Un citat vechi spunea “Este greu să fii femeie! Trebuie să gândești ca un bărbat, să te porți ca o doamnă, să arăți ca o puștoaică și să muncești ca un cal”. Dar și mai greu este să încerci să devii o femeie cercetător științific. Ambiția și determinarea le-au venit în ajutor acestor femei minunate și au reușit să contribuie la dezvoltarea lumii în care trăim.
- Marie Curie
La 75 de ani de la moartea lui Marie Curie, lucrările ei radioactive nu pot fi atinse decât cu unelte speciale. În prima parte a secolului 20, ea și soțul său au studiat uraniul, poloniul si radiul, fără nicio protecție. Însă, Marie a plătit pentru asta, câțiva ani mai târziu, în 1934, când a murit din cauza unei anemii aplastice, cauzată de expunerea la radiații. A primit de două ori premiul Nobel, în 1903, împreuna cu soțul ei, pentru fizică și în 1911 pentru chimie. De asemenea, a fost mama lui Juliet Curie, o altă femeie de știință.
- Hedy Lamarr
Hedy Lamarr a fost o inventatoare, cât și actriță, făcându-se remarcată prin filmul “Ecstasy”. După ce și-a părăsit primul soț, l-a cunoscut pe Louis Mayer, care a sfătuit-o să își schimbe numele și a făcut-o să devină o veritabilă actriță de cinema. Cu toate acestea, Hedy Lamarr și-a întins orizonturile de interes mai departe de cinematografie. A inventat o metodă tehnologică numită “Secret Communication System”, devenită crucială comunicațiilor militare și telefoniei mobile. În cel de-al Doilea Război Mondial a inventat tehnologia numită “modulație prin spectrul de răspândire cu salturi de frecvență”. Datorită acestei invenții, numele său a fost inclus în National Inventors Hall of Fame în anul 2014.
3. Jane Goodall
Animalele nu pot fi ca oamenii, dar ele ni se aseamănă într-o măsură mai mare decât credem. Jane este o antropoloagă, etoloagă și primatoloagă. A fost considerată ca cel mai mare expert în cimpanzei din lume. Goodall este cunoscută și recunoscută pentru munca extensivă și intensivă de peste 45 de ani, pe care a desfășurat-o în studierea interacțiunilor familiale și sociale ale cimpanzeilor sălbatici din Gombe Stream National Park, Tanzania. Este fondatoarea institutului care îi poartă numele, Jane Goodall Institute, fiind un puternic avocat al conservării naturii, animalelor, ecosistemelor, biomurilor și al habitatelor naturale.
4. Ada Lovelace
De-a lungul vieții sale, Lovelace a fost pasionată de cercetarea științifică, incluzând frenologia și hipnoza. În 1844 Lovelace și-a exprimat dorința de a crea un model matematic care să reprezinte felul în care creierul uman recepționează gândurile și emoțiile („analiza matematică a sistemului nervos”). Ada Lovelace a fost o matematiciană engleză și o scriitoare cunoscută în principal pentru munca ei la calculatorul mecanic al lui Charles Babbage, motorul analitic. Consemnările ei privind motorul includ ceea ce este recunoscut ca fiind primul algoritm care urmează să fie procesat de către o mașină. Din acest motiv, ea este adesea considerată primul programator de calculator din lume.
5. Cecilia Payne Gaposchkin
Cecilia a fost astronom și astrofiziciană de origine britanică. Aceasta a propus în teza sa de doctorat din 1925 că stelele erau compuse în principal din hidrogen și heliu.
Concluzia ei revoluționară a fost inițial respinsă deoarece contrazicea înțelepciunea științifică a vremii, care susținea că nu existau diferențe elementare semnificative între Soare și Pământ. Observațiile independente au dovedit în cele din urmă că are dreptate.
6. Rachel Carson
Rachel Carson era un biolog marin și zoolog care era, de asemenea, și o scriitoare pasionată. Cartea ei, “Silent Spring” scrisă în 1962, s-a bazat pe rapoartele guvernului și pe studii științifice pentru a descrie efectele pesticidelor asupra mediului și asupra sănătății. A murit în 1964 de cancer la sân, ceea ce înseamnă ca nu a trăit suficient de mult pentru a vedea cat de importantă și influentă a devenit cartea ei.
7. Rita Levi Montalcini
Rita Levi Montalcini a fost o femeie de știință italiană, laureată a Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicina in anul 1986 pentru descoperirea factorilor de creștere. În anul 2001 a fost numită senator pe viață și a activat, până la moartea sa, în senatul italian. Rita a fost cel mai în vârstă laureat al Premiului Nobel în viață și primul care a depășit vârsta de 100 de ani.
8. Edith Clarke
Edith Clarke a fost prima femeie angajată profesional ca inginer electric în Statele Unite și prima femeie profesor de inginerie electrică din țară. Ea a fost prima persoană de gen feminin care a livrat o lucrare la Institutul American de Ingineri Electrici, prima femeie inginer a cărei poziție profesională a fost recunoscută de Tau Beta Pi și prima femeie numită Fellow la Institutul American de Ingineri Electrici. S-a specializat în analiza sistemului de energie electrică și a scris Circuit Analysis of A-C Power Systems. Într-un interviu acordat The Daily Texan din 14 martie 1948, Clarke a spus: „Nu există cerere pentru femeile inginere, ca atare, ca și pentru femeile medic; dar există întotdeauna o cerere pentru oricine poate face o lucrare bună”.
Astfel, se dovedește că femeile pot face orice își pun în minte, chiar să devină oameni de știință. Și au reușit să fac toate astea într-o lume în care predomină discriminarea și sexismul.
Surse: Cartea „50 de Femei în știință”, Interesat.
Editor: Copăcel Andreea
Grafician: Florina Anton