- Anii 1900
Facem împreună o călătorie în timp și ne oprim în anul 1900, fix acum 121 de ani. Ce a însemnat moda anului 1900? A fost perioada în care au fost descoperite celebrele corsete pe care femeile le purtau pentru a-și subția talia până la 40 de cm. Cu cât corsetul era mai strâns, cu atât aducea mai multe probleme de sănătate. Astfel, acest trend nu a durat prea mult. Doamnele din înalta societate, precum Hilda Clark, o personalitate reprezentativă a acelor vremuri, purtau aceste corsete pe sub haine, iar peste ele purtau bluze sau cămăși cu mâneci bufante și fuste lungi, cu volane și trene de câțiva metri lungime, ținute care, în acea vreme, puteau fi realizate doar de croitorii personali.
- Anii 1910
După ce corsetele au dispărut din atenția doamnelor, pe piața modei au apărut fustele “hobble”, un produs al celebrului designer din acea vreme – Paul Poiret. Strânse pe sub genunchi sau chiar aproape de glezne cu bețe din lemn, și acestea dispar la fel de rapid. În schimb, apar faimoasele cizme din mătase, care nu se opresc la gleznă și care au devenit un trend puternic al anilor 1910. Putem să observăm aceste cizme și în poza de mai sus, la Denise Poiret, soția lui Paul Poiret, un adevărat exemplu în materie de fashion pentru acea perioadă.
- Anii 1920
Imaginea reprezentativă pentru acești ani a fost “Flapper Girl”, doamnele purtau ochelari de soare, șiraguri de perle și accesorii din pene. Hainele nu mai sunt strânse pe corp, ci au contururi neregulate, se axează pe curiozitate și mister, așa cum se observă și la dansatoarea si actriță a filmului mut, Louise Brooks, un icon al anilor ’20. Tot atunci, celebra Coco Chanel introduce rochia neagră fiind un articol vestimentar foarte chic. Astfel, ea schimbă impresia întregii lumi asupra culorii negru, asociată până atunci cu doliul sau specifică hainelor servitorilor.
4. Anii 1930
Anii ’30, aduc cu ei simplitate, feminitate, dar și masculinul reinterpretat. Cele mai mari promotoare ale acestui stil au fost actrițele de la Hollywood, precum Marlene Dietrich. Aceasta promova atât outfit-urile feminine, cât și pe cele masculine, care, în acea perioadă, erau croite la perfecție de Elsa Schiaparelli.
5. Anii 1940
Un fashion icon al stilului anilor ’40 este contemporana noastră, Dita Von Teese. În ciuda faptului că s-a născut în anii ’70, este foarte pasionată de anii 40-50 și îi reprezintă cu succes prin rochiile lungi, cu talia marcată, dar și prin ținutele de inspirație masculină, buclele lejere și așa-zisul „cat eye”, nelipsit și elegant.
6. Anii 1950
În anii ’50, marele Christian Dior aduce pe scenă moda „New Look”. Aceasta consta în rochii cu talie bine marcată, din tafta groasă, bust cu bretele fine în partea de sus și foarte voluminoasă de la talie în jos. Un bun exemplu al outfit-urilor din acei ani este frumoasa Marilyn Monroe. De ele ne ciocnim chiar și azi, dar vor dăinui pentru totdeauna ca modele de outfit-uri fără nicio greșeală.
7. Anii 1960
În anul 1960, domină rochiile în cloș, pantalonii stil țigaretă și rochiile lungi, diafane, precum cea din “Breakfast at Tiffany’s”, creată de Givenchy și purtată de superba actriță Audrey Hepburn. Un style icon al acelor vremuri a promovat ținute create de Ferragamo, Givenchy, chiar și de Mary Quant. Ea este cea care a introdus fusta mini, producătorii de articole vestimentare reușind să producă albul și argintiul, care au fost intens folosite pentru definitizarea fustelor mini.
8. Anii 1970
În anii ’70, un exemplu bun de urmat pentru toate femeile a fost Jackie Kennedy, soția lui John Kennedy, președintele SUA. În acele vremuri, tocurile pantofilor deveneau mai groase și înalte, asociate perfect cu fustele mini. Totodată, apar și pantalonii evazați, creați de Armani și promovați de prima doamnă a Americii, Jackie Kennedy.
9. Anii 1980
În aceasta perioada, femeile au devenit mult mai încrezătoare și au început să abordeze ținute extravagante. Pentru cele care nu aparțineau claselor sociale superioare, moda devine un subiect provocator. Acestea încep să poarte colanți și umeri supradimensionați. Pe de altă parte, doamnele din înalta societate au luat-o ca exemplu pe renumita Lady D, un model al outfit-urilor fără cusur, precum iconica “revenge dress” – rămasă în amintirea tuturor până în zilele noastre.
10. Anii 1990
Odată cu apariția serialelor “Friends” și “Sex and the city”, Jennifer Aniston -care a interpretat rolul lui Rachel Green în serialul “Friends” și Sarah Jessica Parker – care a jucat-o pe Carrie Bradshaw în serialul “Sex and the city” au devenit două fashion icon-uri ale acelei perioade. Acestea au reprezentat impecabil noile trenduri ale anilor ’90, prin fuste mini, blugi și o mulțime de piese vestimentare colorate.
11. Anii 2000
Cu cât ne apropiem mai mult de prezent prin călătoria noastră în timp, cu atât mai mult imaginea artistică difuzată pe posturile muzicale celebre influențează puternic dorințele vestimentare ale generației tinere. Acum, nevoia de a experimenta și de a lansa noi trenduri devine ea însăși un trend. Fotomodelul Paris Hilton promovează, în anii 2000, piese vestimentare nonconformiste cum este treningul de catifea, purtat apoi și de Jennifer Lopez și Britney Spears.
12. Anii 2010
În anii de după 2010, Kate Middleton intră în familia regală și devine una dintre cele mai frumos îmbrăcate femei ale acelor ani. O eleganță și un rafinament asemănătoare cu ale lui Lady D, ținute simple, elegante, rochii diafane, pălării și pantaloni evazați, Kate avea un stil bine conturat. În viața de zi cu zi, femeile încep să nu mai imite pe nimeni și să își alcătuiască garderoba după gusturile personale.
- Anul 2020
Apropiindu-ne de finalul călătoriei noastre în lumea modei, descoperim că în anul 2020, secolul XXI, femeile se îmbracă după bunul plac. Fie că poarta pantaloni sau fuste, culori îndrăznețe sau nuanțe închise, fie că se îmbracă bine sau nu, ca au style icon-uri sau nu, femeile sunt independente și lăsate să poarte ce vor. Printre cele mai bine îmbrăcate femei ale acestui an se regasesc: Celine Dion, Michelle Obama, Meghan Markle, Gigi și Bella Hadid, Zendaya, Rihanna, Ariana Grande, Lady Gaga, etc.
14. Anul 2021(prezent)
Odată cu anul 2021, călătoria noastră în fashion se încheie. În prezent, culorile anului sunt galben, gri și albastru deschis, de preferat nuanțele pastelate ale celor de la Pantone. Printre materialele preferate ale acestui an se regăsesc catifeaua și satinul. În 2021, revine trendul treningurilor de catifea, al căror start le-a dat Paris Hilton în 2000. Astăzi, toată lumea se îmbracă așa cum simte, fără reguli aspre și frica de a fi criticați. Acum, femeile sunt influențate mai mult de social media decât de personalități reprezentative ale fashionului.
Love, A
Editor: Teodora Magan, Alexia Iova
Grafician: Daria Axinia