Euro 2020+1: Cum a influențat pandemia fotbalul

Este primăvara anului 2020. Împreună cu prietenii sau familia ta, vă pregătiți să achiziționați bilete la partida ce va deschide Campionatul European de Fotbal. În timp ce vă alegeți locurile, un link apare în colțul din dreapta sus al ecranului. „Un virus nou crează teroare pe străzile Wuhanului”. Cine ar fi crezut că în lunile ce urmau avea să se desfășoare nu un joc de fotbal, ci unul de viață și moarte?!

De atunci, campionatul mult așteptat de noi este în prelungiri de 12 luni. El trebuia să se desfășoare în perioada 12 iunie -12 iulie 2020, fiind ulterior suspendat pentru anul acesta, mai exact în intervalul 11 iunie – 11 iulie 2021. Ceea ce puțini dintre voi știți este că nu numai Euro 2020 a avut de suferit. În perioada 7 iulie – 1 august 2021 trebuia să se desfășoare, în Anglia, Campionatul Mondial de Fotbal Feminin, campionat ce cel mai probabil își va schimba strategia și data din cauza suprapunerii cu Euro 2020. Privind partea plină a paharului, ligile naționale nu au mai fost nevoie să-și scurteze etapele pe care s-au bazat timp de decenii, în special Seria A, ce anul trecut se plânsese de faptul că nu va avea timp suficient să finalizeze campionatul.

În așteptarea competiției Euro 2020, lumea a urmărit cu și mai mult interes ligile naționale, desfășurate și ele în condiții noi. În majoritatea partidelor prezența a fost interzisă, iar jucătorii nu și-au mai putut desfășura activitatea ca înainte.

În ciuda acestor schimbări, cel mai mult au avut de suferit suporterii echipelor naționale. Așteptarea prelungită cu un an i-a făcut pe mulți dintre ei să aibă episoade de depresie. Surprinzător este că și unii dintre idolii lor preferați au căzut pradă acestor sentimente. Unul dintre responsabilii medicali ai FIFPro, Vincent Gouttebarge a declarat că „Brusc, în fotbal tineri sportivi şi sportive trebuie să facă faţă izolării sociale, întreruperii vieţii lor profesionale şi îndoielilor legate de viitorul lor. Este o perioadă de nesiguranţă uriaşă pentru jucători şi familiile lor (…)”, evidențiind faptul că până și cei mai admirați jucători de fotbal sunt oameni la fel ca noi.

Este vreo diferență în cum se va desfășura Euro 2020 anul ăsta față de anul trecut? În principiu nu, întrucât va rămâne același format ales de Uefa și în urmă cu an. 13 stadioane din colțuri diferite ale Europei vor fi gazdele meciurilor din grupe și fazele eliminatorii ale turneului. București va avea onoarea să primească oaspeții echipelor europene în faza grupelor și în optimi, iar finala și semifinalele se vor juca în Anglia, mai exact în Londra pe stadionul Wembley. 

Tu ai urmărit toate meciurile de până acum? Ajunși astăzi, 11 iulie, în Marea Finală Euro 2020, Italia va întâlni Anglia pe stadionul Wembley. Tu care echipă crezi că va pleca acasă cu titlul?

În ciuda faptului că locurile nu vor mai fi la fel de numeroase ca în urmă cu an și se vor respecta anumite norme de distanțare socială, suporterii așteaptă cu sufletul la gură festivitatea de încheiere a campionatului, urmată de fluierul de final al competiției și emoțiile câștigului.

Italia vs. Anglia- astăzi la ora 22:00. Alege-ți învingătoarea!

Editor: Alexia Ștefania Iova

Grafician: Mădălina Moroșanu