Prințul Philip: sacrificii pentru o dragoste eternă

Ziua de 9 aprilie a fost o zi neagră pentru un întreg glob. Vineri dimineață când am deschis telefoanele, am văzut celebra postare prin care se anunța moartea Prințului Philip. Ducele de Edinburgh a decedat la vârsta de 99 de ani, petrecându-și mai mult de 70 de ani din viață în prezența celei mai cunoscute femei din lume, Regina Elisabeta.

            Longevitatea mariajului celor doi surprind multe cupluri, foarte puține mariaje din lumea contemporană ajungând să dureze atât de mult. După o anumită perioadă de timp suntem tentați să spunem că iubirea nu mai este atât de pasională ca la începutul relației. Nu știm dacă în cazul Regina Elisabeta și Prințului Philip după o perioadă de timp iubirea nu a mai fost atât de puternică. De-a lungul timpului au apărut destul de multe știri în care se accentua că Ducele de Edinburgh i-ar fi infidel reginei, dar sunt si destul de multe evenimente în care cei doi au fost surprinși ca doi îndrăgostiți la început de relație. În 2003, la un eveniment oficial, Regina Elisabeta a fost văzută chicotind ca o adolescentă când soțul său îmbrăcat în uniformă de colonel a fost atacat de un roi de albine.

            Povestea de dragoste dintre ei a început când ea avea 13 ani și el 18, iar în 1947, când ea avea 21 de ani și el 26, s-au căsătorit. Căsătoria cu Elisabeta a fost începutul unor sacrificii, unul dintre ele fiind acela de a renunța la titlul de Prinț al Greciei și Danemarcei și de a se converti de la ortodoxie la anglicanism. A sperat că sacrificiile se vor opri aici. Din nefericire la nici patru ani de la căsătorie Elisabeta devine regină. În anumite privințe, încoronarea Elisabetei a pus sigiliul final sacrificiului pe care îl făcuse libertății sale – el a trebuit să renunțe la cariera sa navală și să își canalizeze energia către activități care îi displăceau și nu a mai putut să ia decizii singur referitor la viața sa.  A fost nevoit să își susțină soția. Devine, astfel, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de pe glob.  

            În 1952, după ce părăsește cariera navală, fiind pasionat de pilotat, hotărăște să ia lecții de zbor. Cu toate că guvernul și consilierii reginei spun că este prea periculos și că ar trebui ca prințul să își găsească o nouă pasiune, la insistențele reginei aceștia vor fi de acord. Pilotatul va deveni cu timpul pentru Altețea Sa Regală un mod de viață. Va fi primul membru al familiei regale care va pleca din grădina Palatului Buckingham într-un elicopter. Timp de 44 de ani a pilotat 59 de tipuri de aeronave și a înregistrat aproape 6.000 de ore de zbor, ultimul său zbor fiind înregistrat în 1997.

            Nu este greu de ghicit că Ducelui de Edinburgh nu i-au plăcut niciodată formalitățile, cu toate că familia regală britanică trebuie să respecte un anumit set de reguli stricte. Regele Philip a trecut de multe ori peste regulile impuse de Casa Regală. Sunt cunoscute faimosele sale glume care de cele mai multe ori au stârnit reacții controversate. În 2003 i-a spus preşedintelui Nigeriei, Olusegun Obasanjo, îmbrăcat într-un costum tradiţional , că”arătaţi de parcă v-aţi pregăti de culcare”. O altă glumă celebră, care a stârnit mai multe râsete și mai puține controverse a fost cea spună înainte de aniversarea sa de 90 de ani când a declarat „Încep să cadă bucăţi”. Protocolul Casei Regale interzice manifestarea în public a gesturilor de afecțiune, dar cum Altețea Sa Regală urăște formalitățile sunt numeroase evenimete la care a fost surprins adresându-i un zâmbet ștrengar reginei.

            În ciuda sacrificiilor făcute, în ciuda multor neînțelegeri și în ciuda multor știri apărute de-a lungul anilor, Prințul Philip a iubit-o enorm de mult pe Regina Elisabeta. Într-un interviu acordat cu ocazia nunții de aur a dezvăluit secretul unei căsnicii atât de lungi:“Cred că lecția principală pe care am învățat-o este că toleranța este singurul ingredient esențial al oricărei căsătorii fericite”. Tot la aniversarea nunții de aur Regina Elisabeta a făcut un portret al soțului său prin care și-a exprimat toată dragoste și toată mulțumirea față de el: „De prea multe ori, din păcate, Prințul Philip a trebuit să mă asculte vorbind. În mod frecvent am discutat în prealabil discursul meu plănuit și, după cum vă imaginați, opiniile sale au fost exprimate într-un mod direct. El mi-a dat pur și simplu forța și rezistența în toți acești ani, iar eu și întreaga familie, țara noastră și multe alte țări, avem față de el o datorie mai mare decât ar pretinde-o vreodată, sau o vom ști vreodată „.

Editor: Cesara Andronic

Grafician: Axinia Daria