1 Martie, legende, superstiții, tradiții și obiceiuri

 Martie, o dată obișnuită pentru majoritatea oamenilor, care reprezintă cel mult pima zi de primăvară, dar nu și pentru români, bulgari și macedoneni. Pentru noi această dată semnifică ziua în care sărbătorim mărțișorul. El este reprezentat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu de care adesea se agață mici podoabe.

         Mărțișorul este oferit în prima zi de primăvară doamnelor și domnișoarelor, acesta fiind considerat  un talisman ce aduce noroc și prosperitate.

         Legenda mărțișorului spune că Soarele, pus pe cer de Dumnezeu ca să lumineze și să încălzească pământul, a fost furat și capturat de un zmeu timp de trei anotimpuri, până în timpul unei ierni, când un viteaz a mers să-l înfrunte și a eliberat Soarele. În timpul luptei, viteazul a fost rănit, iar sângele i s-a scurs pe zăpada albă. După ce zăpada s-a topit, în locul respectiv au răsărit ghiocei, vestitori ai primăverii. De aceea și culorile șnurului sunt roșu cu alb, sângele eroului și zăpada.

         Această tradiție datează de sute de ani. În urma unor cercetări arheologice desfășurate pe teritoriul țării noastre, au fost găsite amulete care seamănă cu mărțișoarele, acestea  datând de mai bine de 8000 de ani.

         În mod normal, mărțișorul se poartă timp de două săptămâni sau pe parcursul întregii luni martie, iar după această perioadă, podoaba se pune într-un pom roditor sau înflorit, femeile punându-și și o dorință care ulterior se va îndeplini.

         Exact ca orice altă sărbătoare, data de 1 Martie este petrecută diferit, depinzând de parte din România în care ești. În Dobrogea, femeile poartă mărțișorul până la venirea berzelor după care acesta este aruncat spre cer pentru ca norocul să fie din belșug. În localitățile transilvănene,  această podoabă este purtată timp de două săptămâni și după această perioadă este atârnat de uși, de ferestre sau de coarnele animalelor domestice pentru că se spune că acesta este un mod de a speria duhurile rele. În Bucovina, părinții leagă la gâtul sau la mâna copiilor o monedă de argint sau de aur, obicei care se face pentru norocul și sănătatea micuților. De asemenea, în Banat, fetele se spală cu zăpadă pe data de întâi pentru a fi iubite mereu.

         Așa cum probabil unii se întreabă, da, există și anumite  superstiții legate de această sărbătoare. După ce a trecut perioada în care nu se mai poartă, mărțișorul nu trebuie aruncat la gunoi deoarece acest lucru va aduce ghinion. Totodată, acesta trebuie legat într-un singur nod, în acest mod spiritele rele fiind ținute la distanță. În unele zone ale țării se spune că Baba Dochia o să trimită iarna înapoi dacă se practică treburi gospodărești. În același timp se spune că de 1 Martie nu e bine să te cerți cu cineva sau să fii supărat pe o anumită persoană pentru că riști să rămâi așa până la sosirea toamnei. De asemenea, se spune că dacă bei vin roșu vei avea un an prosper.

         Cu alte cuvinte, data de 1 Martie reprezintă un prilej de a începe primăvara care aduce noroc, prosperitate și bucurie.

Editor: Ionela David

Grafician: Andreea Vasiliu

Ulmeanu Iulia Maria
+ posts