Înainte să vorbim despre impactul știrilor false, ar fi bine să înțelegem această noțiune. Știrile false nu sunt tot timpul lucruri rupte de realitate. Aceste fake news vin în multe forme, cum ar fi omiterea unor detalii . Cu toate acestea, toate au ceva în comun, sunt malițioase. Acum, să definim și adevărul. Ei bine, adevărul, în opinia lui Neil deGrasse Tyson este de trei tipuri : adevărul ştiinţific, adevărul personal/opinie personală și adevărul politic (informaţie/opinie repetată de nenumărate ori, care este crezută şi însuşită fie pentru că persoana aflată în cauză susţine anumite figuri politice, fie pentru că este împotriva ideilor promovate de opoziţie.)
Noi, ca oameni, nu ne naștem pentru a percepe sensul deplin al realității, avem propriile noastre filme, care sunt un mod personal de a percepe realitatea la care ne referim. Termenul de știri false este o formă de propagandă, inclusiv răspândirea informațiilor false prin intermediul mass-media tradițională sau social media.
Cartea “Fake news, propaganda and plain old lies” de Donald Barclay abordează subiectul de astăzi dând exemplu un eveniment din 2016 în care un domn din Carolina de nord, SUA a mers într-un restaurant din Washington DC și a tras trei focuri de armă doar pentru că citise pe internet o știre complet nefondată despre cum Hillary Clinton ar fi făcut trafic de minori exact în acel restaurant. În acest eveniment nimeni nu a fost rănit, dar este un exemplu perfect pentru a evidenția cât de mult impact poate avea o simplă postare pe rețelele de socializare.
Dar nu au ieșit numai lucruri rele sau știri macabre din forfota recentă asupra știrilor false. Un lucru bun pe care acest tip de știri l-a subliniat este importanța de a ne asigura că informațiile pe care le preluăm și, în special, informațiile pe care le împărtășim sunt credibile. Poate mai mult decât în orice perioadă din istorie, oamenii cel puțin discută importanța de a evalua informațiile înainte a-și contura o opinie a lor, aceste opinii variază de la pe cine să voteze pentru președinție, ce mașină să cumpere, sau dacă este o idee bună să ia o pușcă într-un restaurant de pizza în urmărirea pedofililor imaginari.
În concluzie, știrile false pot avea un diferit impact de la om la om, depinzând mult de cât de raționali suntem ca indivizi. Cel mai bun sfat pentru a evita știrile cu caracter malițios este aceea de a face un simplu fact check la orice informație pe care vrem să o răspândim, oricât de reală ar părea acea informație, pentru că și o simplă poză folosită într-un context diferit de cel inițial poate avea un impact uriaș.
Editor: Cismaru Lucian
Grafician: Axinia Daria