Conflictul din Afganistan

Conflictul din Afganistan a atins proporții majore în ultimele opt zile. Odată cu retragerea trupelor americane, talibanii au cucerit toate orașele importante, invadând capitala Kabul pe 15 august.  Acum întreaga țară este sub conducerea talibanilor, iar situația este pe cale să escaladeze.

Istoric

Talibanii au venit pentru prima dată la putere în 1996. Aceștia au impus un regim dictatorial, marcat de violență și nesiguranță.

Războiul din Afganistan a început oficial pe 7 octombrie 2001, ca răspuns la atacurile teroriste de pe 11 septembrie. Forțele americane și britanice au invadat țara și au atacat guvernul dictatorial condus de talibani, ce susținea și ascundea teroriști al- Qaeda. Astfel, timp de 20 de ani, forțele internaționale au fost prezente în Afganistan, în primă fază pentru a proteja țara de insurgenți și mai apoi pentru reintegrarea acestora și refacerea instituțiilor statului.  

Pe 17 noiembrie 2020, Statele Unite anunță retragerea trupelor din Afganistan, iar pe 14 Aprilie 2021, președintele Biden declară retragerea completă până pe 11 septembrie. 

Pe 6 august talibanii încep cucerirea capitalelor de provincie. Rând pe rând, cele mai importante orașe sunt cucerite de talibani, totul în doar 8 zile. Pe 15 August, după ce orașul Mazari Sharif, ultimul oraș din nord, cade în mâinile talibanilor, capital Kabul este invadată din toate părțile, iar până seara, talibanii se instalează în biroul prezidențial. Președintele Afganistanului Ashraf Ghani, părăsește țara pentru a evita vărsarea de sânge, împreună cu alți membrii din fostul guvern. Talibanii declară că războiul s-a încheiat, iar într-o secundă ultimii 20 de ani se evaporă.

Când talibanii au început să avanseze, zeci de mii de oameni și-au părăsit casele și au plecat către Kabul, singurul loc ce părea în siguranță. Se estimează că 390 000 de afgani au fost nevoiți să se refugieze din calea talibanilor, dintre care 80%, femei și copii. Cum punctele vamale terestre au fost închise, singura șansă de a părăsi țara era pe cale aeriană, prin aeroportul din Kabul. În dimineața zilei de 15 august, cozi interminabile puteau fi văzute la registrele de pașapoarte, la ambasade și bănci, toate aceste demersuri în încercarea disperată de a părăsi țara, însă odată cu intrarea în capitală a talibanilor, aceștia au anulat toate cursele comerciale, iar singurele avioane care mai decolează la acest moment sunt cele militare. Imagini dramatice au fost surprinse pe aeroport, unde oamenii se înghesuie pentru a prinde un loc în avioanele militare ale Statelor Unite, agățându-se de roțile avionului. Până în acest moment 8 persoane au decedat, dintre care 3 au căzut dintr-un avion ce tocmai decolase.

În această situație, femeile vor fi printre cele mai afectate. Sub conducerea talibană, femeile nu au avut aproape niciun drept sau libertate, fiind considerate net inferioare bărbaților. Acestea nu au voie să-și părăsească locuința fără a purta burqa și fără un gardian de sex masculin. Nu au dreptul de a studia și de a merge la muncă. Sunt victimele căsătoriilor aranjate și ale abuzurilor de neimaginat. Teama este cu atât mai mare pentru toate femeile cu educație, care au vorbit împotriva sistemului, cum ar fi jurnalistele,care și-au petrecut toată viața în încercarea de a aduce schimbarea. Acestea primesc constant amenințări cu moartea și deși provocările au fost întotdeauna mari pentru jurnaliști, mai ales pentru femeile dintr-o țară musulmană, talibanii sunt mânați de o doctrină și de o convingere mult mai puternică. Sub pretextul căsătoriilor aranjate, fetele sunt răpite și transformate în sclave sexuale. Multe dintre femei nici măcar nu au o burqa în casă și nici nu doresc să o poarte, văzând acest lucru drept o exercitare abuzivă a controlului de către talibani asupra lor. Este îngrozitor să privești cum drepturile pentru care atât de multe femei au luptat să dispară într-o singură zi și peste noapte, să fii nevoită să îți regândești toată viața și tot ce credeai că știi despre ea.

Cum s-a ajuns aici?

Războiul de 20 de ani a fost pierdut în doar 8 zile. În acest timp, Statele Unite a antrenat peste 300 000 de soldați și au dotat armata , însă nu a fost de ajuns. Corupția din interiorul statului afgan pare să fie unul dintre motive, deoarece soldații nu erau plătiți la timp, sau chiar deloc.

Președintele american Joe Biden a declarat că își susține ferm decizia de retragere a trupelor din Afganistan, însă modul haotic în care au fost evacuate trupele nu poate fi trecut cu vederea. Serviciile secrete americane au estimat că talibanii ar putea cuceri capitala Kabul în 90 de zile, dar s-au înșelat. Întreaga operațiune poate fi privită ca un eșec, o a doua cădere a Saigonului, așa cum au asemănat-o unii. 

Există și îngrijorări că Afganistanul ar putea deveni din nou un refugiu pentru teroriști, lucru ce ar avea efecte devastatoare pentru întreaga planetă. De asemenea, cel mai probabil vor fi reintroduse pedepsele cum ar fi biciuirea, omorârea cu pietre și execuțiile publice. Generațiile ce au trăit ororile primului regim sunt îngrozite de ce va urma, iar sentimentul de abandon este unanim.

Afganistanul s-a prăbușit. În locul lui Emiratul Islamic al Afganistanului a apărut și odată cu el, un viitor incert și cel mai probabil sumbru. O operațiune ce a implicat mii de vieți pierdute, miliarde de dolari cheltuiți și speranțe irosite, toate par să fi fost în van, deoarece s-a terminat la fel cum a început, cu talibanii la conducere. Nimeni nu poate spune clar ce va urma, însă consecințele vor fi devastatoare.

Grafician: Sara Lia

Editor: Căpraru Ștefania-Ramona

Cruceru Maria
+ posts