112: ghid pentru noul semestru

Decembrie, perioada mult îndrăgită a anului, plină de miros de cozonaci și mandarine, plină de teste și teze pentru elevii români. Articolul de astăzi este dedicat tuturor eleviilor, deci, fără alte introduceri, vă prezint 9 sfaturi (pe care le-am testat și eu) pentru a memora informații mai ușor.

1. Organizează-ți spațiul

  Multe cercetări au demonstrat că spațiul de studiu este un lucru care influențează foarte mult capacitatea de a memora informații, spre exemplu, nu poti învăta pentru teza la matematică dacă ai telefonul lângă tine în permanență, o distragere constantă.

 Un birou dezordonat sau o cameră neaerisita sunt, de asemenea, niște factori peste care se trece ușor cu vederea dar care sunt foarte importanți.

  2. Managementul timpului

  Încearcă să îți dai, în funcție de dificultatea materiei, între 1 și 3 zile de învățat, cu pauze de 1/2 zile între ele. O schemă de acest gen facilitează memorarea unei cantități mai mari de informație. De asemenea, această metodă este excelentă pentru persoanele care rețin informații mai greu.

 3. Folosește metoda lui Pomodoro

  Metoda lui Pomodoro se referă la faptul că persoanele tind să memoreze informația mai greu dacă învață într-o singură sesiune lungă. În schimb, este mai bine să se recurgă la mai multe sesiuni de studiu intens, urmate de o pauză scurtă. Cel mai cunoscut interval al acestei metode este cea de 25 de minute de învățat intens, fără distrageri, urmate de 5 minute de relaxare. La un număr de sesiuni, în general 5, 6 sau 7, este recomandată o pauza mai lungă, în general de o oră. Aceste intervale sunt personalizabile, dacă metoda standard nu ți se potrivește, este chiar foarte indicat să încerci să ,,te joci” cu această metodă.

 4. Practica de recuperare

 Practica de recuperare se referă la informația pe care o deții deja și nu realizezi. Înainte de a începe să înveți este recomandat să încerci să îți reamintești câte ceva despre lecția sau capitolul respectiv.

 5. Metoda lui Feynman

  Feynman a susținut că pentru a învăța ceva este nevoie ca informația să fie simplificată. Pe scurt, trebuie să alegi subiectul despre care vrei sa înveți și să te prefaci că îl explici unui copil mic.

 6. Reamintirea activă

 Reamintirea activă este metoda de studiu opusă a recapitulării pasive. Practic este vorba de modul în care recapitulezi, învățatul trebuie sa fie o joacă, încearcă să folosești flash carduri, asociază diferiți termini cu obiecte pe care le utilizezi zi de zi, fă jocuri de cuvinte, asociază informația cu muzica preferată, nu exista limite pentru această metodă cand ești creativ.

 7. Înainte de a învăța ceva nou, recapitulează

 În momentul în care înveți, este indicat să îți scrii pe o bucata de hârtie întrebări pe baza informației pe care o citești. Data viitoare cand vei vrea sa înveți, vei începe prin a răspunde la întrebările de data trecută. În acest fel poți observa dacă ai memorat sau dacă ai înțeles îndeajuns materialul.

 8. Utilizează internetul

 Există o mulțime de aplicații și jocuri cu scopul educației și al învățatului distractiv.  Totodata, înainte de a învăța despre un subiect, poți intra pe youtube si căuta un clip legat de materia respectivă. Notează informațiile care ți se par utile, pe care nu le știai sau pe care nu le-ai înțeles în totalitate.

 9. Odihna

 Să fim cinstiti, dacă ești obosit nu ai șanse mari să reții ceva. Încearcă măcar pentru o perioada de cateva zile să îți formezi un program de somn în care să dormi minim 6-7 ore.

 Acestea fiind spuse, vă urez spor la învățat! Nu uitați, notele nu reprezintă inteligența sau valoarea unei persoane și nu sunt mai importante decât sănătatea voastră mintală.

Editor: Ionela David

Grafician: Florina Anton