Sistemul de sănătate prin ochii adolescenților

În ultimii ani, sistemul de sănătate românesc ne-a oferit multe surprize neplăcute, de la tragedii care au omorât zeci de oameni, până la promisiuni care nu au fost niciodată duse la bun sfârșit. Personalul medical a încercat în acești ani fie să schimbe sistemul, fie să urmeze modelul de corupție al acestuia. Auzim de multe ori aduții vorbind despre aceste probleme, dar de prea puține ori se cere opinia adolescenților,adulții de mâine ai României. Cu ajutorul unui formular dedicat adolescenților am aflat și opiniile acestora despre sistemul de sănătate românesc.

În primul rând, am încercat să aflu experiențele adolescențiilor cu medicii români, au fost atât experiente plăcute, în care medicii au înțeles că fiecare dintre noi putem contribui la schimbarea sistemului, dar și experințe mai puțin plăcute. ,,Cred că generația tânără de medici este super ok, dar restul nu au nicio legătură cu realitatea. Ultima dată când am ajuns la urgențe, jumătate de oră eu și mama am fost lăsate singure afară pentru a aștepta rezultatul testelor COVID, fără supraveghere, deși eu eram într-o stare foarte gravă.”; ,,Sunt medici în România care fac meseria doar pentru bani și medici care o fac din pasiunea de a salva oameni. Atunci când aveam 3 ani, m-am îmbolnăvit și am ajuns la spitalul județean de urgență din orașul meu. Acolo, medicii m-au tratat necorespunzător problemelor pe care le aveam, distrugandu-mi flora intestinala, lucru pe care îl resimt și astăzi, suferind de alte probleme medicale.”, declară un adolescent în formular.

Curățenia este o altă problemă a spitalelor din România. De-a lungul timpului s-au constatat cazuri de pacienți care au contactat boli autoimune din spitale: ,,Situația de la cantină e dezgustătoare, personalul care lucra acolo mi-a dat o lingura folosita!”; ,,Testele COVID au fost luate fara manusi, asistenta nu avea mască pe față chiar dacă noi eram suspecți de COVID. Înăuntru, unii dintre doctori mâncau în sala de gardă, la nici câțiva metri de pacienți, în timp ce le făceau fișele.”

Am încercat să aflu și ce schimbări și-ar dori adolescenții să se facă în sistemul de sănătate românesc. Răspunsurile lor au fost surprinzătoare: ,,Dotarea spitalelor cu aparate de ultima generatie, deoarece tehnologia evoluează și oamenii trebuie să evolueze odată cu ea.”; ,,Mi-aș dori ca medicilor rezidenți să li se acorde mai multa atenție și să se investească mai mult în spitale.”; ,,Să nu mai existe medici care fac această meserie doar pentru bani și titlu, mesele oferite în spitale să fie flexibile după regimul, alergiile si intoleranțele fiecărui pacient și să existe mai multă promptitudine.”

Aceste răspunsuri ne confirmă, încă o dată, că viitoarea generație de adulți își dorește o schimbare și nu își dorește să părăsească România. Este important ca uneori să ascultăm și opiniile tinerilor deoarece ei sunt cei care, în câțiva ani, vor ajunge la conducerea țării. Sunt sigură că în acest deceniu, viitorii politicieni își vor respecta promisiuniile, iar viitoarele cadrele medicale vor face tot posibilul pentru a schimba sistemul de sănătate românesc.

Editor: Alexia Ștefania Iova

Grafician: Alexandra Oprea