Încălzirea globală, problema socială majoră

Ce înseamnă în primul rând o problemă socială?

            O problemă socială este definită de sociologiști ca fiind un aranjament social care nu funcționează cum trebuie, dar o explicație mai recentă este aceea de a îndeplini una din următoarele condiții: este cauzată de acțiunile sau lipsa acțiunii populației sau afectează un număr mare de oameni. Încălzirea globală a devenit o problemă socială în ultimii ani deși nu este luată încă în serios de întreaga populație.

S-a găsit de fapt o soluție?

            În aparențe. Soluția găsită a fost „Tratatul de la Paris”, semnat de statele lumii în 2015, unde s-a hotărât ca temperatura globală să fie limitată la 1,5 grade Celsius în cel mai bun caz, însă maximul fiind de 2 grade Celsius. Pentru ca acest lucru să fie pus în aplicare statele care au semnat acest acord trebuie să ajungă la 0 emisii până în anul 2050. Noua problemă apare când statele refuză să semneze acest tratat sau nu respectă înțelegerea. În acest caz puterea este în mâinile activiștilor pentru mediu și a protestatarilor care sunt de cele mai multe ori ignorați sau chiar atacați.

Cât de rău pot fi tratați protestatarii?

            Oribil. În primul rând, violența împotriva protestatarilor este o violență împotriva schimbării și împotriva mediului. Trebuie să luăm mereu în considerare faptul că puterea și influența sunt în mâinile populației. Pentru a trece la exemple vreau să atrag atenția asupra cazului în care activista climatică, Disha Ravi, o femeie din India a fost arestată în luna martie a acestui an pe motive neîntemeiate, caz care a stârnit furie în Statele Unite și în care s-a implicat și Meena Harris, nepoata doamnei vice-președinte Kamala Harris.

Dar există și cazuri în care protestatarii s-au făcut auziți?

            Nu până la capăt. O voce care s-a făcut puternic remarcată a fost cea a Gretei Thunberg, care a protestat în fața clădirii parlamentului Suediei în fiecare vineri până a fost auzită și s-a luat atitudine. Însă dedicarea Gretei nu a fost de ajuns. Exemplul revoltător a fost când a călătorit la New York, ceea ce i-a luat o săptămână din cauza faptului că refuză să călătorească cu avionul. Greta a avut un discurs în care prezenta soluții și răspândea informații cu privire la schimbările climatice, tot efortul ei fiind întâmpinat cu aplauze, iar mai apoi, în practică, cu indiferență.

 Încălzirea globală reprezintă o problemă socială serioasă în care sunt implicați numeroși activiști, care însă sunt reduși de multe ori la tăcere.

Grafician: Marilena Bivolaru

Editor: Căpraru Ștefania Ramona

Popescu Laura
+ posts