Semnalele de alarmă ale anxietății

Anxietatea și simptomele anxietății sunt un fenomen extrem de văzut în rândul tinerilor din zilele noastre. Dar ce este cu adevărat aceasta? La această întrebare ne ajută să găsim un răspuns, doamna psiholog Alexandra Arusoaiei.


Statistic vorbind, una din 13 persoane suferă de această tulburare, mulți dintre ei alegând să o trateze ca pe o simplă frică. Cum am menționat pe Instagram și Facebook, în postările cu ocazia Mental Health Month, anxietatea este, totuși, mai mult decât o simplă fobie, aceasta putând chiar să distrugă vieți. Anxietatea este un sentiment de frică nefondată datorat gândului că ceva rău se va întâmpla. În cele ce urmează vom descoperi împreună cât de serioasă este această stare afectivă și câteva din tipurile ei.


În primul rând, anxietatea generalizată este tipul cel mai întâlnit al acestei tulburări. Anxietatea generalizată începe la vârste fragede, de obicei în adolescență sau la vârsta adultă timpurie. Apare la aproximativ 7% din populație, iar incidența la femei este de două ori mai mare decât cea la bărbați. Anxietatea generalizată se referă la îngrijorarea excesivă și incontrolabilă cu privire la evenimentele din viața de zi cu zi. Persoanele cu tulburare de anxietate generalizată se confruntă cu provocări majore în toate aspectele vieții de zi cu zi, chiar și atunci când îndeplinesc sarcini la locul de muncă sau acasă.


În al doilea rând, anxietatea socială înseamnă un puternic sentiment de timiditate. Ideea de a socializa sau de a vorbi cu oamenii din jurul tău, indiferent dacă sunt prieteni, străini, agenții de aplicare a legii etc., îți va provoca teamă. Oamenii cu anxietate socială văd locurile publice ca potențiale pericole și se tem în permanență de a fi judecați, observați sau evitați.

Cei cu anxietate socială au de obicei o frică irațională de a face ceva stupid sau jenant, astfel încât evită să fie expuși la diverse situații. Când interacțiunile sociale zilnice provoacă frică excesivă și/sau un puternic sentiment de stigmatizare, dezactivează oamenii, determinându-i să întrerupă sau chiar să nu înceapă activități, această situație devine o problemă medicală.


De asemenea, un atac de panică este un atac de frică acută, copleșitoare sau chiar de groază. În acest timp, oamenii simt aceeași reacție pe care o simt, de obicei, atunci când sunt foarte speriați. Acest sentiment este însoțit de simptome precum dificultăți de respirație, transpirație, tremurături musculare și greață. În funcție de modul în care apar, atacurile de panică pot fi împărțite în 3 tipuri: inopinant, circumcise situațional, predispuse situațional.

Productivitatea este redusă foarte mult în fiecare zi. Vor evita chiar instituția în care lucrează sau studiază sau pot fi afectați de insomnie sau de îngrijorarea adormirii, deoarece atacurile apar și noaptea.


Nu trata această tulburare cu superficialitate! Dacă ai vreunul din simptomele prezentate mai sus, nu ezita să ceri ajutorul unui specialist sau sună la numărul de telefon 0800.070.030 pentru a beneficia de asistență gratuită!
Nu lăsa acest sentiment să te doboare, luptă cu el!

Editor: Cismaru Lucian

Grafician: Moroșanu Mădălina

Stoica Ana-Maria
+ posts
Stoica Ioana-Alice
+ posts