Compoziţie Jazz la UNMB cu Iris Ciocaniu

Continuându-ne călătoria printre experiențele studenţeşti, de această dată revenim la artişti. În cazul în care nu știți despre ce vorbesc aici, găsiţi pe site multe alte astfel de articole, cu diverşi studenţi de la alte facultăţi din ţară şi nu numai. De data aceasta, Iris Ciocaniu (@irisciocaniumusic) ne va povesti puţin despre studenţie, aşa cum este percepută aceasta prin ochii săi.
„Sunt la Universitatea Națională de Muzică București la Facultatea de Compoziție, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală. Am ales această facultate în urma pasiunii mele pentru acest domeniu, avută încă de mică, şi în urma dorinței mele de a duce totul la the next level”, ne-a povestit tânăra despre facultatea pe care a ales-o şi motivele care au determinat-o să facă această alegere.
Şi pentru a intra mai în detaliu, am aflat şi ce profil a captivat-o cel mai mult şi de ce: „Profilul facultății este vocațional, ales în urma înclinației mele. Profilul de Compoziție Jazz, ales deoarece improvizația și muzica jazz, în general, oferă oamenilor cea mai cultă formă de libertate muzicală.”
Aflând puţin mai multe despre ce înseamnă acest profil, Iris ne-a dat câteva exemple de materii pe care le studiază: „Avem compoziţie, canto, jazz, pian, teorie jazz, teorie solfegiu si dicteu, care nu au nici cea mai mică legătură cu liceul, deoarece eu am urmat mate-info (am fost la Vianu)”. Deci, conturând tema deschiderii acestui subiect legat de facultăţi, putem spune că alegerea pe care ai luat-o în clasa a VIII-a despre profilul pe care îl vrei nu trebuie să fie luată din nou şi la finalul clasei a XII-a, ele pot fi chiar complet diferite.
Pe toţi probabil ne sperie gândul de acomodare, de trecere într-un loc nou, unde să nu vezi nici măcar o faţă cunoscută. Deloc departe de ceilalţi, Iris s-a acomodat şi ea repede, deoarece firea extrovertită i-a fost asul din mânecă. „Eu m-am adaptat foarte ușor, deoarece am înfiinţat o trupă cu mai mulţi colegi şi ne-am împrietenit aşa, având un focus comun. Profesorii oricum sunt niște oameni geniali, deci cu ei nu a fost prea dificil.”
Iar pentru că facultatea stă în strânsă legătură cu meseria de viitor, Iris ne-a lăsat ca variante propriile sale idei în această direcţie: „Fiind un profil vocațional, voi fi, în mare, liber profesionistă, însă am ales să urmez şi departamentul pentru pregătirea personalului didactic, pentru orice eventualitate. Nu îmi fac totuși griji, evenimentele muzicale sunt în continuare bine plătite şi o să încerc să mă îndrept şi spre partea de radio şi producție.”
Deşi am vorbit de atâtea chestii relativ formale, am ajuns şi la partea mai prietenoasă, momentul când studenții ne transmit nişte gânduri care să ne ajute cu noua schimbare ce va interveni curând în vieţile noastre: „Sfatul cel mai important este să se aleagă profilul cu inima, pentru că, din experienţa mea, toți cei de la Conservator care au venit aici din pasiune sunt îndrăgostiți de universitate și activități, în timp ce restul (cei obligați de părinți), se simt în plus aici. Iubirea pentru ceva îţi dă aripi.”

Sper din suflet ca fiecare pas al acestui drum de experiențe să vă ajute să descoperiţi mai multe despre voi şi să vă ofere curajul necesar pentru a alege ceea ce vă reprezintă. Eu îmi doresc să îi mulţumesc şi pe această cale lui Iris, căci inclusiv eu descopăr noi lucruri, despre care poate nu aş fi aflat niciodată altfel!