Cu şi despre Interact

Ţi-ai pus vreodată întrebarea „Ce să faci cu timpul tău liber?”? Ei bine, s-ar putea să am o variantă de răspuns – voluntariat. Nu ştii de unde să începi sau dacă asta chiar este pentru tine? Eşti în locul potrivit, pentru că în acest articol voi prezenta câteva cluburi Interact din ţara noastră din care poţi face parte chiar de mâine, indiferent de oraşul în care locuieşti.

Ce este Interact? O organizaţie non-guvernamentală, recunoscută atât naţional, cât şi internaţional, non-profit, axată pe beneficiile directe şi indirecte ale lucrului în echipă. Poate sună pompos, dar în fond este un club de adolescenţi cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, care organizează diferite proiecte pentru societate. Aceastea diferă de la club la club şi pot fi de la strângeri de fonduri pentru diferite cauze şi adunarea deşeurilor din parcurile oraşelor până la seri de karaoke şi împărţit acadele cu ocazia zilei de 1 iunie copiilor.

Eu fac parte din Interact Club Cosmopolitan Timişoara (@interactclubcosmopolitan), încă din octombrie 2020 și pot spune ferm că a fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat. Într-adevăr, pandemia a redus drastic activităţile pe care le-am făcut, dar am reuşit să particip la proiecte din care am plecat doar cu experienţe de neuitat.

Primul proiect la care am luat parte a fost la scurt timp şi a fost a treia ediţie din Nature Cleanse, unde am strâns saci întregi de deşeuri din trei zone ale oraşului. Nu vă imaginaţi reacţiile oamenilor care treceau pe lângă noi şi se uitau cu admiraţie şi uimire sau felicitările pe care le primeam. M-am simţit utilă și am ştiut imediat că acolo este locul meu, ştiam că eu îmi doresc să devin o parte din schimbare mai mult decât oricând.

Printre proiectele de suflet se regăseşte şi cel de Crăciun, în care fiecare am adunat din casă hăinuţe sau jucării, pe care le-am donat mai apoi unui orfelinat dintr-un oraş mai mic din apropiere. Mi-a părut rău că nu am putut merge fizic pentru a sta cu copiii, dar am primit de la ei doar mulţumiri şi ştiu că acum cineva se bucură mai mult de nişte lucruri pe care noi, voluntarii, le-am oferit cu dragoste.

Şi ultimul de care vreau să vă vorbesc în acest articol este „Testing positive for love”, un proiect organizat de Valentine’s Day în care, în urma unui formular de pe pagina noastră de Instagram unde îţi puteai lăsa mesajul pentru persoana iubită, noi le-am trimis mai departe la persoanele de contact, fizic în oraş la adresa respectivă sau online pe reţeaua de socializare primită. A fost atât de drăguţ totul şi cred că a fost o promovare a iubirii, în cel mai oportun moment.

Aşa cum a spus Alin Grigore, „Voluntariatul este cu şi despre oameni.”. Înveţi să lucrezi într-un grup de adolescenţi, te dezvolţi şi primeşti cea mai de preţ recompensă – recunoştinţa. Poate că mulţi ar spune că munca voluntară este inutilă, dar pentru mulţi este factorul care le-a schimbat viaţa, iar eu mă aflu cu desăvârşire în această categorie. De la copilul anxios care eram odată, acum am devenit o persoană gata să îşi spună ideile de proiecte şi să le aducă la cea mai buna formă cu o echipă. De la un copil care atunci când vorbea în faţa unui grup de persoane se bâlbâia la fiecare silabă, la unul care acum poate ţine cursiv discursuri de zeci de minute. De la un copil care simţea că nu e suficient, la o parte din această schimbare frumoasă. Şi tu poţi începe chiar de acum să cauţi cluburile Interact din oraşul tău pentru a face parte din ele. 

