a întors în capitală a început să-și vândă schițele de haine oricui era dornic să-l plătească: croitori, modiste, reviste. A fost un foarte modest început în domeniul modei pentru cel care, un deceniu mai târziu, avea să devină designerul numărul 1 al Franței. El a simțit nevoia de a oferi o perspectivă complet diferită, propunând întoarcerea la silueta feminina “Eu am creat haine pentru femei gingașe și delicate ca o floare, haine cu umeri rotunjiți, busturi pline, feminine, și talii suple deasupra unor fuste ample, enorme”, a explicat designerul. Începând cu 1947, cu fiecare nouă colecție, Dior a stabilit tendințele generale în modă. După câțiva ani în care colecțiile sale au urmat liniile fixate prin New Look, în 1954 designerul s-a întors împotriva propriilor creații și a propus un alt stil – „Linia H” sau așa-zisul Flat look– cu linii drepte, ușor masculine, și haine mai strânse pe corp. Christian Dior ajunsese, astfel, pe culmea succesului, și asta datorită femeilor. Designer-ul s-a stins din viață în 1957 în urma unui infarct, la doar 52 de ani. Însă contribuția adusă lumii modei avea să-i asigure lui Dior un loc definitiv și privilegiat în panteonul marilor creatori de modă ai secolului XX. Chiar și după moarte, prin imperiul pe care l-a creat și care a supraviețuit dispariției sale timpurii, numele lui Christian Dior a rămas un sinonim al creativității și eleganței absolute.

  • Louis Vuitton – cu moda în geamantan
Louis Vuitton, un copil sarac care s-a nascut in a patra zi a lui Gustar, în anul 1821, în regiunea Jura. Se trăgea dintr-o familie simplă, de meșteri și fermieri. Pe când alţi băieţi încă se mai jucau pe maidane, la 13 ani, mânat de nevoi, dar şi de ambiţie, viitorul antreprenor francez a plecat la Paris. Norocul nu l-a ocolit pe Vuitton: a devenit ucenic la atelierul lui Monsieur Marechal, unde realiza cutii personalizate pentru împachetat. Femei sau bărbaţi, săraci sau bogaţi, toţi aveau nevoie de valize, cufere, cutii pentru pălării sau truse pentru toaletă. Aşa că tânărul Vuitton a profitat de cererea de piaţă şi de importanţa noului meşteşug urban – şi, în câţiva ani, a devenit cel mai cunoscut din breaslă. Vuitton nu a bătut pasul pe loc prea mult timp: la numai 4 ani de la inaugurare lansează modelul propriu de geamantan. Noul seif pentru haine era perfect rectangular, meşterul renunţând la capacul sub formă de cupolă proiectat anume pentru scurgerea apei în favoarea capacului plat, gândit practic, care permitea o mai bună organizare şi depozitare a bagajelor. Şi, ceea ce a rămas până astăzi drept una dintre caracteristicile Vuitton, pânza şi lemnul erau îmbinate atent cu mâna lucrătorilor şi încheiate cu un lipici special, fără a implica metalul cuielor sau capselor. Moda se schimba, la fel şi bagajele. Şi cu toate că hainele femeilor nu mai erau la fel de voluminoase, ele tot trebuiau să schimbe mai multe ţinute, chiar şi într-o singură zi. Aceste amănunte nu i-au scăpat lui Vuitton junior şi, precum tatăl său, s-a adaptat cerinţelor anilor ’30. În 1930 a creat geanta keepall, accesibilă, folositoare şi elegantă, păstrând tiparul de culori şi simboluri. În 1932, cu gândul la domnii care doreau să transporte o sticlă cu vreo licoare preţioasă, George a creat geanta Noe. Louis Vuitton a devenit un brand al celebrităţii încă din… totdeauna. În anii ’20, Coco Chanel a dat o comandă specială: geanta Alma. A urmat Audrey Hepburn cu a ei Speedy, din 1965. Louis Vuitton poartă unul dintre cele mai cunoscute logo-uri, devenind sursă de inspiraţie chiar şi pentru Dali – „Daligram”. Una dintre cele mai impunătoare firme listate la bursa de valori de la Paris, LV s-a asociat cu o altă firmă gigant, Moët Hennessy, creând astfel cel mai mare imperiu al luxului, LVMH.

Editor: Copăcel Andreea

Grafician: Bivolaru Marilena