Ai încredere în tine, ești perfect așa cum ești!

Încrederea în sine înseamnă să ai încredere în deciziile tale, în alegerile tale și să știi să faci față noilor provocări. Înseamnă să te simți bine în corpul tău și să fii în fiecare zi într-o competitie cu tine cel de ieri, nu cu oamenii din jurul tău, înseamnă să te accepți pe tine așa cum ești cu imperfecțiuni și greșeli.

Încrederea în sine se contruiește încă din copilărie, potrivit unor studii, copiii care vin din familii unde nu au fost umiliți, nu s-a folosit abuzul fizic și s-a dat dovadă de încredere, fiind susținuți în deciziile luate au o încredere în sine mult mai mare decât copiii care vin din familii perfecționiste, în care le-a fost interzis să greșească. Există și adulți care au crescut în familii care au dat dovadă de încredere și susținere, dar care au o încredere în sine foarte scăzută. Însă există și situația contrară, copii crescuți în familii care nu au dovedit încredere, dar care au o încredere de sine crescută. Depinde, așadar, și de caracterul copilului.

Încrederea în sine poate fi dezvoltată pe parcurul vieții. Mai jos am prezentat 6 modalități prin care îți poți crește încrederea:

  • Înconjoară-te de oameni care văd ce e bun în tine și care au o stimă de sine ridicată.
  • Citește cât mai multe cărți pe acestă temă, cartea “Puterea Nemărginită”  scrisă de Tony Robbins este o carte ce prezintă tehnici de dezvoltare personală și abordează pe larg tema încrederii în sine.
  • Acceptă cât mai multe provocări și încercă să ieși cât mai des din zona ta de confort, dacă îți e frică să vorbești în public, oricând ai ocazia, ieși în fața publicului si vorbește. După acest exercițiu vei conștientiza că teama se află doar în mintea ta.
  •  Nu mai căuta perfecțiunea, învață să greșești, învață să înveți din greșeli. Toți aspirăm la perfecțiune, dar sunt momente când e bine să aspirăm să ajungem mai buni, nu perfecți.
  • Fă mișcare cât mai des, studiile arată că mișcarea te ajută să te relaxezi și să te detașezi de problemele cotidiene. Biologic această stare poate fi explicată prin creșterea secrețiilor de serotonină și endorfină în corp, concomitent cu scăderea nivelului de cortizol.
  • Poți scrie într-un jurnal lucrurile pe care le apreciezi la tine și pentru care ești recunoscător, astfel vei vedea câte lucruri ai putut realiza, iar asta îți va crește automat încrederea.

Dacă nici unul dintre sfaturile de mai sus nu funcționează ar fi bine să începi un proces de terapie. Trebuie să conștientizăm că încrederea în sine ne-o cultivăm noi, ea nu vine de la prieteni, parteneri, părinți sau psiholog, încrederea venită din exterior nu oferă o senzație satisfăcătoare, oferă doar o falsă fericire. Important este să ne acceptăm pe noi așa cum suntem, cu calități și defecte, trebuie să fim încrezători în alegerile și hotărârile noastre și să învățăm zilnic din greșeli.

Editor: Irimia Emanuela

Grafician: Simionescu Gabriela

Borcea Bianca Ana-Maria
+ posts