Criza climatică

În ultimele săptămâni facebook-ul tuturor a fost invadat de postări legate de inundațiile și canicula din diferite părți ale țării. Dacă Germania era înecată la propriu de la inundații, Canada lua foc la temperaturi care se apropiau de 50 de grade Celsius. Nici România nu a stat mai bine, în Vrancea inundațiile au distrus totul în calea lor, grădinile au fost inundate, apa a intrat în casele oamenilor. Același hazard a avut loc și în Bacău, iar în Galați, pentru a te putea deplasa în centrul orașului, aveai nevoie de încălțăminte specială. Dacă în unele localități inundațiile făceau prăpăd, în București oamenii se confruntau cu temperaturi caniculare. Sondajele arată că în fiecare zi peste o sută de persoane din capitală leșinau din cauza temperaturilor foarte ridicate din ultimele zile ale lunii iulie. 

Ce făceau autoritățile române în plină criză climatică? De exemplu, premierul României propune retragerea Roșiei Montane de la UNESCO. Guvernul României nu a vrut să ia măsuri concrete, nedeclarând starea de urgență climatică.  Statisticile arată că până la finalul secolului, temperatura medie anuală va crește cu 5 grade. Studiile arată că și la capitolul ghețari stăm rău, gheața este mai puțină cu aproape 50% decât în urmă cu 60 de ani. 

Matei Marinescu, cercetător român, afirmă că inundațiile din orașe vor fi mai intense, dacă guvernul nu face nimic. Este important să reamintim că nu doar România se află în această situație, în orașul Zhengzhou a plouat 600 mm în 24 de ore, iar media pe an este sub 400 de mm. Din cauza nivelului foarte mare de precipitații, 25 de oameni au murit înecați în vagoanele de metrou. Aceste întâmplări ne demonstrează încă o dată că viiturile fac ravagii și în țările dezvoltate care au investit în protecția contra inundațiilor. 

 O altă cauză a crizei climatice este chiar pandemia, după spusele celor de la ONU. Un raport al Organizației Meteorologice Mondiale arată cum criza sanitară nu a făcut decât să complice dezastrele umanitare. Cu toate acestea, România este pe ultimul loc în ceea ce privește punerea în aplicare a măsurilor necesare pentru prevenirea schimbărilor climatice.

Comunitatea Declic a creat o petiție prin care cere guvernului să declare criză climatică. Comunitatea Declic este creată din sute de mii de oameni obișnuiți, care trăiesc în România sau în diaspora. Campaniile Declic sunt conduse de valorile comunității, nu de politică de partid. Declic este, și va rămâne mereu, o comunitate independentă. https://facem.declic.ro/campaigns/urgenta-climatica?utm_campaign=2021-07-25.383&utm_medium=post&utm_source=facebook&fbclid=IwAR22-sZiyLgl4tTJxS_8oPOU81DxQjgWGnpsxShOPIYSBG_QYpr8ZGtsFC0

Editor: Lavinia Covrigea

Grafician: Mădălina Moroșanu

Borcea Bianca Ana-Maria
+ posts