Dublu S

Știm cu toţii că şcoala poate aduce mult stres. Poate că îţi e complicat trezitul de dimineaţă, învăţatul, ai nişte examene dificile sau pur şi simplu nu găseşti ceva potrivit pentru a te îmbrăca. Indiferent de factorii care îţi provoacă stres, totul ţine de cum gestionezi tu lucrurile. 

 Din păcate, nu prea ai cum să împiedici testele pe care le-ai avut și cele ce vor urma, nici profesorii care te vor ataca pentru faptul că nu ţi-ai dat interesul la ele, dar poţi încerca să gestionezi cu calm orice situaţie. Toată greşeala noastră este că nu ştim cum funcționează negativismul. Un sentiment negativ este un magnet către şi mai mult negativism, iar nervii nu vor face decât să amplifice stresul. Ai nevoie de ceva alb pentru ceva negru. Într-adevăr, nu-l vei face alb din prima, dar reduci tăciunele transformându-l în neutrul gri şi apoi, treptat, în albul dorit. 

 Acum, singura problemă este reţeta. Fiecare îşi ancorează calmul în propria lui mare de linişte. Generalul ar fi pasiunile  – muzica sau sportul, meditatul şi dormitul. Pe cât de banale pot suna aceste arii pe care le înşir eu, pe atât de benefice pot fi. Ştiu persoane şi persoane care în anii terminali, respectiv clasa a 8-a şi a 12-a, renunţă la pasiunile pe care le practicau de ani de zile pentru a se putea concentra. Personal, o văd ca pe o greşeală imensă. Tocmai starea de relaxare resimţită în acele 2-3 ore de practică împreuna cu colegii, sau chiar cu profesorul sunt factorii principali în supravieţuirea unui an şcolar. 

 Poate că nu faci nimic deosebit cu viaţa ta şi nici nu începi deoarece te axezi pe şcoală. Eu spun că poate ar fi cazul să îţi găsești ceva al tău. Fie că vorbim de un sport, un instrument, voluntariat, desenat/pictat, canto, citit, dresat un căţeluş, jocuri video, compus, învăţat o limbă străină sau chiar grădinărit. Toată ideea este să găseşti ceva al tău, care să îţi placă şi să ştii că ai momentul sau momentele acelea pe săptămână în care te deconectezi de la societate, de la toată realitatea asta care de multe ori e prea întunecată pentru mintea noastră colorată. 

 Într-adevăr, nu vorbesc de lucruri exagerate, spre exemplu jocuri pe calculator toată noaptea, până când cedezi din cauza oboselii care preia controlul asupra pleoapelor tale, ci despre o portiţă de scăpare din când în când. Şi aici își face apariția un alt aspect esenţial – organizarea

 Nu vreau să îmi duc ideea în extrema unei notiţe cu un program din oră în oră, deşi dacă te ajută, nu este deloc greşit. Vreau să vorbesc despre un program relativ general, axat în primul rând pe o oră de somn (sau un interval de ore). Şi, bineînțeles, vorbind de timpul şcolii, unul de genul 23-00, care să îţi permită câteva cicluri de somn. De notat că oboseala poate fi pentru unele persoane un factor destul de negativ. 

 Mai apoi, poţi să îţi stabileşti un interval, de exemplu de 2 ore, în care să îţi găsești timp pentru studiu – teme, învăţat, transcris, etc. Te poate motiva simplul fapt că ştii că în două ore eşti liberă pentru a sta pe TikTok. 

 Restul timpului, este libertatea ta de care te poţi bucura exact aşa cum vrei. Dacă îţi doreşti, poţi adăuga intervale şi aici, de stat cu prietenii, de uitat la seriale, de petrecut timpul cu familia, pentru pasiuni, totul depinde de cât de spontan vrei să trăieşti. 

 Poate că te ajută câte o escapadă cu familia, prietenii, sau chiar singur pe timpul weekendurilor. Poate te încântă să te plimbi sau să faci poze, mai ales că în curând culorile toamnei vor aşterne toate parcurile. Doar tu poţi afla ce este cel mai bine pentru tine şi cum îţi poţi gestiona acest an şcolar pentru a-l face diferit.

 Şi de aici, totul poate să prindă nişte nuanţe calme. Contează enorm să te încarci cu cât mai multe lucruri pozitive, pentru a atenua din haosul care deja a apărut în orizontul viitorului nostru. Poţi începe să aştepţi revederea cu prietenii şi să sperăm cu toţii că vieţile noastre vor reveni cât de repede la normal. Şi indiferent de clasa în care ai intrat acum, trăieşte fiecare clipă la maxim, sunt amintiri pe care ți le vei aminti toată viaţa.

Editor: Copăcel Andreea

Grafician: Daria Cimpoeru

Livadariu Adriana-Mihaela
+ posts