Următorul pas este facultatea

Ești la liceu și te gândești neliniștit la viitor? Simți că ești pe un anumit profil care deși părea o alegere potrivită, acum s-a transformat într-un coșmar? Ei bine, eu sunt aici să îți amintesc că facultatea pe care vei alege să o urmezi nu trebuie să aibă nicio legătură cu liceul. Într-adevăr, acesta îți creează niște baze informaționale, dar este strict alegerea ta dacă vrei să aprofundezi sau nu materiile pe care le studiezi mai departe.

Fiind în anul terminal de liceu, pentru mine este un subiect de actualitate. Poate că tu mai ai timp până să te gândești serios la viitor sau este o decizie deja luată, dar indiferent de scenariul în care te afli, eu am luat legătura cu doamna Consilier Vocațional și Numerolog Dorina Livițchi-Macovei (@vocatiecudor) pentru a avea în vedere câțiva pași atunci când ne gândim la ce facultate ne dorim să mergem. Și dacă nu ne-am sincronizat temporal, salvează acest articol și te așteptăm să îl parcurgi atunci când simți nevoia.

Poate că ați auzit de multe ori, sau nu chiar, de termenul de consilier vocațional. Poate că aveți chiar în liceul vostru un psiholog care are formări și în acest domeniu. Oricum ar fi, un consilier vocațional se ocupă cu ajutarea noastră a tuturor, sub un spectru obiectiv, în alegerea unei profesii. Cel mai probabil tu ai câteva idei asupra a ceea ce ți-ar plăcea să faci, dar din păcate este o decizie mult mai complexă. Pentru succes și stabilitate, nu este suficient să vrei, ci să fii compatibil și apt sunt alte două aspecte foarte importante.  Poate că cel mai la îndemână vă este să întrebați un membru al familiei, un prieten sau chiar un profesor. Adevărul este însă că cel mai recomandat ar fi un astfel de consilier vocațional, care are o formare efectivă. Eu vă invit cu drag să luați legătura cu doamna Dorina sau să îi urmăriți contul de Instagram pentru testele săptămânale de autocunoaștere și atelierele pe temele de acest gen. 

Trecând de această parte introductivă și deschizând, în sfârșit, subiectul discuției noastre, facultatea stă în mințile tuturor sub pretextul viitorului, și anume – profesia de după. Cred că tuturor ne-a fost adresată întrebarea „Tu ce vrei să te faci când vei fi mare?” și de-a lungul vieții noastre am avut tot felul de variante. Am rugat-o pe doamna Dorina să ne spună câteva aspecte după care să ne ghidăm atunci când vrem să dăm răspunsul  final la întrebarea menționată deja mai sus: „Alegerea unei meserii este o decizie care pune destul de multă presiune pe umerii voștri, știu. Ce v-aș sfătui pentru început– relaxați-vă! Asta nu e unica alegere profesională pe care o veți avea în viață. Vor urma încă multe înainte. Acesta este ritmul zilei de azi. Stresul îngustează orizontul, vă deconectează de la vocea interioară și în loc să vă ghidați după ceea ce vă place sau știți că s-ar fi potrivi cu personalitatea voastră, alegeți să cedați luarea deciziei pe umerii altora, doar ca să scăpați mai repede de acest stres.

Cel mai bun ghid e compasul interior. Cheia spre activarea lui e autocunoașterea. Autocunoașterea se întâmplă datorită experienței de interacționare cu oamenii și cu viața, în general. Iată de ce vă vine atât de greu să alegeți acum, pentru că acest proces de autocunoaștere abia a început. Veți descoperi încă multe despre vocația voastră pe viitor, e un lucru natural, credeți-mă, și nu cereți de la voi să nimeriți acum într-o țintă care nici nu se vede încă, spre care mai aveți de mers sute de kilometri.

Faceți alegerea ușor, după ceea ce vă place acum, după interesele voastre actuale. Ce vă place să faceți mai mult acum? Ce interese aveți acum? Care din subiectele școlare vă plac mai mult sau vă stârnesc mai multă curiozitate? Ce activități vă fac să radiați de fericire, vă fac să vă simțiți bine, important, necesar și util?

Dacă vă vine greu să răspundeți la întrebarea <<Ce-mi place să fac?>>, încercați să schimbați strategia și întrebați-vă <<Ce pot să fac mai bine?>>. Analizând lucrurile care vă ies bine, mai repede sau mai ușor ca celorlalți, întrebând colegii, părinții sau profesorii despre ceea ce observă și ei că vă iese bine, puteți trage niște concluzii valoroase. În cazul în care vă este dificil să identificați punctele forte și talentele pe care le aveți, mereu puteți apela la un specialist de consiliere vocațională care vă poate ajuta. Soluții există, doar dorință să fie!”

Am aflat și criteriile după care să alegem facultatea și cât de semnificativ este liceul pe care l-am frecventat în legatură cu această decizie: „Totul este individual, depinde ce vă doriți. Ce ar fi dacă ne-am gândi la acest lucru fără limite? Limitele ni le punem noi, mediul din care venim și misiunea noastră este să le eliminăm, cât mai devreme posibil. Aș pune pe primul loc calitatea studiilor, autoritatea instituției, gradul de implicare al acesteia în proiecte, colaborări internaționale, raportul de practică/ teorie, gradul de modernizare și, desigur, corespondența specialității găsite cu ceea ce vă doriți să faceți cu adevărat.” 

