O pată de culoare

O lume intunecată. O lume ștearsă. O lume fără sens. Sentimente captive pe chipurile plecate. Sentimente închise, o ușă deschisă. O scăpare, o ieșire, o tragedie pe care 800 de mii de oameni o găsesc în fiecare an. Crezi că în această lume vei găși o pată de culoare?
Depresia. Nu toți o ascund, nu mulți o arată. Este cea mai frecventă suferință mintală. În jur de 350 de milioane de oameni suferă de depresie. În rândul adolescenților, persoanele diagnosticate cu despresie până la vârstă de 15 ani a crescut cu 53% în rândul băieților și cu 65% în rândul fetelor. Aceste date au făcut că depresia să fie cea mai studiată suferință mintală, atribuindu-se 1000 miliarde de dolari în fiecare an pentru căutarea unui tratament.
Un lucru foarte neînțeles de către oameni este faptul că depresia are o cauză. Adevărul este că depresia poate avea și un motiv, dar poate fi și o problemă la nivelul chimic al corpului tău. Multe persoane se gândesc că problema lor nu e destul de bunăsau că alți oameni au problemă mai bună. Orice problemă e validă, o problemă e tot o problemă. Oricât de mică și neînsemnată crezi că e, problema ta contează. Un alt lucru pe care îl poți auzi este că depresia e doar tristețe, și deși multe cazuri sunt descrise drept o tristețe obositoare, depresia poate fi mult mai mult de atât. Depresia poate fi tristețe, ură față de propria persoană, furie, lipsa de valori, oboseală, lipsa de interes pentru activitățile tale preferate care, în trecut, îți aduceau fericire, distanțarea de persoanele iubite, pierderea prietenilor pe care îi considerai pentru totdeauna, ba chiar uneori depresia nici nu poate fi definită. Dacă te regăsești în această descriere sau dacă identifici alte persoane din viață ta, nu ezită să ceri ajutorul cuiva. Sentimentele tale contează!
Depresia nu e mereu la fel. Uneori nici nu se face văzută, se ascunde în noi și iese la suprafață în cele mai dureroase momente. Alteori este o lupta continuă, o bătălie pentru existență, o întrebare careîși caută răspunsul: Cine o să câștige? Tu sau depresia? O întrebare la care doar tu știi răspunsul. O întrebare la care tu ești răspunsul. Unii încearcă să uite de depresie și vor să își ignore sentimentele, alegând să facă atât de multe activități încât nu au timp pentru sentimente. Alții vor să își înțeleagă sentimentele. Depresia are tratamente. Poți lua antidepresive, care echilibrează nivelurile neurotransmițătorilor,ale substanțelor chimice din creier responsible cu reglarea dispoziției și a emoțiilor. Poți încerca tehnici de coping: grupuri de susținere, animale de companie, menținerea unei diete echilibrate, ieșirea din zona ta de comfort, activități sociale, găsirea unei pasiuni, găsirea unui ascultător bun, etc.
Cel mai mare pas către înțelegerea depresiei este să te cunoști pe ține mai întâi. Cine ești tu cu adevărat? O întrebare care poate te sperie, dar care te va face fericit când vei găși răspunsul. Nu trăi o viață în care pari ceea ce ești. Trăiește o viață în care ești ceea ce pari. Găsește pată de culoare din lumea întunecată. Ai un drum lung, dar merită.

Editor: Cesara Andronic

Grafician: Ioana Grigoriu

Sofia Raetchi