Fenomenul „The Conjuring”: un salt de la film la realitate

Păpuși posedate? Demoni? Când auzim de astfel de lucruri, nu le asociem niciodată cu realitatea. De ce am face-o? Nu e ca și cum am mai putea dormi liniștiți dacă am fi convinși că există, din această cauză negăm dovezile care ne-au fost prezentate de-a lungul timpului. Și acum fiecare dintre voi vă veți întreba: „Cum e posibil să găsești astfel de dovezi? Cine ar fi destul de curajos ca să încerce să dovedească așa ceva?”.

Să facem cunoștință cu Ed și Lorraine Warren, un cuplu fericit de americani și membri ai bisericii Romano-Catolice. Căsătoriți în anul 1945, cei doi erau cunoscuți pentru neobișnuita ocupație de a investiga fenomene paranormale. Lorraine era clarvăzătoare și medium profesionist, iar soțul său, Ed, demonologist, care a devenit ulterior și autor. Putem spune că soții Warren sunt exemplul perfect, dar in același timp și straniu, de suflete pereche care împart o pasiune neobișnuită pentru partea întunecată ce nu poate fi înțeleasă de oricine, însă Ed și Lorraine nu au fost tocmai niște indivizi oarecare. În 1946, Lorraine a dat naștere unei fetițe, numită Judy. Chiar dacă fiica lor nu le-a moștenit pasiunea, soțul ei, Tony Spera a preluat de la ei toate cunoștințele despre paranormal și este expert în astfel de cazuri.

Focusându-ne pe soții Warren, aceștia erau niște oameni atât de devotați muncii lor și atât de pricepuți, încât nu li s-a dedicat un singur film, ci o întreagă serie ce cuprinde capitole întunecate despre cazurile la care au lucrat. Există trei filme „The Conjuring” în care ei sunt perfect interpretați de către Patrick Wilson și Vera Farmiga. În această serie sunt povestite în detaliu trei cazuri care i-au făcut faimoși pe soții Warren, ceea ce ar însemna că sunt de asemenea și cele mai îngrozitoare. Continuăm cu seria de filme ,,Annabelle”, păpușa care a terifiat mai multe familii, ce ascunde un demon nemilos, atât de puternic încât este ținută într-o vitrină, pe care nimeni nu are voie să o atingă și care este sfințită de către un preot săptămânal. Filmele prezintă toată evoluția păpușii: primul film arată reîntoarcerea ei, cum demonul posedă din nou păpușa și traumatizează o altă familie ghinionistă,  al doilea povestește despre creația acesteia, de la construcția sa, până la cum a ajuns spiritul unei fetițe de 7 ani în păpușă, iar al treilea film prezintă experiența soților Warren cu Annabelle sau, mai bine zis, experiența fiicei lor. Însă, după spusele lui Lorraine, aceste filme nu sunt o copie exactă a realității și nu prezintă cu exactitate ceea ce s-a întâmplat cu păpușa. Un alt capitol întunecat al acestei serii este spin-off-ul filmului „The Conjuring 2”, acela fiind „The Nun”, care spune povestea demonului Valak. O viitoare călugăriță și un preot sunt trimiși în România, la mănăstirea „Cârța”, după ce o călugăriță de acolo se sinucide în mod misterios. Mânăstirea se transformă într-un câmp de război pentru cei vii și spiritele paranormale. Țara noastră se mândrește cu faptul că acesta este unul dintre puținele filme americane filmate pe pământ românesc.

Majoritatea oamenilor au râs de ei, i-au batjocorit, spunând că se ocupă cu povești de adormit copii, dar dacă ne luăm două secunde din viață și ne punem întrebarea: „ce face mintea noastră atunci când ne cuprinde spaima?”, răspunsul ne va alarama. În momentul în care nu vrem să acceptăm adevărul, tindem să nu ne încredem cu persoanele care ni-l dezvăluie, iar metoda aceasta au folosit-o și oamenii care au ascultat întâmplările soților Warren.

Urmează să povestesc despre un incident monstruos cu care cei doi au avut de-a face, iar apoi voi veți decide dacă spun adevărul sau doar au o imaginație foarte bogată.  Procesul lui Arne Cheyenne Johnson este primul caz legal în care nevinovăția cuiva a încercat să fie dovedită prin susținerea faptului că inculpatul a fost posedat de către un demon. Acesta este un caz în care soții Warren au fost profund implicați, fiind singura șansă a lui Arne la libertate. Este anul 1981, Alan Bono este ucis de către chiriașul său, Arne Cheyenne, în timpul unei dispute. După ce tânărul de 19 ani este arestat, acesta susține cu tărie că diavolul l-a pus să o facă. Se pare că totul a început atunci când David Glatzel, un băiețel de 11 ani, ar fi fost posedat de un demon, cauzând evenimente tragice în familia sa, fapt pentru care părinții au decis să apeleze imediat la Ed și Lorraine. Exorcizarea lui David a durat nenumărate zile, de coșmar, iar în momentul în care forța malefică a părăsit corpul băiețelului, Arne a devenit noul său cămin. Lorraine afirmă că pe tot parcursul exorcismelor, David a levitat și ar fi experimentat chiar și precogniția(capacitatea de a vedea în viitor). Câteva luni mai târziu, Arne comite crima și este condamnat la 10-20 de ani de închisoare, executând doar 5. Cazul său a ajuns în istorie, iar până în ziua de azi nimeni nu găsește o explicație mai bună decât paranormalul pentru acesta. Mai multe dovezi apar la finalul filmului „The Conjuring 3” care este bazat pe faptele cumplite din cazul „The Devil Made Me Do It” (cazul lui Arne Cheyenne Johnson).

Edward Warren a decedat în anul 2006, iar soția sa i s-a alăturat în anul 2019. Aceștia susțineau că au avut de-a face cu 10,000 de cazuri pe tot parcursul carierei lor, lăsând în urmă Muzeul Ocult Warren, unde se află și faimoasa păpușă Annabelle. Majoritatea oamenilor au ales să nu creadă în cercetările pe care cei doi le-au făcut, însă pentru cei care mereu au avut plăcerea de a călători prin lumea paranormalului, soții Warren au devenit niște idoli și vor trăi veșnic datorită ajutorului neobișnuit pe care îl ofereau oamenilor.

Editor: Copăcel Andreea

Grafician: Mădălina Moroșanu

Stoica Ioana-Alice
+ posts