În abisul de necunoscut sub bazele căruia stă întregul viitor, facultatea va rămâne principalul subiect pe care generaţia Z îl are sau îl va avea curând de analizat. Fiind vocea de care eu am avut nevoie, încerc să acopăr anumite colţuri mai nepopulate legate de ceea ce ne-ar putea aduce nu doar bani în viitor, ci şi plăcere, căci ar fi în zadar o muncă plătită în monotonie. În acest articol, Karina (@karina_ioana24) ne va spune puţin despre alegerile pe care le-a făcut ea cu privire la subiectul despre care vorbim şi noi de câteva luni deja.
„Studiez la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității de Vest din Timișoara, specializarea: Kinetoterapie și Motricitate Specială. Am ținut să precizez orașul pentru că eu studiez la aproape 500 de km depărtare de casă (Întorsura Buzăului, mai exact) dar nu îmi pare rău pentru alegerea făcută. Perioada liceului în care fiecare elev trebuie sa își aleagă <> nu este deloc ușoară. Am ales acest domeniu destul de târziu, aveam alt plan în minte, şi eram sigură că nu îmi voi modifica alegerea. Am ales acest domeniu datorită unui medic kinetoterapeut din zona din care provin, care, spre uimirea mea, a studiat la aceeași facultate. Am avut câteva discuții cu acesta şi m-a influențat pozitiv să urmez acest drum, fiind şi mai încântată de idee. Iar faptul că pot lucra cu oamenii şi îi pot ajuta, m-a făcut şi mai mult să îmi doresc să urmez această facultate.” ne-a spus Karina despre facultatea şi profilul pe care le-a ales, dar şi motivele care au determinat-o să ia această hotărâre.
Intrând puţin în detalii, din dorinţa de a afla şi eu mai multe despre facultatea în sine, Karina ne-a dat informaţii exacte despre profesori şi materii: „Din perspectiva mea, liceul nu se compară cu facultatea. Aici începe adevărata viață – perioada în care ne axăm pe ceea ce vrem să facem cu adevărat în viață, perioada în care muncim pentru visul nostru, să-l îndeplinim. Ca și materii, nu se aseamănă cu ceea ce am făcut la liceu, poate doar informatica și limbile străine, care rămân aceleași, bineînțeles. Profesorii sunt minunați și nu spun asta doar <>. Am întâlnit profesori care își dau interesul pentru studenții lor, pentru noi, cărora le pasă dacă am înțeles, unde am mai avea nelămuriri, ce nu ne este clar. Vin cu fel și fel de idei pentru a face materia mai ușor de înțeles, totul pentru binele nostru. Bătăi de cap sunt pentru orice materie, pentru orice an, altfel ar fi prea ușor si n-am ştii pentru ce muncim. Trebuie să întâmpinăm și momente ușoare și mai puțin ușoare, doar așa ne dăm seama unde mai trebuie să lucrăm și pe ce trebuie sa ne axăm mai mult. Dar, cu multă răbdare şi voință, se rezolvă toate.”
Fiindcă adaptarea rămâne greutatea tuturor, chiar şi celor care îşi cunosc deja alegerea, am rugat-o pe Karina să ne spună cum a reuşit ea să facă faţă provocărilor de student – „Viața de student, din ce am auzit, este cea mai frumoasă perioada din viața unui om. Da, acum încep să o trăiesc și eu și să realizez că e o perioadă extrem de frumoasă, dar și plină de încercări. Cum am mai spus, aceasta este perioada în care ne modelăm visul și lucrăm cât mai mult pentru a-l îndeplini. Fiind și departe de casă, nu mi-a fost atât de ușor să mă acomodez, însă am avut sprijinul celor dragi, care mi-au oferit puterea necesară să merg mai departe. Faptul că am cunoscut oameni frumoși cu care am legat prietenii frumoase până acum m-a ajutat să am mai multă încredere în mine și să reușesc să trec peste această acomodare cu bine.”
O enigmă va rămâne însă şi ce vei face mai departe, atunci când termini şi ciclul universitar. Într-adevăr, acela este momentul în care vei fi nevoit să îţi repui aceleaşi întrebări ca acum: „Îmi place ceea ce am studiat?”, „Îmi oferă plăcere practica pe care am făcut-o în timpul anilor de studiu?”, „Vreau să fac asta şi mai departe?”, iar Karina vine cu o variantă de job, poate chiar cea mai frecventă, pe care voi puteţi să o luaţi drept variantă – „După ce voi termina facultatea, mi-aş dori să profesez în cariera de kinetoterapie, să interacționez cu oameni şi să-i ajut. Ce altceva poate fi mai frumos? Când muncești o bună parte din viața ta pentru a-ți crea un viitor pe care ți-l doreai, iar visul tău să devină realitate.”
Şi pentru că nu am putea încheia un articol de acest gen astfel, nelipsitele sfaturi de la studenţi pentru voi sunt acum şi sub semnătura Karinei: „Dragilor, nu vă părăsiți copilăria, pentru că și aceasta a făcut parte din viața voastră. Nu trebuie să deveniți adulți peste noapte, trebuie însă să gândiți matur, dar în suflet să vă rămână dragostea şi sinceritatea pe care o aveați în copilărie – cu acestea veți putea muta şi munții din loc. Fiți încrezători, dornici de noi experiențe și buni. Pentru fiecare este pregătit ceva, dar asta nu înseamnă că trebuie să stăm şi să așteptăm. Viitorul se creează muncind cu drag şi spor şi sper ca fiecare dintre voi să își urmeze propriul vis, fără a fi influențat din exterior.”
Vreau să-i mulţumesc şi pe această cale Karinei pentru dorinţa de a ne ajuta, împărtăşind cu noi toate experienţele şi oferindu-ne informaţii importante pe care să le putem analiza şi noi. Cred că nu este nevoie să vă spun cât îmi doresc să vă găsiţi drumul spre fericire, căci sfaturile Karinei sunt de vis.