Muzica, remediul anxietății

Câți dintre voi ați ascultat cel puțin o dată o piesă ce v-a ridicat moralul semnificativ? Pentru tineri, muzica reprezintă o modalitate de relaxare, o cale de evadare de la rutina obositoare și copleșitoare a școlii.

Beneficiile muzicii pentru sănătate sunt numeroase, pornind de la capacitatea de a ne face mai generoși, până la oxigenarea creierului și creșterea imunității. Un bun exemplu în cazul oxigenării creierului este un experiment din 2012 la care au luat parte numeroși bicicliști de performanță. Ei au fost împărțiți în 2 grupe: o primă grupă ce asculta muzică în căști, în timp ce a doua echipă era lipsită de orice sursă muzicală. Concluzia testului a fost că bicicliștii din primul grup au avut nevoie cu 7% mai puțin oxigen decât cei din prima echipă. Astfel, experimentul accentuează ideea cum că prin intermediul muzicii uităm de lucrurile nesemnificative din jurul nostru și ne concentrăm pe ceea ce ne face fericiți.

Încă o situație în care mulți dintre noi ne-am aflat este înaintea unui examen. Plini de emoții negative despre ceea ce se poate întâmpla, elevii uită care este diferența dintre rațiune și ficțiune. Așa că ce mod mai bun de a îl readuce cu picioarele pe pământ decât să asculte 2-3 piese ale trupei lui preferate? Tot în sfera educație poate ajuta și muzica clasică. Partiturile lui Vivaldi sau Beethoven s-au dovedit a fi ajutoare sub acoperire în ceea ce privește capacitatea de a memora informația.

Milioane dintre noi suferă de tulburări de anxietate care, dacă nu sunt tratate corespunzător, pot avea efecte năucitoare pe termen lung. Iar în loc să luăm câte un pumn de pastile pe zi pentru a le preveni, neurochirurgii ne demonstrează că un cântec adorat reduce anxietatea cu până la 65%. Unii compozitori chiar au colaborat cu oamenii de știință pentru a crea o melodie ce ar pune capăt acestor atacuri de anxietate. Și unii consideră că au reușit. Melodia „Weightless” compusă de Marconi Union a avut rezultate peste așteptări când a fost folosită pe unii pacienți în timp ce sufereau un atac de panică. Cântecul a fost extins în 6 variante diferite ce acum alcătuiesc un album sub același nume.

Muzica va fi mereu prietenul din umbră ce te va ajuta atunci când simți că ești prins într-un labirint fără scăpare. Conștientizând cât de importantă este sănătatea mintală în rândul tinerilor, cântecele noastre preferate se pot dovedi a fi adevărați eroi ce înfrâng antagoniști precum depresia și anxietatea.

Editor: Copăcel Andreea

Grafician: Simionescu Gabriela