Eu vă voi lăsa mai jos câteva cluburi din unele oraşe şi de ce nu, vom putea face şi alte articole pentru a vă prezenta activitatea mai detaliată a acestora. Le-am pus şi câteva întrebări pentru a vă oferi mai multe păreri despre cât de frumos este să te poţi numi voluntar şi câte beneficii poate aduce asta, de fapt. 

Cei din Club Interact Bucureşti OCTO (@interact.octo) au răspuns: „Pentru mine, Interact a fost o oportunitate de dezvoltare personală, înainte de toate. Oamenii pe care i-am cunoscut datorită acestui club au avut o mare influenţă asupra mea, ca să nu menţionez câte am învăţat pe partea de leadership şi teamwork. Faptul că am fost membru Interact este un highlight al experienţei mele de liceu.” (Bercea Teodora – fost președinte), „Inițial m-am înscris în Interact cu scopul de a face voluntariat, ideea de a ajuta oameni și de a dona din cea mai importantă resursa a ta, timpul, pentru a face un impact pozitiv asupra altora, mi-a plăcut dintotdeauna. Dar acum când pot spune ca sunt parte din Interact București Octo de 2 ani, pot sa spun ca Interact nu înseamnă doar un voluntariat la care vii o data pe săptămână, Interact înseamnă și prieteni, și ședințe după ședințe, și multă muncă, și lucru în echipă, bucuria de la finalul unui proiect, bucuria de la anunțarea unui proiect, și câte și mai câte. Interact nu a fost niciodată doar despre voluntariat.” (Burada Maria- președinte) la „Ce înseamnă Interact pentru voi?” şi cum ambele au ales De Profundis ca proiect preferat, am inserat doar răspunsul Mariei deoarece a fost mai detaliat „Un weekend de Webinare despre sănătatea mintală organizat în luna noiembrie. A fost primul eveniment bazat pe Webinare pe care l-am făcut, am fost copleșiți de feedback-ul pozitiv, și bineînțeles că speram să decurgă totul bine, dar desfășurarea evenimentului ne-a depășit așteptările. Mi-a plăcut pentru că am învățat că este normal să ai nevoie de aprobarea celor din jur, că este important să nu fi atât de prins în lucrurile pe care le ai de făcut și să nu mai ai grijă de tine, că este important să îi sprijini pe prietenii tăi, chiar și pe cei care nu par sa aibă probleme, și multe altele. A fost un learning experience atât pentru mine cât și pentru ceilalți participanți. Și a venit la momentul ideal pentru mulți.” la întrebarea „Care a fost proiectul vostru preferat şi de ce?”.

Cei din Club InteractTriumph (@interacttriumph) ne-au descris voluntariatul ca fiind „Pentru mine a ajuns ceva ce fac fără a mă gândi la mine, ci să-i ajut pe ceilalţi oricum pot, deoarece a face un bine este cel mai important. Voluntariatul te învaţă multe lucruri, atât despre tine ca om cât şi despre ceilalţi, te ajută să lucrezi mai bine cu ceilalţi, având un scop comun, poate fi considerat un lucru minunat ce te dezvoltă, cel puţin pentru mine asa a fost.” (Vasile Maria – Director de PR) şi s-au distrat cel mai tare la „Band Slam 2.0, unde au venit mai multe trupe pentru a cânta, mai pe scurt proiectul a constat într-un concert susţinut de trupe diverse. Acest proiect m-a facut să văd cât mai mulţi oameni cu pasiuni comune, dar din medii diferite, probabil acesta fiind motivul din spatele alegerii acestui eveniment drept preferatul meu. Pe lângă asta, am putut ajuta toţi din echipă cât de mult am putut şi am strâns fonduri pentru cauza, ceea ce a facut toate eforturile noastre a se merita.” (Maria).