Poate că unii au pure curiozități sau chiar își ghidează atenția asupra meseriilor de viitor, din dorința siguranței sau a modernizării și chiar am primit câteva exemple foarte drăguțe. „Am o rubrică întreagă dedicată acestui subiect pe pagină, cu exemple de profesii concrete. Tendința generală este digitalizarea meseriilor și ramificația acestora în noi ramuri și subramuri. Voi lăsa mai jos câteva exemple, ca să înțelegeți care direcție:

O imagine care conține text, carte de vizită, captură de ecran, grafice vectoriale

Descriere generată automat
O imagine care conține text, carte de vizită

Descriere generată automat
O imagine care conține text, carte de vizită, captură de ecran

Descriere generată automat
O imagine care conține text, carte de vizită, captură de ecran, grafice vectoriale

Descriere generată automat
O imagine care conține text, carte de vizită, captură de ecran

Descriere generată automat

Și bineînțeles, fiind implicată în activități de voluntariat și știind cât de folositoare ne sunt acestea, pe lângă dezvoltarea personală, la dosarul de facultate am întrebat de folosința lor în viitor: „Cu siguranță. Cuvântul cheie în această întrebare este– experiența. Experiența este cel mai sigur drum spre autocunoaștere. Experiența ne ajută să ne descoperim calități pe care nu le putem vedea în mediul sigur creat de părinți, acasă, la școală, printre oamenii pe care îi cunoaștem. Experiența, interacțiunea cu alți oameni, cu alte situații, cu alte structuri, lărgește orizontul, deschide uși, aduce oportunități și ne dezvăluie personalitatea.”

Din trăirile proprii am aflat că inamicul acestei alegeri este frica de a greși. Cred că cu toții resimtim această presiune, mai mult sau mai puțin, în legatură cu discuțiile despre viitor. Nesiguranța și lipsa stabilității ne sugerează faptul că ar fi catastrofic să luăm decizia greșită. Suntem prea tineri pentru a ne scenariza întregul viitor, iar șansele ca noi să ne schimbăm pasiunile și plăcerile sunt foarte ridicate. Inclusiv monotonia poate interveni în doar câțiva ani, fiind un detaliu care va părea atât de greșit în alegerea facultății. Nu avem cum să știm ce ne rezervă viitorul și dacă pasiunile curente ne vor interesa mai departe în viața noastră. De aceea este recomandat ca noi să experimentăm și să ne cunoaștem talentele. Și chiar am vorbit cu Dorina despre asta și vă las aici mesajul transmis de ea: „Vorba ceea – noi nu suntem copaci, noi ne putem muta oricând și putem alege locul unde vrem să înflorim. Cunosc atât de mulți oameni care fac aceste schimbări la 40, 50 de ani, oameni care evoluează, fac alegeri și merg înainte spre vocația lor, trec peste frici și prejudecăți. Mama mea a început facultatea la 51 de ani. Despre ce limite de timp este vorba? E absolut normal să faci schimbarea în acel moment în care îți dai seama că nu ești pe calea potrivită. Curaj! Asumarea unei alegeri e dovada maturizării, e semnul că îți auzi vocea interioară și vrei să-ți trăiești viața conform potențialului tău.”

Și, nu în ultimul rând, vorbind despre profesii cu o persoană de o anumită profesie, am rugat-o pe doamna Dorina să ne spună despre propria sa experiență profesională (de la tema noastră – alegerea și până la practica în sine) și m-am bucurat enorm pentru că am făcut asta, deoarece este dovada vie că umanitatea constă în alegeri mai puțin potrivite, doar tot ea îți dă ocazia de a-ți căuta neîncetat drumul pe care să strălucești: „Consilierea vocațională este, mai degrabă, o descoperire făcută pas cu pas, un rezultat al unui proces lung de transformare și autocunoaștere, nu doar o simplă alegere. Am schimbat 2 profesii, mai mult de 5 joburi, trecând zeci de interviuri, locuind și lucrând în 3 țări diferite, cu oameni din diferite colțuri ale lumii. Duc în bagajul meu de experiențe profesionale 2 ani de activitate pedagogică și peste 5 ani de experiență în digital marketing. Toate fac parte din mine. Toate m-au învățat să am curaj și să ies dincolo de cutiuță. Toate m-au ajutat să exclud ce nu este despre mine și să găsesc direcția în care voi putea să-mi valorific un procent mai mare din potențialul meu. Ceea ce fac astăzi este provocat de durerea proprie iar subiectul împlinirii profesionale a devenit problema mea preferată, la rezolvarea căreia vreau să particip. Experiența m-a ajutat să mă cunosc mai bine și această cunoaștere, la rândul său, m-a determinat să fac ceea ce mi se potrivește, ceea ce este mult mai compatibil cu talentele mele naturale.”

Eu vă mulțumesc încă odată vouă pentru parcurgerea unui alt articol la care am muncit cu drag și bineînțeles îi mulțumesc și doamnei Dorina Livițchi-Macovei pentru ajutorul acordat și implicarea sa pentru revistă și pentru ilustrațiile drăguțe pe care le-am atașat. Vă invit cu drag pe contul dumneaei de Instagram și sper ca fiecare dintre voi să facă alegerea potrivită pe mai departe. Și nu uitați un aspect foarte important al carierei voastre: atunci când simțiți că nu vi se potrivește meseria pe care ați ales-o , căutați drumul care vă este destinat și care vă face fericiți, indiferent de obstacolele care vi se vor ivi în cale.

Editor: Ionela David

Grafician: Amalia Radu