De vorbă cu Ariana Dudună: despre implicarea în comunitate, educație și multe altele

Există o mulțime de asociații ale elevilor, însă una dintre cele mai cunoscute este Asociația Elevilor din Constanța (AEC). Un factor care face ca această asociație să fie extrem de cunoscută la nivel național sunt rezultatele remarcabile pe care le-a obținut. În urmă cu două luni, Ariana Dudună, la doar 16 ani, a devenit președintele AEC, iar în urmă cu câteva zile am avut plăcerea de a-i pune câteva întrebări.

Știu că te implici în comunitate încă din clasa a VII-a, ce înseamnă pentru tine acum implicarea în comunitate?

,,Cred că implicarea în comunitate, din punctul meu de vedere, înseamnă a face mai mult decât a observa problemele care sunt în jurul tău. A acționa pentru a rezolva! M-am înscris în AEC în clasa a VII-a pentru că am observat anumite fenomene ilegale care se întâmplau în școala mea și am vrut să le rezolv. Sunt persoane care poate nu vin dintr-o comunitate care are atât de multe probleme și totuși vor să facă pași pentru a transforma comunitatea respectivă în ceva și mai bun. O comunitate mai largă, în loc să se axeze pe orașul lor, se axează pe nivelul național. Cred că dacă fiecare dintre noi ar privi problemele de la el din comunitate și ar face un pas înainte pentru a le rezolva, totul ar fi mult mai bine!”

De curând ai organizat un protest pe timpul vizitei premierului Câțu la Constanța, pe tema gratuității transportului școlar. Ne poți vorbi despre desfășurarea lui și mai exact despre ,,bețele în roate” puse de autorități?

,,Premierul Florin Câțu și-a anunțat venirea la Constanța sâmbătă, noi am dat notificare de a anunța protestul tot sâmbătă când și-a anunțat dumnealui venirea. Luni dimineață m-au sunat niște domni de la o direcție a primăriei din Constanța, Adunări publice, și mi-au spus să vin la ora 10 la o sedință a direcției respective pentru a aviza protestele. Mi-au precizat că pentru protestul din acea zi clar nu îmi vor da aviz. Când am ajuns acolo cu articolul de lege, le-am arătat că nu pot să îmi ofere un aviz negativ. În primul rând, în lege nu există această noțiune, ci doar cea de dispoziție de interzicere și în al doilea rând, un protest poate fi interzis doar în caz de lovitură de stat, adunări extremiste și vă dați seama că noi nu mergeam acolo să distrugem orașul. Domnii au tot insistat și le-am spus să ne trimită pe mail dispoziția de interzicere, căci până atunci protestul se va ține. Ulterior am primit un proces verbal al ședinței, nu dispoziția, mai exact un act care nu are mai deloc caracter juridic, în care ni se interzicea protestul. La rubrica de primar era lăsat gol la semnătură, iar atunci noi ne-am dus și am protestat. În timpul protestului nu am avut vreo problemă cu jandarmeria, iar în dimineața următoare am primit același proces verbal doar că semnat și de primar după ce protestul s-a desfășurat.’’

Ce le-ai spune celor care se confruntă cu piedicile puse de autorități?

,,Trebuie să fie siguri pe ei și să cunoască foarte bine legea. Atunci când știi că ai dreptate și ai lângă tine legea printată care îți spune că ai dreptate nu ai cum să te lași bătut. Cel mai important ar fi să ai o poziție fermă și să crezi în ceea ce faci.’’

Ce schimbări ai face în sistemul de învățământ românesc?

,,Majoritatea schimbărilor pe care le-aș face nu ar fi neapărat schimbări legislative sau schimbări sistemice, ci mai degrabă schimbări în zona de facto. Sunt foarte multe legi care nu se respectă, foarte multe măsuri care nu se iau cu toate că există o bază legală. Într-adevăr, există probleme cum ar fi programa școlară învechită etc, dar cred că primordial aș merge într-o zonă de schimbări sociale, cum ar fi: extinderea programului cu o masă caldă, extinderea programelor de ore remediale, creșterea finanțării pentru educație. Până când nu va putea fiecare elev să aibă acces la o educație de calitate și să aibă condiții care să îi permită să meargă la școală și să învețe într-un mod eficient, nu vom putea crește rata de promovabilitate la Bacalaureat și rata de elevi care termină 12 clase.”

Ce mesaj le-ai transmite tinerilor care vor să se implice în viața comunității, dar nu au susținerea părinților sau a cercului de prieteni?

,,Cred că o persoană care nu te susține în tot ceea ce faci nu îți este neapărat prieten. Chiar dacă este o persoană pe care o cunoști de mult timp, dar dacă tu îți dorești să schimbi ceva în comunitatea ta, ar trebui fie cu timpul să ajungă să te susțină și să îți fie alături, fie acești prieteni vor dispărea într-un mod natural. Atunci când vorbim de susținerea părinților, vin anumite conotații mai sensibile. Sunt mulți părinți care sunt reticenți, în special când vorbim de lupta cu autoritățile, totuși, din experiența mea, cu timpul și prin discuții deschise, explicații concise, majoritatea părinților ajung mai permisivi și chiar să te susțină. Un alt aspect important ar fi că implicarea în comunitate te ajută să te dezvolți pe tine atât profesional, cât și personal.”

Editor: Lavinia Covrigea

Grafician: Bianca Borcea

Borcea Bianca Ana-Maria
+ posts