Relații Economice Internaționale la ASE cu Cristina Cîrmaciu

Continuând seria cu experiențele studenților de la profilurile mai diferite din țară și nu numai, în acest articol ne va răspunde Cristina Cîrmaciu (@cristina_carmaciu) la întrebările mele. În cazul în care nu știți despre ce serie vorbesc, găsiți pe site (atât înapoi, cât și înainte) mult mai multe interviuri cu studenți de la alte specializări și facultăți.
„Sunt la Academia de Studii Economice din București, la Facultatea de Relatii Economice Internaționale în anul 3. Ce m-a determinat pe mine sa aleg aceasta facultate a fost pe baza criteriului legat de pasiunea mea pentru economie și contabilitate, pe lângă asta și diversificarea materiilor, cunoașterea noilor colegi, profesori, mediul educațional la nivel înalt, prioritatea primirii răspunsurilor la întrebări, crearea unor noi amintiri, structura organizată a anului universitar, consilierea din partea studenților din anul terminal pentru boboci, îndrumarea studenților și a profesorilor către materiile cu grad de dificultate major, pregătirea studenților pentru susținerea examenelor.” ne-a spus Cristina despre alegerea făcută pentru universitate.
Ce specializare și-a ales și de ce? Ei bine, răspunsul ei cred că ar putea interesa multe persoane. „Sunt pe profilul de Relații Economice Internaționale, iar ce m-a determinat să aleg această opțiune a fost numărul nelimitat de limbi pe care le poate studia un student gratis, de exemplu (araba, chineza, rusa, spaniola,

italiana, germana, engleza, franceza etc) iar cele din programă sunt franceza/germana și engleza.”
Dacă în articolul trecut adaptarea la viața de student și o nouă trecere dintre ciclurile școlare a fost făcută mai mult pe cont propriu, învățând din greșeli (din cauza pandemiei), în cazul Cristinei vorbim de un spirit colegial fascinant. Cred că a fost foarte norocoasă să poată intra pe porțile universității atunci când pandemia era un cuvânt necunoscut pentru mulți dintre noi. „M-am adaptat mai ușor la viața de student datorită studenților din anul 2 și 3 care oferă îndrumare și sprijin la fiecare student abia venit în mediul universitar, dar și datorită colegilor din grupă și serie.”
Și, ca să inițiem partea mea preferată, Cristina ne vorbește general despre materiile profilului și bine-cunoscuta sesiune, dar și individual, detaliind mai multe despre colegii săi și profesori. „Voi începe cu începutul…. În primul an am avut experiența de a mă reîntâlni cu materii pe care le-am avut și în liceu – matematica, contabilitatea, macroeconomia, și multe altele. Materia care mi-a dat bătăi de cap în primul an a fost matematica, iar datorită senatului studenților de la ASE am avut prilejul ca eu și alți colegi să facem pregătire la această materie pe gratis. În cel de al doilea an am avut materii mai mult care se legau unele de altele – comerț internațional, integrare economică europeană, negociere internațională, dreptul afacerilor, marketing internațional, unde nu am întâmpinat dificultăți.
Datorită faptului că am făcut din primul an cel de al doilea semestru online a fost atât un avantaj pentru noi la examene, dar și un dezavantaj, deoarece examenele au fost cu camera porinită

