Nutriţie şi Dietetică la USV cu Petronela

În continuarea descoperirilor experienţelor studenţeşti de la diverse specializări, diferite de cele despre care auzim cu toţii zilnic, de data aceasta vorbim despre un profil care a devenit din ce în ce mai căutat în ultimii câţiva ani. Şi, aşa cum v-am obişnuit deja, informaţiile din acest articol sunt de la cineva care este cel mai în măsură să ni le ofere, şi anume Petronela (@petronelab.elena). 

Sunt studentă la Facultatea de Medicină și Științe Biologice, din cadrul Universităţii <<Ștefan cel Mare>> Suceava, și am ales specializarea Nutriție și Dietetică pentru că îmi place să ajut oamenii, să interacționez cu ei, dar și pentru că, în liceu, am fost la unul dintre profilurile reale și am prins o plăcere pentru chimie și biologie.” ne-a spus Petronela despre facultatea la care este şi specializarea pe care a ales-o, dar şi motivele care au determinat-o să facă această alegere. 

Punctul forte pe care îl are această specializare pentru cineva care este în prezent pe un profil real este cu desăvârşire orarul format din materii deja cunoscute sau măcar, care au deja o bază informaţională stabilită, dar o voi lăsa pe Petronela să vă ofere mai multe detalii despre generalitatea profilului său, dar şi individualitatea universităţii în sine, profesori sau colegi şi examenul de admitere: De 2 ani, de când sunt la această specializare, pot zice că am avut norocul să dau de profesori tineri, dar și de medici de la care am avut foarte multe lucruri de învățat. În primul semestru am avut multe materii pe care le-am făcut în liceu, precum anatomie, chimie, biochimie. Pot să zic că am rămas uimită când am văzut orarul, comparativ cu liceul, căci la facultate orele sunt împărțite pe seminarii, cursuri și laboratoare (unde se fac multe lucrări practice), iar de la un semestru la altul orarele se schimbă. Admiterea a fost foarte ușoară, în cazul meu, deoarece am avut doar un interviu, fiind primul an cu pandemie. În sesiune, sincer, a fost jale; unii profesori spuneau că o sa fie examene foarte grele, noi nu știam ce doresc profesorii de la noi, cum este un colocviu, cum este examenul. Am avut atât examene grilă, cât și examene descriptive.” 

Şi, aşa cum zice o anumită zicală – începutul e cel mai greu. Chiar şi când am învăţat să mergem, să scriem sau să citim, totul părea atât de imposbil, iar acum sunt lucruri atât de involuntare pe care le facem zilnic. Aşa a fost facultatea şi în cazul Petronelei şi, probabil, aşa va fi pentru mulţi dintre noi. În primul semestru adaptarea a fost mai grea: profesorii erau foarte serioși, aveau așteptări să venim deja cu anumite cunoştinţe din liceu, pe care noi nu le aveam, erau mai exigenți și nu știam cum se desfășoară orele într-un astfel de regim, mai serios, dar în semestrul 2 deja ne-am mai relaxat atât noi studenții, cât și profesorii.” 

Deşi Petronela nu a stat la cămin în timpul facultăţii fizice, ne-a spus cât de greu este statul în chirie, într-un alt oraş: Pot să zic că e destul de greu și asa. Trebuie să te descurci singur, să faci mâncare, curățenie și să înveți în același timp. Orele le ai de dimineață până seara, iar pauzele, chiar dacă sunt de câte 1-2 ore, nu prea îţi permit să faci multe.” 

Acum că am discutat despre partea de prezent a profilului, trecem la posibilitatea de job viitor pe care l-ai putea alege şi tu, aşa cum îşi doreşte Petronela – Am avut ocazia să fac practică la un cabinet de nutriție și am realizat că Nutriționistul este o meserie care implică multă responsabilitate, multă matematică și multă gândire logică. Sunt multe criterii de care trebuie să ții cont la realizarea unei diete/meniu, dar sincer, chiar mă văd lucrând într-o clinică sau într-un cabinet de nutriție ca medic specialist, deşi mai am de învăţat până acolo.” 

Şi, nota motivaţională a articolului este, de această dată, presărată de multă muncă, cu care se corelează orice statut de student, de la orice profil al oricărei universităţi – Pentru cei care abia încep facultatea, le sugerez să se înscrie în asociații, deoarece le dezvoltă mult gândirea, modul de a comunica și de a-i asculta pe ceilalți și ai parte de multe activități faine (eu fac parte deja din viitoarea Asociație a Studenților Mediciniști și Biologi Suceava, care se va înființa în primăvară, am fost membru Asus și pot zice că am avut ocazia să fac multe activități faine). Le mai sugerez să fie activi la ore, profesorii țin cont, și să nu lase învățatul pe ultima 100 de metri, unii profesori nu sunt ceea ce par a fi, să fie conștiincioși…. Dacă la liceu mai trag profesorii de tine, la facultate nu e aşa; aici poți rămâne restant pentru că ai luat un proiect de pe intenet și l-ai prezentat tu.” 

Doresc să îi mulţumesc pe final Petronelei, şi sub această formă, pentru ajutorul acordat şi informaţiile despre propriile experienţe din studenţie. Sper că deja aţi reuşit, măcar unii dintre voi, să marcaţi pe lista facultăţilor ceea ce ştiţi că nu v-ar atrage sau ceea ce sună şi mai tentant decât înainte de a afla toate aceste detalii. Abia aştept să văd generaţia Z în acest domeniu.

Editor: Flavia Iancu

Grafician: Andreea Vasiliu

Livadariu Adriana-Mihaela
+ posts