Ucraina a fost, până acum câteva zile, o țară atinsă întru totul de razele soarelui, plină de tradiții și obiceiuri inedite, fiind însuflețită de oameni veseli și liberi care nu își doreau nimic mai mult în afara de pace. Totuși, după cum ni s-a dovedit de nenumărate ori, poporul trăiește într-o altă lume față de conducătorii săi, iar pacea nu a mai fost o opțiune în ochii lor.
În ziua de 24 februarie 2022, Rusia atacă Ucraina cu tancuri, rachete, tiruri de artilerie și bombardamente în mai multe orașe, precum Kiev, Odesa, Mariupol, Kramatorsk, Harkov și Nipru. Au fost lovite ținte militare, însă și civile, astfel încât, în prima zi a invaziei ruse, au murit 137 de ucraineni și au fost răniți alți 316.
Intențiile Rusiei de a transforma Ucraina într-un câmp de luptă, s-au născut cu câteva luni înainte de marea lovitură, timp în care Vladimir Putin a adunat zeci de mii de militari la graniță, acesta susținând, într-un discurs televizat, că nu intenționează ocuparea țării.
„Scopul lor (n.r. operațiunile speciale rusești) este de a proteja oamenii care au fost supuși abuzurilor, genocidului de către regimul de la Kiev timp de opt ani, iar pentru aceasta ne vom strădui să demilitarizăm și să denazificăm Ucraina, precum și să-i aducem în fața justiției pe cei care au comis numeroase crime sângeroase împotriva rezidenților pașnici, inclusiv a cetățenilor Federației Ruse”, a spus președintele Rusiei.
Războiul a început de doar câteva săptămâni și deja lumea este acoperită de un nor de disperare. În lumea întreagă există puncte de colectare pentru donațiile care sunt trimise în ajutorul Ucrainienilor. La granițele cu Polonia și România o minune le iese în cale celor care sunt disperați să iasă din țară. Oamenii le vin în ajutor cu apă, mâncare, transport, cazare și orice altceva mai pot face pentru a-i face pe ucraineni să se simtă primiți și în siguranță. Însă cea mai mare durere nu stă în lipsa de mâncare sau chiar lipsa de somn, ci în faptul că femei, copii și oameni în vârstă îi strâng în brațe pe cei pe care sunt nevoiți să îi lase în urmă, căci aceștia au datoria de a lupta pentru țara lor.
Situația se schimbă extrem de mult în fiecare zi, iar întreaga lume urmărește șocată în fața micilor ecrane cum iadul se dezlănțuie în estul Europei. Totuși, Rusia este într-o continuă cădere, deoarece Elveția, care este un stat neutru recunoscut ca fiind un centru financiar și comercial major, impune sancțiuni împotriva acesteia, urmând exemplul Uniunii Europene care, alături de Statele Unite, a luat decizia de a scoate băncile rusești din SWIFT, fiind cea mai dură măsură luată până în acest moment. De asemenea, activele băncii centrale a Rusiei vor fi înghețate, limitând posibilitatea țării de a-și accesa rezervele international. Astfel, rubla rusească reușește să scadă cu 30%, economia țării ajungând la un defavorabil apogeu.
Ucraina primește sprijin din foarte multe părți, iar „Anonymous” nu este o excepție. Hackerii din acest grup au decis începerea unui război cibernetic împotriva guvernului rus și au dat deja o lovitură colosală. Aceștia au reușit, la numai 10 zile după izbucnirea războiului, să dea jos site-ul Serviciului Federal de Securitate, acesta fiind principala agenție de securitate a țării.
Cu toate acestea, Vladimir Putin refuză încetarea războiului, continuând să bombardeze grădinițe, școli, spitale și locuințe, atacând mii de oameni care reprezintă pentru el niște simpli pioni în lupta pentru putere. Mii de soldați se luptă să salveze ce a mai rămas din frumoasa lor țară, cu speranța că familiile lor să aibă unde să se întoarcă după terminarea războiului, iar alături de ei, s-au alăturat și câteva dintre personalitățile acestei țări. Președintele țării, Volodimir Zelenski, se află pe câmpul de luptă, îi îndrumă și îi motivează pe militari să continue. Acesta luptă cot la cot cu ei, fiind conștient că este principala țintă și refuzând să-și părăsească țara. De asemenea, fostul președinte ucrainean, Petro Protoșenko, nu se lasă mai prejos și, după un interviu pe care la oferit la CNN, ni s-a confirmat că are armele pregătite pentru luptă, iar Anastasia Lenna, fosta Miss Ucraina, este un exemplu și o eroină, în calitate de femeie care s-a alăturat recent armatei ucrainene și este pregătită să lupte pentru țara sa. „Oricine trece granița va fi ucis”, spune fostul model. Alături de ea luptă și alte femei a căror inimă bate pentru Ucraina, 15% din armata Ucrainei reprezentând personal militar de sex feminin, căci pentru ele dragostea pentru patrie este mai puternică decât frica de moarte.
Între timp, în România se face tot posibilul pentru a le oferi ajutor tuturor celor care au fost nevoiți să-și părăsească țara. Mersul trenurilor este dat peste cap din cauza vagoanelor umplute cu refugiați, hotelurile, căminele școlilor și chiar locuințele oamenilor au fost aranjate în așa fel încât să li se facă loc acestora, iar în toată țara se află centre de colectare pentru donații de toate tipurile. România dă dovadă de umanitate și reprezintă unul dintre eroii miilor de oameni care au fost nevoiți să pășească în necunoscut și să-și lase viețile în urmă. Mereu este loc de mai mult și orice fel de ajutor contează enorm în aceste momente, așa că nu ezita să fii și tu un mic erou, prin donații de orice fel sau devenind voluntar, indiferent de orașul în care te afli. Mai jos se află câteva dintre centrele de colectare și locurile ce găzduiesc refugiați care ar putea avea nevoie de ajutorul tău:
- Centrul Bebe de București de pe Bulevardul Regina Elisabeta- București
- Centrul de Economice Circulară de pe Calea Plevnei, Sector 1- București
- Cort amenajat în Piața Amzei, Sector 1- București
- Complexul de Servicii Unirea, Sector 3– București
- Centrul Sportiv Apollo, Sector 3- București
- Sediul Poliției Locale- Ploiești
- Colegiul Național „Spiru Haret”- Ploiești
- Piața Unirii- Iași
- Podu Roș- Iași
- Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara
- Școala nr. 11 „Miron Costin”- Suceava
- Cantina de Ajutor Social- Suceava
- Hotel Napoca- Cluj
- Crucea Roșie- Cluj
- PATRIR- Cluj
- Imperial Industrial Park, punct de colectare al CSU Sibiu
- alte orașe
Indiferent de locul în care te afli în acest moment, există o multitudine de posibilități prin care poți oferi o mână de ajutor. Trebuie să fim mai uniți ca niciodată și să avem grijă de sufletele care și-au lăsat casele și familiile în urmă, căci ce se petrece acum va rămâne în istorie și nu se va uita. Suntem solidari pentru Ucraina!
Editor: Copăcel Andreea