Zilele trecute îmi povestea un cunoscut, care e de meserie doctor, despre discuțiile zilnice cu pacienții, în care le explică că nu, uleiurile esențiale nu vindecă de cancer și că în niciun caz nu te apropii de antibiotic în caz de gripă. Chestii care țin de common sense, right? Nu chiar. Se știe că momentan, nivelul educației medicale de bază în rândul oamenilor e sub nivelul mării și mult prea des doctorul devine părinte în loc să se ocupe de patologii extraordinare.
Poate acum ziceți “lasă, noi știm chestiile astea banale” și totuși uite că ups, dacă nu e mami acasă să ne dea un ceai când ne doare în gât, e posibil să nu știm nici noi să ne descurcăm. Așa că azi vorbim despre două afecțiuni aparent banale, roșul în gât și gripa și cum să ai grijă de tine când te “pupă” boala.
1. Roșul în gât este o inflamație locală a faringelui/amigdalelor, iar agentul cauzator poate fi reprezentat de virusuri sau bacterii. Se recomandă monitorizarea și așteptarea, întrucât boala este autolimitată și trece de la sine în câteva zile. Cu toate acestea, durerea intensă care conduce la greutate în hrănire este un semnal de alarmă și e de preferat să se efectueze un consult, unde poți primi tratament în funcție de cauza inflamației. Este posibil ca, la un moment dat, să vrei să scazi febra, lucru care se rezolvă ușor cu niște comprese reci și eventual un paracetamol. În rest, lichidele sunt acum prietenele tale cele mai bune pentru că ai nevoie de o hidratare optimă și oricum, te asigur că o să alunece mai ușor pe gât decât orice tip de cărniță.
2. Când vorbim despre gripă, vorbim de fapt de o chestie care poate fi prevenită ușor prin vaccin anual. Dar dacă, să presupunem că din diverse motive te-a contactat un virus gripal pe nepregătite, nu te speria prea tare. E posibil să ai febră, tuse, dureri musculare intense, frisoane și, de parcă nu e destul, o să te simți ca o legumă, dar se supraviețuiește cu îngrijirea corespunzătoare. Dacă te simți Superman și crezi că poți avea grijă de tine singur, trebuie să ai constant în vedere 3 obiective: să scazi febra (am menționat cum în punctul anterior), să mănânci bine, chiar dacă n-ai poftă, și să consumi lichide mai ceva ca pompierii care sting un incendiu. Pe lângă asta, este ideală supravegherea atentă a stării generale (să nu cumva să se agraveze gripa și să devină altceva) și în aproximativ o săptămână o să fii un om fericit. Ca o ultimă recomandare: limitează contactul cu alți oameni; gripa se împrăștie înfiorător de ușor și nu știi de suferința cui ajungi răspunzător. Ah, să nu uit: să nu cumva să te atingi de antibiotice! Avem de-a face cu virusuri, nu cu bacterii.
Ca să atingem și partea psihică, este foarte posibil (de fapt e sigur) ca în timpul în care vei fi bolnav să fii foarte irascibil, așa că nu strică să îi anunți pe cei cu care interacționezi, nu de alta, dar ca să nu devină iritați la rândul lor de atitudinea ta. Bine, ar trebui sa învățăm să comunicăm eficient nu numai când suntem bolnavi, dar uneori parcă e prea puternică mândria. Ce frumoasă și simplă ar fi viața dacă ne-am spune toți nevoile de bază și ne-am asculta unii pe ceilalți…
Editor: Emanuela Irimia