Colectiv – o lecție despre corupție

Primele cuvinte care ne vin în minte când cineva spune Colectiv sunt: moarte, minciuni, nedreptate, corupție. Colectiv este cea mai gravă tragedie din România după 1989, iar dacă la revoluție am pierdut vieți, dar am câștigat libertatea, la Colectiv am pierdut vieți, dar corupția nu a fost învinsă. Tragedia Colectiv nu are comparație, totul s-a întâmplat într-un ritm alert, la 22:30 începea incendiul, iar la 23:15 apăreau primele știri.

Ministrul sănătății din acea perioadă era Nicolae Bănicioiu, iar la mai puțin de o lună după incendiu își dădea demisia. Nicolae Bănicioiu este cel care a declarat, în zilele care au urmat tragediei, că nu este nevoie de transportul supraviețuitorilor în străinătate, așa cum chiar dânsul spunea ,,avem de toate”. Se pare că evenimentele din zilele următoare l-au contrazis pe Bănicioiu, la o săptămână de la tragedie au început să moară dintre pacienții care nu se aflau într-o stare critică. Mulți dintre supraviețuitori au murit de la bacteriile căpătate din spitalele românești. După mai multe investigații s-a descoperit că majoritatea infecțiilor au fost cauzate de diluarea dezinfectanților folosiți în spitale. Patronul firmei care producea dezinfectanții era un medic român.

După transferarea pacienților în străinătate am putut vedea incapacitatea sistemului român de sănătate. Spitalul de Urgență Floreasca, unde au fost internați circa 50 de răniți, nu avea secția de arși funcțională, deși cu puțin timp în urmă au fost investiți câteva milioane de euro în dotarea ei cu aparatura necesară.  Nici azi nu există paturi suficiente pentru o tragedie de proporția Colectiv!

Clubul Colectiv funcționa fără să aibă avizul pompierilor pentru securitatea la incendii și nici pentru spectacolul pirotehnic. Cu toate acestea, mai mulți ofițeri ISU au fost de 3 ori la sediul clubului Colectiv, fără a lua nicio măsură pentru siguranța clienților. Pe autorizația de funcționare se menționa că numărul consumatorilor trebuie să fie maxim 80, în seara tragediei au fost prezente circa 350 de persoane.

Nu a trecut mult timp de la incendiu și s-au creat și primele teorii,  Florin Chilian susține că incendiul a fost planificat de însuși Președintele României, deoarece își dorea demisia guvernului. Colonelul STS Ștefan Enache susține că cei de la Ministerul de Interne au ordonat incendiul de la Colectiv. De-a lungul timpului s-a vorbit și de o așa-zisă ascundere a autorităților a numărului real de victime. Conspiraționiștii au făcut și o paralelă între atentatele teroriste de la Paris din noiembrie 2015 și tragedia de la clubul Colectiv, afirmând că există un număr mare de coincidențe între acestea.

Cu toate că au decedat nu mai puțin de 64 de persoane, dosarul Colectiv nu este încă finalizat. Au fost arestate 11 persoane, dar încă nu știm care sunt principalii vinovați. Chiar dacă peste câțiva ani acest caz va fi clasat sau poate cu puțin noroc rezolvat, nimeni nu poate readuce la viață cele 64 de suflete. În 2015 64 de familii au purtat pe umeri cruci pline de durere, iar restul supraviețuitorilor trăiesc și astăzi cu amintirea celei mai mari tragedii din viața lor.

Editor: Lavinia Covrigea

Grafician: Florina Anton

Borcea Bianca Ana-Maria
+ posts