După cum știți, România este recunoscută ca fiind una dintre țările cu resurse din multe arii diferite, dar oare știm cu adevărat cât de bogată poate fi țara noastră?
În funcție de geosferă, resursele se pot împărți în cinci categorii:
1. Resursele scoarței terestre: resursele energetice și resursele minerale
2. Resursele hidrosferei
3. Resursele atmosferei
4. Resursele biosferei
5. Resursele pedosferei
Țara noastră dispune de surse energetice pe tot cuprinsul ei. Petrolul, cea mai importantă resursă energetică în momentul actual penru dezvoltarea societății, este una dintre resursele pe care le avem. Până la cel de Al Doilea Război Mondial, România era țara care producea cel mai mult petrol, fiind și prima țară din lume care a rafinat vreodată petrolul, Ploiești-1857, Brașov-1849.
Încă deținem zăcăminte de petrol, presupunându-se că se află la mari adâncimi. Principalele regiuni exploatate sunt Câmpia Română, Subcarpații și Podișul Getic.
În materie de gaze naturale deținem gaz metan, în domurile gazeifere din Podișul Transilvaniei, care este și cel mai pur din lume, cu un procent de 99,99. De asemenea, avem gaze asociate pe care le utilizăm în industria chimică, ca și combustibil și multe altele. Totodată deținem și combustibili nucleari, mai exact uraniul, care este utilizat pentru obținerea energiei electrice ce reprezintă 8% din producția țării.
Hidroenergia folosește energia apelor pentru a obține energie electrică, având o multitudine de avantaje cum ar fi energia ieftină, agrement, irigații, posibilitatea utilizării lacurilor de acumulare pentru alimentarea cu apă a populației. Principalele hidrocentrale pe care le deținem sunt pe Dunăre, Prut, Siret, Bistrița, Buzău, Doftana, Ialomița, Argeș, Olt, Lotru, Sadu, Bârzava, Sebeș, Râul Mare și Someșul Mic.
În România, exploatăm cărbunii încă din secolul al 17-lea în Munții Banat, folosindu-i ca materie primă în metalurgie și ca sursă de energie în industria energetică, în termocentrale. De asemenea, avem și o cantitate redusă de minereu de fier, utilizat ca materie primă în industria siderurgică. În plus, deținem și cantități de Cupru, Plumb, Zinc și Bauxită.
Din punctul de vedere al hidrosferei, resursă care nu aduce doar un potențial economic, dar are și rol de alimentare cu apă, piscicultură, turism balnear și multe altele, cele mai importante rezerve de ape subterane de pe teritoriul României se regăsesc în regiunile de câmpie, podiș și dealuri.
În categoria resurselor biosferei se regăsesc fondul funciar, solurile, fauna și ariile protejate. Fondul funciar cuprinde la rândul său mai multe fonduri. Unul dintre ele este fondul agricol care cuprinde viile și livezile, terenurile arabile și pajiștile. Țara noastră are terenuri agricole în zona montană și în zonele de deal și podiș. Un alt fond este cel forestier, 26,4% din suprafața României fiind acoperită de păduri. Mai exact, zonele montane sunt acoperite de păduri în proporție de 65%, zonele de deal 28% și zonele de câmpie 7%, pădurile de foioase având un procent de 69,5 și rășinoasele 30,5.
Cu toate acestea, am putea să spunem că România este ca un diamant, care are toate laturile perfecte și care este totuși neșlefuit din cauza iresponsabilității de care nu doar cetățenii dau dovadă, ci și autoritățile. Deși avem atât de multe resurse energetice și minerale, nu știm să le valorificăm la maximul lor potențial, lăsând alte țări să vină să facă acest lucru, dar, desigur, pentru propriul lor bine, nu pentru al nostru. De asemenea, deși avem un fond forestier destul de mare, nu știm să avem grijă de acesta, defrișăm continuu, fără să ne mai uităm și în urma noastră, fără să ne mai gândim la habitatul natural pe care îl distrugem și, chiar dacă sunt câțiva oameni care observă aceste lucruri, prea puțini vin cu anumite măsuri, cum ar fi replantarea altor copaci. În același timp, deși avem un număr considerabil de râuri, fluviul Dunărea, Marea Neagră și multe altele, continuăm să ne aruncăm gunoaiele în ape, fiind din nou nepăsători de schimbările pe care le aducem faunei, florei și ecosistemului.
Consider că noi, într-un număr cât mai mare, ar trebui să începem să luăm anumite măsuri pentru a păstra toate minunățiile pe care această țară le are de oferit. O măsură eficientă ar fi descărcarea aplicației „Let’s Do It, Romania!”, o aplicație destinată curățării deșeurilor. “Aplicatia “Let`s Do It!” te ajută să marchezi pe hartă oricând, orice deșeu întâlnit în oraș sau în natură pentru ca, apoi, să fie transformată într-o sesizare către autoritățile în măsură să o curețe. Echipa “Let`s Do It, Romania!” va monitoriza fiecare sesizare pentru a primi un răspuns în maximum 30 de zile, durata prevăzută de lege, iar voluntarul va primi constant mesaje cu statusul sesizării, până când zona este curățată. Astfel, vrem să încurajam românii din întreaga țară să ia inițiativa ori de câte ori găsesc deșeuri ilegale, printr-un instrument prietenos și ușor de folosit, care răspunde întrebării: ce pot face eu, ca cetățean, ca să curăț România de deșeuri?” a declarat Anca Banita, Communication Manager “Let`s Do It, Romania!”, în cadrul unui interviu pentru ProTV.
Editor: Iancu Flavia
Grafician: Moroșanu Mădălina