Ziua Europei la Ploiești

Auzim des despre Europa, Uniunea Europeană și privilegiul de a fi țară membră, dar puțini știu că 9 mai este Ziua Europei. Data marchează ziua când Robert Schuman a rostit „Declarația Schuman”, propunând ideea unei colaborări politice care face ca războiul dintre statele membre să fie de neconceput. 9 mai reprezintă ziua în care s-a constituit fundația Uniunii Europene.

Anual, elevii din școlile-ambasador ale Parlamentului European împreună cu ambasadorii juniori organizează diverse activități pentru a le prezenta eleviilor din clasele gimnaziale și liceale beneficiile pe care le au cetățenii României din 2007, când țara noastră a devenit țară membră.  

Programul „Școli-ambasador ale Parlamentului European” (EPAS) își propune să îi familiarizeze pe elevii de liceu și pe cei din școlile profesionale provenind din medii educaționale, sociale și geografice diferite în legătură cu democrația parlamentară europeană, cu rolul Parlamentului European și cu valorile europene. Programul le oferă elevilor ocazia de a-și înțelege drepturile în calitate de cetățeni ai UE și de a învăța despre modul în care pot participa activ la viața democratică a Uniunii Europene. 

Anul acesta Colegiul Național Pedagogic ,,Regina Maria” din Ploiești a desfășurat activitatea ,,Azi cetățean, mâine europarlamentar”. La eveniment au participat elevii claselor a V-a si a VII-a, care au dobândit noi cunoștințe despre Uniunea Europeană, Parlamentul European, simboluri și capitale europene. Activitatea a fost susținută de Maria-Diana Ene, promotor al democrației europene, alături de Ambasadorii junior. 

Colegiul Național Pedagogic ,,Regina Maria” Ploiești participă din anul școlar 2016-2017 în program și din 2017 a primit acreditarea de Școală Ambasador a Parlamentului European în România. Dacă vreți sa aflați mai multe despre activitățile din cadrul proiectului și vreți sa susțineți școala în cadrul proiectului puteți aprecia munca elevilor și a cadrelor didactice printr-un like paginii de facebook: https://m.facebook.com/ColNat-Pedagogic-Regina-Maria-Ploiesti-Scoala-Ambasador-a-PE-in-Romania-493384597717820/  

Editor: Copăcel Andreea

Grafician: Borcea Bianca