Despre tipurile de personalitate

      În toamna anului 2020, întrebarea „Ce personality type ai tu?” ajunsese să fie aproape la fel de întâlnită ca „Ce zodie ești?”. Acum, cu popularizarea tipurilor de personalitate Myers-Briggs, din ce în ce mai mulți oameni prinși de acest hype wave, care erau generally neinteresați de subiect, au făcut testul de pe site-ul 16personalities. Și astfel, am ajuns să fim înconjurați de mărcile INTP și INFP din toate parțile. Nu am de gând să mint, căci și mie mi-a fost alocat INFP, și privind înapoi, nu am văzut nimic mai eronat despre mine.   

      Ne mutăm în ianuarie 2021, când unul dintre prietenii mei pasionați de acest subiect mi-a explicat în detaliu de ce acel site nu este de încredere, iar eu am să împărtășesc aceste informații și cu voi, dragi cititori.

      Dar, mai întâi, ce sunt tipurile de personalitate? Acestea se referă la clasificarea psihologică a diferitelor tipuri de indivizi. Tipurile de personalitate se disting uneori de trăsăturile de personalitate, acestea din urmă întruchipând un grup mai mic de tendințe comportamentale. Se spune uneori că tipurile implică diferențe calitative între oameni, în timp ce trăsăturile ar putea fi interpretate ca diferențe cantitative. Conform teoriilor de tip, de exemplu, introvertiții și extraverții sunt două categorii fundamental diferite de oameni. Conform teoriilor trăsăturilor, introversiunea și extraversiunea fac parte dintr-o dimensiune continuă, cu mulți oameni în mijloc. Spre deosebire de trăsăturile de personalitate, existența tipurilor de personalitate rămâne extrem de controversată. Este evaluat cum îți folosești funcțiile cognitive, fiind căutate primele patru cele mai utilizate.

      Aici vorbim despre mbti, sau „Myers-Briggs Personality Indicator”, care este sistemul de clasare folosit de 16personalities și astfel cel mai cunoscut.

      Chestionarul lor este bazat pe stereotipuri, în loc de felul în care aceste funcții cognitive funcționează. Îți pun întrebări superficiale, în loc să meargă mai în adâncime. Un exemplu pe care îl tot dau este cum se bazează, pentru prima literă a abrevierii (I/E), pe introvertirea sau extrovertirea socială, când mbti nu se referă la asta. În schimb, I/E se referă la introvertirea sau extrovertirea funcției cognitive dominantă pe care o folosești, nu dacă îți place sa socializezi sau nu. Astfel, în cele mai multe cazuri, rezultatul obținut nu este tipul tău de personalitate corect. 

      Și atunci, cum îți poți afla mbti-ul? 

      Ei bine, cea mai bună variantă ar fi să te documentezi pe cont propriu despre funcții și despre mbti, iar apoi să îți atribui ce tip de personalitate ți se potrivește cel mai bine. Știu că nu este o metodă prea accesibilă, fiindcă mulți nu au timpul sau capacitatea mentală pentru a investi atâta energie în ceva în care nu sunt prea interesați. 

      De aceea, eu recomand un site primit inițial de la prietenul menționat mai sus: keystocognition.com. Durează mai mult să completezi chestionarul, iar site-ul nu arată atât de bine, însă este o sursă considerată mai de încredere. E adevărat, tot o să facă greșeli, nu are cum să te cunoască perfect din 48 de întrebări, oricât de aprofundate ar fi ele. Dar, după ce îți atribuie tipul de personalitate, îți sugerează alte 2 care s-ar putea potrivi, și poți citi despre acelea și să vezi dacă se potrivesc mai bine decât cea pe care ai primit-o inițial. 

      Eu așa am făcut și cu puțină consultare de la prietenul meu, mi-am aflat mbti-ul corect, fapt care sincer mi-a adus multă pace interioară în principal pentru că în sfârșit puteam relata cu meme-urile de pe conturile cu mbti.

Editor: Căpraru Ștefania Ramona

Grafician: Sara Lia

Tănase Anca-Irina
+ posts