Turiști și atracții turistice din Grecia

         Grecia, oficial Republica Elenă și cunoscută încă din antichitate ca Elada, este una dintre cele mai frumoase țări din Europa, aceasta făcându-se remarcată prin armonia și uniunea dintre istorie și peisagistică pe care o are. Desigur că acest lucru aduce un mare avantaj țării datorită faptului că un procent semnificativ din venitul național grecesc provine din turism care finanțează 16% din produsul intern brut.

         Toată lumea care a vizitat cel puțin o dată Republica Elenă aseamănă experiența cu o călătorie în timp pe baza căreia au fost dobândite o multitudine de cunoștințe noi. De exemplu, singurul artefact care a fost cu adevărat făurit de Hefaistos este sceptrul făcut pentru Zeus care i-a fost dat lui Agamemnon, în prezent aflându-se la Cheroneea, loc în care i se aduc sacrificii.

         Un alt artefact interesant se află la Delfi, mai exact o piatră de mărime moderată pe care localnicii toarnă zilnic ulei de măsline și așază lână neprelucrată în timpul fiecărui festival. Unii consideră că piatra este cea care i-a fost oferită lui Cronos în locul copilului său. Potrivit legendei, Cronos își devora copiii de teama de a nu fi dat jos de pe tron, iar prin intermediul acestui truc Rhea l-a salvat pe Zeus.

         În capitală, la Atena, există o despicătură în pământ, lată de un picior și jumătate. Turiștii află despre aceasta că pe acolo s-ar fi scurs apa după potopul lui Deucalion. Totodată, în piața mare din Corint se află două statui ale lui Dionysos, aurite în întregime, excepție făcând chipurile, care sunt vopsite cu roșu. De asemenea, la Joppa, Jaffa de azi, sunt stânci uriașe care ies din mare, pe acestea încă zărindu-se urmele lăsate de lanțurile cu care a fost legată Andromeda. Ea a fost salvată din ghearele unui monstru marin de către Perseu.

         Turiștii pot vedea lângă sanctuarul Bunelor Zeițe, pe drumul de la Megalopolis la Messena, o mică movilă de pământ deasupra căreia un deget cioplit în piatră este înfipt. Mulți s-ar întreba ce semnifică acest lucru, răspunsul fiind că după ce Orseu și-a pierdut mințile, se spune că și-ar fi retezat cu dinții un deget chiar în acel loc, iar monumentul se numește „Memorialul Degetului”.

         În același timp, următoarele artefacte sunt dedicate în templul lui Apollo din Sikyon: scutul și sabia lui Agamemnon, pelerina și pieptarul lui Ulise, arcul și săgețile lui Teukros, un cufăr care a fost a lui Adrastos, un vas de bronz, scrisorile lui Palamede, flautul și pielea lui Marsyas, vâslele și cârma corăbiei Agro, piatra cu care Atena a votat la judecata lui Orsete și pânza țesută de Penelopa.

         Un alt lucru pe care turiștii îl află este că la Sparta există un ou agățat cu panglici de tavanul templului dedicat lui Phoebe și Hilaira, fiicele lui Apollo. Potrivit legendei, se spune că oul este cel pe care l-a clocit Leda. În alte versiuni ale mitului se spune că atunci când Zeus se transformă într-o lebădă și o seduce pe Leda, ea îi face pe Pollux și Elena dintr-un ou, Castor și Clitemnestra fiind făcuți prin naștere naturală.

         Tot în Atena, în templul zeiței Atena, se află un scaun pliant construit de Dedal. Acest pieptar probabil a fost un artefact deosebit datorită faptului că armura lui Masistius era atât de complexă și eficientă încât chiar și după ce a fost doborât de pe cal, atenienii nu au reușit să îl omoare pe comandantul persan decât prin înfigerea vârfului unei sulițe în ochiul acestuia.

         Cu alte cuvinte, Grecia este o țară ce merită vizitată atât de adulți cât și de copii deoarece aici nu te bucuri doar de peisaje, ci afli și o multitudine de mituri și legende, învățând despre cultura grecilor. Ce este cel mai special la această țară este existența monumentelor și artefactelor care parcă nu se mai termină, turiștii descoperindu-le unele după altele ca pe niște comori.

Surse: „Curiozități grecești” de J. C. McKeown, Wikipedia, olimpia-turism.ro

Editor: Căpraru Ștefania

Ulmeanu Iulia Maria
+ posts