Michelle Obama s-a născut pe 17 ianuarie 1964, în Chicago, având în prezent 57 de ani. A fost politiciană, avocată, autoare americană și soția celui de-al 44-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, Barack Obama.
Copilăria:
Michelle Robinson și-a petrecut copilăria și adolescența în orașul Chicago, cartierul South Side, un loc populat în proporție de 95% de afro-americani. Acolo împărțea aceeași cameră cu fratele ei, Craig, în apartamentul familiei, jucandu-se si invatand de la părinții lor, Fraser și Marian Robinson, sa spună întotdeauna ce gândesc , fără teamă. Acolo a urmat atât grădinița, cât și școala generală și gimnazială. În cartea sa, Michelle povestește că atunci când era mica prefera să ramană în casă și să se joace, pentru că nu-i plăcea de ceilalți copii care îi dezbrăcau păpușile Barbie și le făceau rău, lucru care dovedește grija lui Michelle față de orice ființă sau obiect.
Studii:
Peste câțiva ani, viața a îndepărtat-o de familie, devenind elevă la Universitatea Princeton, unde a studiat Dreptul. Apoi, a urmat Harvard-ul, tot cu aceeași specializare. Chiar dacă nu a reușit să ia examenul de intrare în barou, munca și ambiția au făcut-o avocat corporatist la Sidley Austin LLP. Acolo, l-a întâlnit pe Barack Obama, căruia i-a devenit șefă. Barack, așa cum spunea Michelle, ,,era un tânăr afro-american, cu un nume ciudat și o reputație incredibilă”.
Relația și căsătoria cu Barack Obama:
Când l-a cunoscut pe Barack, Michelle nu avea o părere prea bună despre el. Spunea mereu familiei ca “tot ce contează pentru ea este cariera, voia să devină o femeie dedicată carierei, nu avea timp de relații”. După ce și-a dat voie sa îl vadă pe Barack și cu alți ochi, a descoperit în el un tip încrezător, muncitor, luptător, dedicat și iubitor. Doar că, în relația dintre cei doi, Michelle era cea care își dorea o familie, iar pe Barack nu îl entuziasma această idee. Totuși, după câțiva ani de relație, Barack a cerut-o în căsătorie pe Michelle și au început să se gândească la nuntă. Era de necrezut că Michelle își găsise pe cineva pentru totdeauna, pentru că, așa cum spunea tatăl ei “la fata lui nu rezista nicio relație pentru că se despartea de toți, nefiind potriviți pentru ea”.
Barack și Michelle s-au căsătorit într-o sâmbătă însorită de octombrie, în 1992, în fața a 300 de persoane. La câteva luni după nuntă, Barack a plecat pe o insula în Sanur, de unul singur, pentru a-și termina de scris cartea. La întoarcere, a candidat pentru un loc in Senat. Pe 4 iulie 1998, după lupte grele cu fertilitatea, se năștea prima lor fiică, Malia Ann Obama. Apoi, câțiva ani mai târziu, pe 10 iunie 2001 se năștea Sasha Marian Obama. După succesul răsunător avut în campania pentru Senat, televiziunile au început sa se întrebe dacă va candida și la președinție.
După o luptă lungă și obositoare în campania de președinție, Barack Obama a devenit al 44-lea președinte al Statelor Unite ale Americii pe 10 februarie 2007, dar și prima familie prezidențială de culoare. Michelle a fost cea care l-a susținut constant și a rămas lângă el indiferent de situație.
Evoluția:
În cartea sa, Michelle povestește că în momentul tranziției președenției, primul loc de la Casa Albă pe care i l-a aratat Laura Bush a fost dressing-ul, care urma sa devina casa pentru Prima Doamnă. Laura a spus că și ei i-l arătase, cu câțiva ani în urmă, Hillary Clinton.
Pe durata a 8 ani, prima familie prezidențială de culoare a încercat să facă ce era mai bine pentru țara lor, promulgând o mulțime de legi și începand numeroase campanii printre care “Let’s Move!”. Au ajutat familiile militarilor aflați în război, au oprit atacurile mortale și au ajutat afro-americanii în recunoașterea de drepturi.
Viața la Casa Albă:
De-a lungul celor 8 ani ca Prima Doamnă, Michelle Obama a încercat să împletească meseria de mamă pentru Malia și Sasha, cu datoria de Prima Doamnă. A reușit, pe parcursul a celor două mandate ale lui Barack, să ajute femeile de carieră în echilibrarea vieții profesionale cu cea de familie, dar a și îndreptat americanii către o alimentație sănătoasă, prevenind obezitatea în rândul copiilor. Tot în cartea sa, intitulată “Povestea mea”, Miche mărturisește că anii la Casa Albă au fost și foarte grei, din cauza regulilor impuse de Serviciile Secrete, dar și foarte frumosi. De altfel, spunea ca Barack a păstrat întotdeauna distanță între casă și serviciu, fiind prezent la cină în fiecare seară.
Determinare, curaj, onestitate, franchețe, stil direct, discursuri inspiraționale, tăria psihică și simțul impecabil al modei sunt cateva cuvinte care o descriu pe Michelle LaVaughn Robinson Obama. Cred că, ceea ce a ajutat-o pe Miche să devină atât de iubită de oameni a fost felul ei de a fi, jovial și iubitor. Indiferent de statutul avut, nu a uitat niciodată de unde provine și că este la fel ca ceilalți, un om simplu. Relatia dintre FLOTUS și PLOTUS a fost intotdeauna plina de iubire si bazata pe respect și încredere. Chiar dacă aveau multe îndatoriri, o data pe luna, într-un weekend, cei doi plecau la New York, pentru a lua cina împreună.
Încă de când era mică, Michelle se întreba mereu “Oare sunt de ajuns? Pot să le fac?”, până când a ajuns la vârsta maturității și a găsit răspunsul la întrebări, spunându-și “Da, sunt de ajuns și pot să le fac”.
O familie prezidențială populară, care nu s-a sfiit de la a se amesteca în mulțime, care a dat un bun exemplu americanilor și lumii întregi. Soții Obama și-au lăsat frumos și puternic amprenta asupra contemporaneității.
Editor: Alexia Ștefania Iova
Grafician: Mădălina Moroșanu