Timp de luni de zile, salvarea noastră a fost un simplu laptop, singurul mod în care am putut învăța în siguranță și în care noi am reușit să păstrăm legătura unii cu alții. Zilnic verificam cu sufletul la gură rata de infectare și trăiam cu speranța că într-o zi vom reveni la viața de altădată.
În această perioadă, am putut observa cu toții că, după o îndelungată așteptare, am început încetul cu încetul să revenim la normalitate. Elevii din ani terminali și cei din clasele primare beneficiază de mai mult timp de mersul la școală fizic, însă a venit într-un sfârșit și rândul celorlalți. Din cauza timpului petrecut în școala online, părerile elevilor cu privire la revenirea la școală în format fizic sunt împărțite, deoarece unii dintre ei s-au acomodat mult prea bine cu modul de viață pe care l-am avut în ultimul timp. Am întrebat mai mulți școlari care este opinia lor despre redeschiderea școlilor:
- Președintele Consiliului Județean al Elevilor Prahova, Robert Avram, ne-a oferit următorul răspuns: „Reîntoarcerea fizică în bănci este, fără doar și poate, un moment pe care cu toții l-am așteptat. Cred cu tărie ca îl putem privi ca pe un nou început, ținând cont că ușor-ușor ne întoarcem la normalitate. Deși, personal, îmi doresc să merg din nou la liceu, să îmi revăd colegii și să intru din nou în atmosfera pe care sala de clasă o oferă, văd că sunt foarte multe persoane care ar da orice pentru ca orele de curs să se desfășoare în continuare în online. Asta se datorează faptului că există cadre didactice care în loc să ofere sprijinul de care cu toții avem nevoie în această perioadă dificilă, pun presiune pe elevi, utilizând evaluările pe post de amenințare. Lucru total greșit! Nu ar trebui să îți fie teama să te duci la școală pentru ca nu ai lecția în caiet. Din punctul meu de vedere, trebuie să ne unim forțele, elevi, profesori și părinți, să recuperăm toate lacunele acumulate și să găsim, împreună, soluții pentru ca de acum înainte, calitatea actului educațional să crească exponențial.”
- Câteva eleve din Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Ploiești în clasele a opta și a noua spun că întoarcerea la școală li se pare a fi o sabie cu două tăișuri, deoarece pe de-o parte este un lucru foarte bun că socializăm din nou și că ne vedem colegii, însă ne poate afecta foarte mult psihicul, deoarece profesorii vor avea cu siguranță cerințe mult mai ample și vor fi mai exigenți. Pentru noi a devenit foarte greu să ne concentrăm în format fizic, nu mai suntem obișnuiți să lucrăm așa. ,,Pentru cei de clasa a opta este totuși un mare beneficiu, însă nu ar mai trebui să fie stresați cu alte materii înafară de matematică și română.”
- O viitoare absolventă a ciclului gimnazial din Colegiul Național „Școala Centrală” București consideră că este de ajutor mersul fizic la școală, deoarece poate înțelege mai bine materia de examen și este alături de colegi în ultimul lor an de gimnaziu, însă acomodarea este mult prea grea, iar presiunea din cauza Evaluării Naționale este mult prea mare.
- În Colegiul Național „Nicolae Grigorescu” Câmpina o elevă de clasa a XII-a la profilul științe ale naturii spune că liceele nu s-au pregătit destul pentru revenirea elevilor din ani terminali și că pregătirea pentru Examenul de Bacalaureat esre o adevărată provocare.
Așadar, revenirea la școala vine cu avantaje și dezavantaje, însă este normal ca mulți dintre elevi să se simtă mai comod în fața ecranelor, deoarece au fost nevoiți să facă acest lucru pentru un timp îndelungat. Ceea ce trebuie să reținem este că, pentru a ne acomoda cu revenirea în format fizic, trebuie să se formeze o echipă între elevi și profesori, să ne sprijinim unii pe alții pentru a ne întoarce la viața pe care o aveam înainte de aceste schimbări.
Editor: Copăcel Andreea
Grafician: Bivolaru Marilena