Electronică&Telecomunicaţii la UPT cu Mihai Munteanu

Seria noastră prinde contur şi tot mai mulţi studenţi acceptă să ne povestească despre viaţa de student şi facultatea la care se află, pentru a ne oferi nouă informaţii direct de la sursă. De data aceasta, Mihai Munteanu (@mihai_munteanu11) ne va oferi informaţii despre faimoasa universitate din Timişoara.

Sunt la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale din cadrul Universității Politehnica Timișoara și sincer să fiu, a fost o decizie cam de ultim moment, având în vedere că m-am hotărât tocmai în semestrul II al clasei a XII-a, dar m-am gândit că această facultate mă va ajuta datorită gamei largi de oportunități pe viitor”, ne-a transmis Mihai despre facultatea pe care a decis să o aleagă, în cele din urmă.  

Poate că vă întrebaţi de cele 2 specializări apărute în titlu şi sinceră să fiu, informaţia pe care am primit-o a fost una complet nouă, chiar şi pentru mine. Dar îl voi lăsa pe Mihai să vă spună despre ele şi motivele pentru care le-a ales: Deocamdată, în primii 2 ani de facultate, diferența e că suntem 2 serii – una care studiază în limba română și cealaltă care studiază în limba engleză. Din anul III vom avea posibilitatea în a ne alege ori partea de telecomunicații, ori cea de electronică și programare.”  

Deşi pare că de multe ori punem sistemul de învăţământ online sub semnele pozitivităţii, acesta au efecte pe care probabil mulţi nu le resimţim acum, şi anume reducerea conexiunilor interumane. Poate că la liceu, fiind mai toţi din acelaşi oraş putem să ne întâlnim chiar şi pe stradă, întâmplător, însă în cazul studenţilor, unde fiecare vine dintr-un alt oraş, aceste legături nu prea pot fi create. „Abia acuma încep să simt cum e viața de student, având în vedere că anul trecut am făcut doar online, dar pot spune că m-am adaptat destul de ușor, spre surprinderea mea.” 

Şi, aşa cum sper că v-am obişnuit deja, în cazul în care aţi parcurs întreaga serie de articole apărută deja pe site-ul revistei, iată partea mea preferată – informaţiile generale despre sesiuni, admitere sau materii, dar şi pe cele individuale despre facultatea-context şi profesorii pe care îi are Mihai: „ În ceea ce privește materiile, doar una s-a dovedit a fi de liceu, fizica, restul au fost practic de la 0, materii precum MCTE (Materiale, Componente și Tehnologii Electronice) sau chiar LP (Limbaj de programare), unde înveți limbajul C, în timp ce la liceu înveți C++. În ceea ce privește profesorii, sunt destul de ok, dar mereu este unul care o să aibă pata pe mai mulți, fiindcă e rău de felul lui; iar la admitere, eu am fost singura generație care a intrat pe bază de dosar la facultate, nu pe bază de examen, iar la sesiuni, faptul că au fost online a fost un avantaj. Nu știu cum sunt cele fizice, din păcate, ca să pot face o comparație.”

Şi, ca să continuăm frumos structura schelet a acestor articole, pe Mihai îl putem găsi la frumosul Complex Studenţesc din Timişoara, unde îl las pe el să spună cum este traiul – „Viața la cămin este practic viața de student. Nu am avut așteptări, dar am fost surprins de câte persoane faine poți da, indiferent de facultate, profil, an; adică să vezi peste tot voie-bună mi se pare, sincer, genial și ireal în același timp, însă regret faptul că asta s-a întâmplat doar într-o singură seară pentru că, odată cu anunțul că și primele săptămâni se fac online, mulți din ei au plecat înapoi acasă. Vorbind și despre condiții, nu mă pot plânge, pentru că avem tot necesarul, chiar și acum când facem online.”

Pentru a ne apropia şi de ultimul paragraf, vom termina motivaţional cu nelipsitele sfaturi de la studenţi pentru noi, liceenii, care le vom călca pe urme în curând: „Facultatea e un fel de liceu, doar că orarul diferă – trebuie să înveți să-l citești, având săptămâni pare și impare, dar cel mai important este faptul că profesorii nu-ți vor spune <<pune mâna și învață>>, ori înveți, ori restanță. În mare parte, ar fi de preferat să nu stai tot timpul să înveți, la modul că dacă ai un test, nu înveți mereu până îl dai. Mai e nevoie și de puțină relaxare, iar afară, în fața complexului, mai poți ieși cu prietenii la o poveste ca să mai uiți de grijile facultății.”

În final, doresc să îi mulţumesc din nou, şi pe această cale, lui Mihai, pentru ajutorul acordat. Sper că v-au ajutat şi pe voi toate informaţiile pe care am reuşit să le aflu astăzi de la un nou student dornic de a-şi împărtăşi experienţele cu întreaga generaţie Z. Vă mulţumesc şi vouă pentru parcurgerea articolului, care îmi doresc să vă fi răspuns şi vouă la întrebările legate de profil sau facultate. 

Redactor: Livadariu Adriana-Mihaela

Tehnoredactor: Pridie Carmen-Andreea

Grafician: Andreea Vasiliu