Afantezia

Închide-ți ochii și vizualizează un măr? Cât de clar îl vezi? Cât de realist? Este o imagine atât de clară încât ți se pare că poți să atingi mărul? 

Dacă răspunsul este nu, este posibil sa suferi de afantezia. Afantezia este incapabilitatea de a crea voluntar o imagine în minte, incapabilitate ce apare la maxim 5% din populația pământului.

Care este istoria acestei condiții?

Fenomenul acesta a fost descris prima dată în anul 1880 de către Francis Galton. Chiar și așa, această descriere a fost lăsată uitării până în anul 2015 în care Adam Zeman a publicat un jurnal ( ,,Cortex” ). În urma acestui jurnal a apărut denumirea de aphantasia.

  Afantezia este de două tipuri: congenitală (apare și se manifestă încă de la naștere) sau dobândită în urma unor răni craniene sau în urma unor episoade psihotice și depresive.

Afantezia și viața de zi cu zi

  Cât de grea este viața cu această condiție? Deloc sau foarte puțin. Pentru unele persoane poate fi mai greu să asocieze fețele cu numele unor persoane sau reținerea unor detalii.

 Exista un leac?

 Nu, oamenii de știință nu prea dau atenție acestui fenomen tocmai pentru că nu are efecte negative, nocive și nici nu afectează o mare parte din populație.

Oamenii cu afantezia pot visa?

Depinde de la persoană la persoană. Unele persoane nu pot visa. Cele care pot, se împart în două categorii, persoane care rețin visurile și persoanele care nu rețin visurile.

Afantezia vs creativitatea

Aceste două lucruri ați crede că se bat cap în cap. Ei bine, aflați că acest lucru nu este adevărat. Afantezia este chiar utilă. Cum așa? Răspunsul este destul de simplu, artistul care nu poate vizualiza ceva tinde să se concentreze pe celelalte simțuri, îi oferă o perspectivă diferită și unică.

 Cel mai bun exemplu în acest sens este Ed Catmull, unul dintre membrii fondatori ai faimosului Pixar, un studio care a creat unele dintre cele mai inovative animații din ultimele decenii.  Dar ghiciți ce? El nu este singurul, în urma unor sondaje s-a dovedit că o multitudine de animatori și artiști tehnici au afantezia.

Dacă aveți sau credeți că aveți afantezia, nu ezitați să ne scrieți povestindu-ne experiența voastră, suntem curioși să vă auzim întâmplările!

Editor: Căpraru Ștefania Ramona

Grafician: Moroșanu Mădălina