Poate că ai avut chiar tu inima frântă încă de la o vârstă fragedă, poate că a fost un succes relaţia ta de atunci sau poate că ştii pe cineva care are nevoie de nişte repere legate de când se trăieşte iubirea. Este un subiect complex, de multe ori poate prea ambiguu în societatea noastră, căci frumuseţea noastră a fost mereu diferenţa. Şi, din păcate, cea mai mare greşeală pe care o facem mulţi este trăitul complet în tipare, după o reţetă spusă de grupul de la colţul străzii. Tocmai acest detaliu este special la iubire – că fiecare o trăieşte atât de diferit în detalii, dar totul pare atât de asemănător în întregime.
Am auzit de nenumărate ori tot feluri de întrebări legate de reperul temporal şi ca în fiecare alt context, suntem judecaţi ca generaţie de către marii maeştrii ce acum doar se luptă să-şi întreţină familia de dragul societăţii sau profită cât mai mult financiar de pe urma divorţurilor. Suntem consideraţi prea tineri să ştim să iubim. Suntem priviţi cu expresii încruntate atunci când suntem remarcaţi în public. Şi, din păcate, suntem prea descurajaţi că nu facem bine ceea ce de fapt, chiar ne face fericiţi. Nici măcar relaţia aceea de la grădiniţă în care vă pupaţi pe obraz şi vă împărţeaţi jucăriile nu este „prea devreme”. Este trăită cea mai simplă formă de iubire, la cel mai copilăresc nivel. Şi tocmai aceşti factori fac diferenţa şi îţi completează viaţa. La momentul respectiv ţi-ai dorit ceva care s-a întâmplat exact în nuanţele în care trebuia să se şi întâmple. Erau nişte culori pastel ce jonglau pe o fărâmă de existenţă.
Suntem generaţia mass-media. Viaţa noastră este expusă pe reţelele de socializare încă de către părinţii noştrii cu pozele de familie din vacanţă pe care cu toţii le regretăm fiindcă niciodată nu ieşim bine şi există o unică încercare, nu sute din care poţi alege. Limitele noastre din prezent sunt doar bazate pe încredere. Noi alegem în ce să credem şi în ce să nu credem. Şi mereu alegem iubirea. Alegem prieteni din toate colţurile lumii. Alegem să ne petrecem timpul astfel încât să iubim să trăim.
Din fericire, trăim în secolul XXI, iar pubertatea nu ne loveşte fără a ştii lucruri esenţiale. Noi nu ne temem să vorbim deschis despre chestii încă ascunse sub tipare tabu, ba chiar suntem împinşi de curiozitate să ne documentăm despre ele încă de când pubertatea pune stăpânire pe viaţa noastră, căci mereu vor exista comparaţii şi mereu vom vrea să aflăm „de ce?”. Internetul ne dezvoltă de la vârste fragede.
Mintea noastră este stimulată constant. Cred că fiecare ştie pentru el când este pregătit de o relaţie. Fie că este la 14 sau 30 de ani, simţi. O să existe mereu acea persoană pentru care inima o să-ţi bată ca la maraton. Primii fluturi în stomac vor fi resimţiţi de către fiecare dintre noi la momentul potrivit – pe propria noastră axă a timpului.
Un copil de 12 ani trebuie educat în legătură cu acest aspect, ar trebui să îi fie explicat în ce constă iubirea, o relație sănătoasă și care sunt anumite bariere pe care nu trebuie să le încalce. Inspiră-i incredere şi fii sigur de faptul că va veni să-ţi ceară sfaturi. Sunt gata să facă orice pentru persoana pe care ei cred că o plac, de aceea trebuie îndrumați. Poate că ei cred că emoţional sunt pregătiţi, dar încă nu au nici cea mai vagă idee unde este limita dintre iubire şi raţiune. Şi tocmai asta contează, să îi validezi şi să opreşti asta doar dacă trece de bariera copilăriei. Pentru ei, chiar şi ţinutul de mână este un lucru fascinant.
Unii iubesc devreme, pentru că au nevoie să-şi exprime sentimentele, pentru că au nevoie să primească afecţiune. Alţii pur şi simplu nu găsesc ceea ce au nevoie. Şi unii nu se regăsesc în acest concept numit iubire. Niciuna dintre ele nu este greşită sau trăită la timpul nepotrivit. Totul este despre detalii şi limite.
Ţi-e imposibil să nu observi atunci când simţi ceva. Nu o reprima de frică. Acceptă ce îţi dictează inimă şi spune-o cu voce tare. Nimic din ceea ce vei simţi vreodată la nivel de iubire nu va fi greşit. Într-un final, ajungi să îţi impui propria limită până la raţiune şi va fi totul uşor, dar până atunci nu-ţi fie frică să ceri ajutor şi nu uita că indiferent de vârstă, cât timp ai o poveste care te face fericită şi nu te presează absolut nimic, ai ceea ce trebuie să ai la momentul tău.
Editor: Căpraru Ștefania
Gafician: Sara Lia