Succesul garantat al memoriei

 Deși începutul școlii este marcat în primul rând de schimbarea programului la nivelul somnului, presărat cu stres și povești despre vacanța de vară, avem nevoie de o menținere pe tot parcursul anului școlar. Și cum școala se bazează pe învățat, atenția noastră trebuie să fie concentrată pe memorie, pentru reținerea eficientă a informațiilor.

De aici, împărțim subiectul în cele 3 tipuri de memorie – vizuală, auditivă sau kinestezic:

  1. Memoria vizuală – o deosebită acuitate pentru percepțiile obținute prin văz. Aceasta poate fi concentrată pe notițele pe care le iei la școală sau în momentul în care înveți. Dacă în timpul unui test îți este mai ușor să vizualizezi în minte așezarea notițelor în pagină sau diferite imagini, axează-te pe acestea atunci când înveți. Un factor principal care te poate ajuta este rescrierea lor cât mai caligrafic și copierea imaginilor (desene, grafice, hărți, etc.). Caligrafia nu trebuie să fie neapărat bazată pe un scris frumos, ci și pe titluri colorate sau cuvinte cheie subliniate, folosind diverse obiecte de papetărie specifice (highlighter, fineliner, creioane sau carioci colorate). Mai jos sunt atașate câteva modele pe care le poți folosi ca inspirație. Orice pată de culoare care va da viață caietelor, garantat mai târziu, te va face sa înveți cu ușurință. Bineînțeles că nu trebuie să te oprești la aceste exemple, opțiunile de a lua notițe sub această formă fiind nenumărate.
Pin by Özlem Özgül on notas | Bullet journal inspiration, Bullet journal  doodles, Bullet journal inspo
hand lettering and calligraphy - image #6059274 on Favim.com
65 1 ideas | bullet journal titles, bullet journal banner, bullet journal  notes
  1. Memoria auditivă – o deosebită acuitate pentru percepțiile obținute pe cale auditivă. Poate că în timpul testelor îți amintești poveștile sau explicațiile profesorului, ceea ce îți conferă un bonus de care poți profita, căci nu trebuie să notezi absolut nimic, ci doar să acorzi o maximă atenție în timpul orei. Te poate ajuta mult să pui întrebări, auzind de mai multe ori răspunsul, memorarea lui va fi garantată. Dacă mediul de acasă este convenabil, poți învăța cu voce tare sau chiar să te înregistrezi citind lecția pentru a asculta-o mai târziu. 
  2. Memoria kinestezică – o deosebită acuitate pentru percepțiile legate de exemple practice. Dacă nu te ajută niciuna dintre cele enumerate mai sus, trebuie să depui puțin mai mult efort pentru a reține față de cei care se încadrează la cele două tipuri de mai sus. Ai nevoie să faci cât mai multe exerciții practice sau de a transcrie de câteva ori, în cazul materiilor de uman. Schițele nu te vor ajuta, cu cât detaliezi mai mult, cu atât poți reține sigur măcar o informație din toate. 

Acestea fiind spuse, află care este tipul de memorie pe care îl deții și focusează-te asupra a ceea ce te ajută de fapt – ochii, urechea sau rațiunea. Concentrarea ta poate fi în zadar dacă nu știi care îți sunt atuurile și nu știi pe ce trebuie să te focusezi. Bineînțeles, nu este deloc exclus să te ajute toate sau să îți colorezi notițele, deși memoria ta este kinestezică. Totul depinde de tine și de câtă atenție acorzi aici. Deși toți ne-am format de mici modul de a învăța, memoria ta poate fluctua și este necesar să folosești armele potrivite la momentul oportun. 

    Știai că….?

  • există ,,supermâncare” pentru creier? Din această gamă fac parte următoarele: coacăze, avocado, broccoli, spanac, banane, migdale și varza de Bruxelles, acestea conțin un aport considerabil de glucoză.
  • râsul stimulează memoria de scurtă durată?
  • acizii grași Omega 3 (din pește, legume cu frunze verzi, nuci) și acizii grași Omega 6 (din porumb, floarea-soarelui, susan) sunt stimuli puternici ai memoriei?

Editor: Căpraru Ștefania Ramona

Grafician: Sara Lia