Corpul ei, alegerile ei

Vineri, 24 iunie 2022, Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii a decis să elimine dreptul constituțional la avort. Joe Biden face declarații în urma acestei decizii istorice, pe care Barack Obama, fostul președinte al SUA, a criticat-o aspru afirmând că este „un atac la libertatea esențială a milioane de americani”.

În Statele Unite, avortul a fost autorizat printr-o celebră hotărâre a Curții Supreme a SUA („Roe v. Wade”) din 1973, care eliminat majoritatea restricțiilor plasate asupra avortului. Cazul reclama legea texană ce interzicea avortul cu excepția unui ordin venit din partea medicilor pentru a salva viețile femeilor. Avocații femeii au argumentat că legile statului Texas limitau în mod neconstituțional dreptul femeilor de a-și decide în privat viețile – drept, de altfel, garantat de amendamentele 1, 4, 5, 9 și 14 din Constituția SUA.

Trei ani mai târziu, cazul a ajuns în fața judecătorilor Curții Supreme, care au decis în favoarea dreptului la avort. Aceștia au argumentat că dreptul femeilor la avort este protejat de Constituția Statelor Unite, iar femeile au libertatea de a alege să avorteze fără ca guvernul american să aibă dreptul să intervină excesiv într-o asemenea situație. Decizia judecătorească a stârnit controverse și nenumărate încercări de răzvrătire venite din partea politicienilor conservatori, care au încercat să o anuleze prin tot felul de legi adoptate pe plan local.

26 de state americane au cerut Curții Supreme a SUA să abroge legea avortului, care se aplicase anterior întregii țări. Această lege, cunoscută și sub numele de ”Roe versus Wade”, denumită astfel după un precedent din 1973, a intrat în vigoare din acel an. Judecătorii au decis ulterior că se va aplica în toate statele americane. Acum, Curtea Supremă a renunțat la acest principiu, astfel încât statele pot decide din nou, individual. Aproximativ 20 de state ar putea interzice acum avortul – chiar și în cazul unor violuri. Missouri este primul care a luat această decizie.  

Procurorul general al statului Missouri a anunţat vineri că acest stat conservator din SUA devine primul stat care interzice întreruperea voită a sarcinii, în urma unei hotărâri prin care Curtea Supremă a revocat dreptul la avort. ”Este o zi monumentală pentru caracterul sacru al vieţii”, declară într-un tweet Eric Schmitt.

Prin hotărârea actuală, în opinia multora, Curtea Federală de Justiție nu a făcut decât să dezbine și mai mult societatea americană. Vom vedea proteste ale ambelor tabere. Femeile care doresc să facă avort vor fi nevoite să meargă în state în care întreruperea sarcinii este încă permisă. Cele care nu au posibilitățile financiare necesare vor încerca să facă acest lucru pe cont propriu – așa cum a fost cazul secole întregi – cu riscul de a-și pierde viața.

Toate acestea înseamnă un punct de cotitură greu de estimat în acest moment, pentru o țară care ar trebui să rămână unită exact acum, în contextul provocărilor legate de asaltul Rusiei în Ucraina. O țară a cărei societate se năruie complet nu mai poate reprezenta un sprijin pentru lumea occidentală. Acum se consideră că nu se mai poate vorbi despre Statele Unite, ci despre Statele Divizate ale Americii. Și chiar și despre o națiune liberală în declin.
Redactor: Oprea Antonia Daniela
Tehnoredactor: Pridie Carmen-Andreea

Oprea Antonia Daniela
+ posts