Cei din Interact Club Danubius Giurgiu (@interactgiurgiu) au răspuns foarte interesant la întrebarea mea despre ce i-a determinat să facă voluntariat: „Întotdeauna am fost orientată spre a ajuta, deci voluntariatul a venit fiind ceva natural pentru mine, doar că înscrierea într-o organizaţie oferă accesibilitate la situaţii din societate ce au nevoie de atenţie şi posibilităţi extinse de comunicare, experienţe şi financiare.” (Viviana Cremina – fost secretar), „Am început să fac voluntariat în urma unei tabere în care am învăţat despre implicarea civică. Până atunci nu mi-a trecut prin minte cât de mult am de câştigat. Îmi petrec timpul ajutând la dezvoltarea comunităţii mele şi sincer mă face să mă simt mai bine şi în legătură cu mine însămi.” (Anna Marinescu – preşedinte). Am aflat despre două proiecte foarte emoţionante – Poveste de Crăciun de la Viviana, „unde împreună cu colegii mei am reuşit să îndeplinim dorinţele a câtorva zeci de copii din medii defavorizate, scrisorile lor fiind indiciul perfect în misiunea noastră. Momentul cel mai plăcut a fost participarea alături de ei la o serbare, astfel având acces la bucuria lor, fapt care a amplificat mulţumirea noastră că am putut să le aducem un zâmbet.” şi Photo Hunt de la Anna „unde a trebuit să discut fizic cu participanţii şi să îi ajut să îndeplinească cerinţele. De asemenea m-a impresionat cât de mulţi oameni au donat bani în sprijinul cauzei noastre, asociaţia Speranţă pentru România.”.


Cei din Interact Club Craiova (@interact_craiova) s-au dezvoltat frumos de-a lungul experienţei de voluntariat în cadrul Interact „Nu mi-aş fi închipuit niciodată că voluntariatul va deveni o parte atât de importantă din viaţa mea. Interact mi-a oferit un adevărat avânt în dezvoltarea mea ca persoană şi m-a ajutat să îmi descopăr abilităţi necesare pe viitor, oferindu-mi experienţa completă şi complexă de licean. Am dobândit valori precum lucrul în echipă, public speaking, relaţii umane, flexibilitatea şi depăşirea provocărilor şi, mai presus de orice, dorinţa de a mă implica şi a ajuta pentru a face o schimbare.” (Alexia Răduț- viitor Director HR), „Experiența mea in Interact de până acum mi-a oferit o satisfacție imensă la fiecare sfârșit de proiect văzând bucuria din sufletele altora, indiferent de scopul proiectului. De-a lungul timpului m-am dezvoltat împreună cu colegii mei în timp ce am dezvoltat și comunitatea din care facem parte mereu cu gândul ca proiectele noastre să aducă un beneficiu societății. Evoluția mea a fost una uimitoarea, formând noi prietenii și multe abilitați de care nu știam ca sunt capabilă.” (Damia Petrescu- viitor Vice-presedinte) şi au descris voluntariatul din mediul online: „Consider că transpunerea activităţii în mediul online nu a reprezentat un impediment atât de mare, întrucât am fost determinaţi să menţinem ştacheta la nivel înalt şi ne-am ambiţionat ca proiectele să fie la fel de reuşite, adaptându-ne la situaţia actuală. Bineînteles că simţim lipsa proiectelor fizice, a atmosferei şi a posibilităţilor mai vaste, însa atunci când există pasiune se pot găsi soluţii pentru orice fel de situaţie.” (Alexia), „Din propria experiență pot spune că proiectele online nu au împiedicat cu nimic dezvoltarea activităților sau a participanților, ba chiar aş putea spune că am descoperit noi metode de organizare și ne-am descurcat să menținem un nivel înalt al clubului în această perioadă. La început, recunosc, a fost grea trecerea bruscă de la proiectele fizice la cele online, dar cu ambiție am reușit să oferim tot ce este mai bun și să transformăm tot răul în bine.” (Damian)

Editor: Alexia Ștefania Iova

Grafician: Marilena Bivolaru