Despre actorie cu Oana Cârmaciu

Probabil că mulți dintre noi ne-am gândit la un moment dat cum e să fii actor, să fii celebru și să ai mii de fani. Câțiva dintre cei care s-au gândit mai serios la acest lucru sunt azi actori, studenți sau viitori studenți la actorie. Oana Cârmaciu este una dintre acele persoane care s-au gândit serios la o carieră în actorie, iar astăzi este unul dintre cei mai cunoscuți actori ai României. S-a făcut cunoscută publicului larg prin rolul Ioanei din serialul ,,Sacrificiul”, rol care i-a adus un real succes mai ales în rândul tinerilor. Acum câteva zile am avut plăcerea ca Oana să îmi răspundă la câteva întrebări despre minunata lume a actoriei, dar și despre sacrificiile din spatele succesului.

Când ți-ai dat seama că actoria este drumul tău?

Mi-am dat seama târziu, prin clasa a12-a m-am gândit că aș putea încerca, dar până în ultimele luni de liceu mi s-a părut doar experiența unei admiteri, nu era nimic serios legat de intenția mea. Nu am văzut mult timp actoria ca pe o meserie ci ca pe o terapie, ca pe un proces prin care să ajung la mine. Încă îmi păstrez părerea. Actoria e atât un meșteșug, ( partea care o face să se poată numi meserie) cât și o continuă călătorie “înauntru”.

Care a fost experiența ta cu primul casting?

Primul casting l-am avut în ziua în care am dat și prima probă de admitere în facultate. Am avut niște emoții incredibile. Era pentru lung-metrajul Kira Kiralina în regia lui Dan Pita. N-am luat proba, dar m-a ajutat mult experiența. Mi-am dat seama că pot funcționa chiar și când picioarele mele tremură prea tare ca să mă mai poată asculta.

Când ai început să fii cunoscută pe stradă de oameni? Cum ai reacționat când ți s-a cerut primul autograf?

Cunoscută cred că e cam mult spus.. prin toamna-iarna lui 2019 au început să vină oameni la mine pe stradă sau în magazine, să vorbim, să facem poze, să le dau autografe… sunt timidă, nu mă dau în vânt după tipul ăsta de experiență, dar cumva mă încălzește să văd că am putut bucura un om prin simpla întalnire sau o poză/ un autograf. Și da… mai niciodată nu știu ce să scriu în autografe.

Ce sfat le-ai da viitorilor actori?

Pentru cei care își doresc s-o ia pe drumul ăsta singurul sfat este: “Gândește-te foarte bine de ce! Ce te mână, care e scopul. Dacă totul e bine definit și ai găsit sens în drumul ăsta atunci investește în tine constant și consistent pe toate planurile!”

Ce sfat le-ai da tinerilor care nu reușesc să treacă de castinguri?

Castingul nu este despre tine ci despre proiect. Ei vor alege ce se potrivește mai bine viziunii pe care o au despre personaj. Sunt multe circumstanțe cu care trebuie să te armonizezi și de multe ori nu ține de tine. Proba pe care o dai, pe de altă parte, vorbește despre tine. Pregătește-te cât poți de bine și fii cât de bun poți în momentul respectiv. Dacă ești mulțumit de tine la finalul probei rezultatul nu are  importanță. La un moment dat va apărea un proiect în care te vei potrivi perfect.

Editor: Lavinia Covrigea

Grafician: Mădălina Moroșanu