și cu microfonul deschis. În cel de al doilea semestru din anul 2 am avut practica, care datorită pandemiei s-a desfășurat online, și am avut plăcerea de a colabora cu o companie multinațională, unde am legat prietenii și am acumulat noi cunoștiințe și am putut face corelația dintre mediul teoretic și cel practic. Singura materia care a fost mai dificilă era finanțele intreprinderii, unde am restanță, și pot spune că trebuie să înveți și să fii activ la seminarii, deoarece profesorul este foarte sever și strict cu materia lui. Acum recuperez seminarul si pot să fiu activă pentru a putea avea punctaj în seminarii pentru examenul din iarnă.
Vorbind de examene, pot spune cu mâna pe inimă că sesiunile au fost amuzante când eram la facultate din motivul că atunci când vedeai amfiteatrul plin și te vedeai acolo poți spune ca era un vis împlinit și că acolo era locul tău, printre acei oameni. Examenele erau grilă, cu o variantă sau mai multe de răspuns. După ce ne-am mutat în mediul online examenele au fost tot grilă dar cu timp limitat și cu camera pornită. Nu am avut examen de admitere, s-a întrat doar cu dosarul din liceu.”
Și, după multitudinea de informații cu care ne-a înzestrat Cristina pe partea de prezent, aceasta ne mai oferă o posibilitate viitoare de job pe care ea își dorește să îl urmeze odată cu finalizarea cursurilor „este în domeniul Marketing Internațional, pe partea de publicitate, vânzări, promovare, crearea unor mărci internaționale, lucrând la o companie multinațională. Aș urma acest job deoarece a fost materia care m-a atras în anul 2 pe lângă multe alte materii frumoase. Din acest principiu am ales să fac și lucrarea de licenţă tot pe Marketing Internațional. Fiecare persoană trebuie să facă ce îi place cel mai mult. Desigur au fost și materii grele, care mi-au dat bătăi de cap (matematica,

finantele intreprinderii, economie mondială), dar dacă nu ar fii fost aceste materii grele nu aș fi simțit deloc viața aceasta frumoasă de student. Meseria mea va fi legată de materia Marketing Internațional și Comunicarea în Afaceri.”
Iar pentru că norocul a fost de partea mea și nu putea nimeni să ne detalieze acest subiect mai bine decât a făcut-o Cristina, am reușit să obțin și informații despre cămin, mai ales fiindcă mulți care vor alege o facultate la București sunt din alte orașe. „Eu locuiesc la un cămin privat din sectorul 3 care este unul modern, plin de viață și cu îndrumători de aceeasi vârsta ca mine. Căminul este dotat cu baie în cameră, sală de lectură si bucătarie la fiecare etaj, primele 3 etaje fiind de fete, iar ultimele 2 de băieți. Experiența de la cămin este una unică, deoarece legi prietenii, socializezi, interacționezi cu studenții de la diferite facultăți, iți creezi amintiri, legi relații. Atmosfera atunci când este sesiunea de examene este una liniștită. Sunt și petreceri în campus, dar sunt impuse și unele restricții, pentru a păstra disciplina printre atâția studenți.”
Fiidcă ne apropiem deja de final, voi lăsa aici nelipsitele sfaturi pe care le primesc de la studenții care aleg să ia parte la mica mea mare de curiozitate: „Sfaturile pe care ar trebui sa le aibă un viitor student la ASE sunt: să fie conștiincios, corect, silitor, să sară în ajutorul colegilor, să răspundă la întrebările puse de profesor, să fie activ la cursuri și seminarii, să nu chiulească la seminarii cu practica, să fie disciplinat cu toți oamenii din jurul său.” Și, deși Cristina a specificat și universitatea context pe care o avem, eu cred că aceste sfaturi se potrivesc mănușă oricărei alte facultăți veți dori să urmați și oricărei alte specializări.

Așa cum v-am obișnuit, cu un ultim paragraf sentimental, îmi doresc să îi mulțumesc Cristinei și prin acest mod pentru implicare, căci toate detaliile date de ea sunt atât de multe, iar eu, în sfârșit am fost acoperită de o altă voce, și pentru tot devotamentul său, căci deși poate părea o idee puerilă, ea s-a implicat până în ultimul amănunt pentru a ne împărtăși nouă tuturor experiențele sale. Și, bineînțeles, să vă mulțumesc și vouă pentru parcurgerea articolelor mele și chiar sper să ajung la cât mai multe profiluri pentru a vă ajuta cu informații concrete, venite de la cineva în cunoștință de cauză.