STOP, misoginism!

Anul trecut realizam o cercetare în privința hărțuirii stradale, iar astăzi un nou scandal care a făcut vâlvă în presă, de această dată despre misoginismul din mass-media, ne aduce din nou, într-o discuție despre misoginism, hărțuire, nesiguranță, etc.

Zilele trecute, celebrul om de televiziune, George Buhnici, a declarat în cadrul unui interviu acordat emisiunii XNS, în timpul festivalului Neversea, că: “Venim la mare ca să vedem piele – aș vrea ca pielea aia să nu aibă vergeturi, deci dacă ați investi în săliță cât investiți în tatuaje cred că am fi toți mai bine. Încurajez pe toată lumea să dea un pic pe la sală. Putem fi de acord că e normal sa ne uităm la țâțe și buci? Aia vreau să văd la mare.”

NU, e anormal, să veniți la mare, pentru a vi se scurge ochii după femei, a le trata ca pe niște obiecte și a le aborda cu un comportament libidinos. Corpurile noastre nu sunt obiectul plăcerii bărbaților, valoarea noastră ca femei nu este dată de felul în care ne percep bărbații în raport cu standardele lor. Nu mergem la „săliță” să ai după ce să întorci capul pe stradă, ci sunt alegerile noastre privind propriul stil de viață. 

De altfel, o altă declarație șocantă făcută de către Buhnici este modul în care acesta își exprimă preferințele pentru minore: “Eu am noroc că am o nevastă care arată ca o minoră. Asta e șansa vieții mele, jur. Dacă îți spun vârsta adevărată o să înțelegi că este minoră. Că dacă scazi cât i-ai da tu, cu cât are ea, minoră iese.” 

Totodată, în 2020, acesta posta pe rețelele de socializare, o fotografie cu soția sa, cu descrierea “Am corupt această minoră. Mă declar pierdut.” Dovedind că își tratează soția ca pe o bucată de carne proaspătă și că a luat-o doar pentru faptul că arată ca o minoră.

Suntem curioși ce părere are fiica lui George Buhnici, și ea, adolescentă și minoră de astfel, când a auzit declarațiile tatălui sau, cum că acesta preferă minorele, invitând la o sexualizare interzisă a acestora din moment ce, în România, în medie, pe săptămână sunt înregistrate două cazuri de viol. Totodată, acesta le invită pe fete, “sa meargă la săliță”, pentru a scăpa de celulită și vergeturi și să investească și în “săliță” cum investesc și în tatuaje.

!! Feminist Reminder !! : Celulita nu dispare din “săliță”, și aceasta apare INDEPENDENT, fără voia noastră în urma problemelor feminine, hormonilor, și chiar a unei sarcini.

De asemenea, George Buhnici, nu este primul și nici ultimul (din păcate) bărbat din media care face declarații referitor la abuzarea și hărțuirea femeilor. 

Anul trecut, actorul George Burcea, declara că unele femei trebuie bătute: „Fetelor, vă repet, vă doresc să aveţi bărbaţi care în momentul în care vin de la muncă să vă ia la palme. Cu mese, cu scaune, cu capace, cum îi dădea bunicul bunicii mele, acum 15-20-30 de ani. La scurt timp după, cartea acestuia, “Scrisoare către Ceaușescu”, în care pleda împotriva abuzului femeilor și expunea povestea femeilor din viața lui pe vremea lui Ceaușescu când erau abuzate și nu se lua nicio măsură, a fost retrasă de pe piață.

Și prezentatorul TV, Dani Oțil, a dat-o în bară, când soția sa, Gabriela Prisăcariu era însărcinată, acesta a adus insulte la adresa femeilor însărcinate, denumindu-le “vaci”, iar a doua zi, acesta a apărut la emisiunea pe care o prezintă, purtând o burtică de gravida. Acesta a declarat că a fost pedepsit de către soția sa pentru lucrurile pe care le spusese și a spus că “Gravidele sunt eroi fără capă”.

Astfel, putem spune că misoginismul din media, dar și îndemnurile la abuzul femeilor este des întâlnit în România și de cele mai multe ori nepedepsit. “Scuzele” pe care le declarați mai apoi, public, nu ajută cu nimic pe nimeni, pentru că potrivit statisticilor 4 din 5 femei sunt abuzate fizic/verbal/sexual. 

Scuzele nu ajută la repararea traumelor. În loc să vă petreceți timpul pe la festivaluri sau pe social media aruncând cu vorbe murdare, mai bine v-ați documenta cu privire la egalitatea de gen și violența împotriva femeilor.

Corpul nostru, alegerile noastre! Iubiți-vă pe voi, iubiți-vă corpul! Sunteți minunate!

Editor: Căpraru Ștefania

Oprea Antonia Daniela