Siguranța în mediul online

Internetul este o parte din viața de zi cu zi, fie că realizăm, fie că nu. Acesta, precum alte activități cotidiene, prezintă diferite pericole pe care se poate să nu le sesizăm.

Problema confidențialității

Nimic din ce publici pe internet nu poate să fie șters definitiv. Orice comentariu, fotografie sau clip pot să fie salvate prin apăsarea a două taste. Acest lucru poate pune în pericol reputația ta sau chiar pe tine. Cea mai simplă metodă pentru a te asigura că folosești internetul responsabil atunci când postezi este să îți pui câteva întrebări: 1. Poate această postare să rănească pe cineva? 2.Apare orice tip de informație ce are caracter personal? (indicat este că răspunsul să fie nu) 3. Cum m-aș simții dacă părinții mei ar vedea această postare?

În România, cea mai frecventă încălcare de confidențialitate este preluarea datelor din urma sexting-ului (trimiterea de imagini, clipuri, mesaje explicite din punct de vedere sexual). Există oameni care se pricep la șantajul emoțional, care știu cum să obțină acest fel de conținut (Atenție mare, aceste persoane pot să fie străini sau NU). Ce pot face în situația in care am trimis fotografii sau videoclipuri, au fost preluate și postate pe internet? Apelăm la justiție! Bineînțeles, dacă vă simțiți in siguranță să faceți acest lucru.

Minorii sunt protejați de Codul Penal, legea 286 din 3009 actualizată ulterior în 2020 ,capitolul 1, articolul 374, privind pornografia infantilă. Legea spune că procurarea, accesarea, deținerea, stocarea, expunerea, distribuirea unui material de natură sexuală în care apare un minor se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 7 ani și/sau amendă, în funcție de gravitatea cazului.

Cyberbullying

Cyberbullying-ul este o formă de hărțuire bazată pe mijloace electrice (mesaje, conținut foto-video, apeluri telefonice, mailuri etc.). Un lucru surprinzător este faptul că multă lume vede cyberbullying-ul ca ,,un lucru care nu se întâmplă frecvent, o exagerare”. Vă asigur că nu este așa. Știați că într-un grup de 92 de elevi cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani, cel puțin 22 au trecut prin această experiență neplăcută, iar 5 trec prin acest tip de hărțuire constant?

Pericolele acestui tip de bullying este mult mai mare decât s-ar crede. Rata de sinucidere a persoanelor care trec prin cyberbullying este de două ori mai mare decât rata de sinucidere a persoanelor care sunt victimile bullying-ului ,,tradițional”. Ce este de făcut? VORBIȚI! Momentan cyberbullying este considerat violență domestică și este penalizat ca atare. Dacă nu doriți să apelați la lege, vorbiți cu un tutore, un prieten sau un psiholog, cereți sfaturi, nu are rost să suferiți în liniște. Dar dacă nu există această posibilitate? Din diferite motive (rușine, frică, lipsa unei persoane în care poți avea încredere) unele persoane decid să tacă. În această situație este bine ca cyberbullying-ul să fie ignorat.

Cam atât pentru azi, sper că informația prezentată v-a plăcut și că v-a ajutat. Până data viitoare nu uitați să fiți safe pe internet. Vă invit să mai lecturați alte articole apărute exclusiv la GenZ Magazine, organizație creată de adolescenți pentru adolescenți.

Grafician: Marilena Bivolaru

Editor: Căpraru Ștefania Ramona

Ivăneț Ștefania-Gabriela
+ posts