Sistemul de sănătate –un strigăt de ajutor

Pandemia de coronavirus nu s-a terminat,iar ultimele săptămâni ne-au demonstrat acest lucru. După o vară trăită cu falsa impresie că această criză sanitară a luat sfârșit, valul 4 ne-a lovit mai violent ca niciodată.

Sistemul de sănătate din România este în plină criză de mulți ani, însă pandemia a accentuat aceste neajunsuri. În ultimii 30 de ani, un singur spital a fost construit, din ce în ce mai mulți medici aleg să profeseze în străinătate, iar investițiile făcute sunt mult prea mici pentru a rezolva toate problemele. Din această cauză, astăzi ne confruntăm cu cea mai mare criză sanitară de până acum. Pandemia de coronavirus a adus sistemul în pragul colapsului, dar cum am ajuns aici? Rata extrem de mică de vaccinare. Doar 30 % din polpulația țării este vaccinată, fiind a doua cea mai mică rată de vaccinare din UE, după Bulgaria. Astfel, nu este de mirare că ne aflăm în această situație.

De ce vaccinarea merge atât de prost în România?

La începutul campaniei de vaccinare, România se afla pe primele locuri la nivel european, însă nu a durat mult până când am ajuns la celălalt capăt la clasamentului. Când dorința de vaccinare a cetatenilor a început să scadă, au aparut declarații din partea politicienilor, ce anunțau cu mare fast că pandemia este sub control, astfel inducând ideea că nu este o nevoie presantă de imunizare. În loc să vaccinăm un număr cât mai mare de persoane de-a lungul verii, să adoptăm legi ce asigură obligativitatea certificatului verde pentru desfășurarea majorității activităților și să avem o campanie de comunicare solidă, măsurile populiste și interesele politice au primat, deși cu toții știam dezastrul pe care tulpina Delta îl făcuse în India cu câteva luni în urmă. Reticiența față de vaccin a arătat cât de mică este încrederea oamenilor față de stat, cât de vulnerabili suntem în astfel de situații. Din păcate, în România, o teorie a conspirației este mai credibilă decât știința, iar sursele noastre de informare sunt total greșite. De unde tendința aceasta de a crede imposibilul? Lipsa de educație științifică, de gândire critică reprezintă impedimente pentru pentru campania de vaccinare. Românii sunt printre cei mai religioși și superstițioși oameni din Europa și înclină să creadă că întreaga situație este manipulare. De asemenea, persoane din spațiul public ce promovează povești mincinoase, ce lansează infomații neadevărate și reacții adeverse complet inexistente, își găsesc publicul exact în această categorie de oameni, dezinformați, ușor de manipulat. În astfel de momente vedem ce înseamnă un sistem de educație neperformant, incompatibil cu actualitatea.

Din exterior, este imposibil să înțelegi dramele din spital, însă ele există. În fiecare zi, medicii se confruntă cu un număr uriaș de pacienți, care sunt tratați pe holurile spitalelor, în așteptarea eliberării unui loc. O parte sunt tratați chiar în ambulanțe, astfel că multe dintre acestea nu pot pleca în misiuni câteva ore sau chiar zile. În acest moment, toate locurile la terapie intensivă sunt ocupate, iar pacienții rămân în unitățile de primiri urgențe perioade lungi de timp. Morgile spitalelor sunt arhipline, iar cimitirele nu mai fac față numărului de morți. Numai în această săptămână, 2989 de oameni au murit de Covid. O adevărată tragedie, iar specialiștii avertizează că vârful acestui val nu a fost încă atins. În jur de 1800 de oameni așteaptă un pat liber la terapie intenisvă, iar mulți dintre ei mor înainte ca acest lcuru să se întâmple.Medicii sunt epuizați. De 19 luni, aceștia luptă fără oprire pentru salvarea bolnavilor, însă oboseala și disperarea își spun cuvântul. Nu există suficient personal care să îngrijească volumul atât de mare de pacienți și cu cât situația se va prelungi, cu atât mai mare va fi presiunea pe spitale. Din această cauză, instalațiile de oxigen cedează , rezultând în incendii devastatoare. Nu mai puțin de 40 de oameni au murit pe paturile de la terapie intensivă, arși de vii sau sufocați de lipsa de oxigen. Improvizațiile făcute în grabă pentru a putea face față numărului mare de pacienți și chiar lipsa autorizațiilor de securitate la incediu au provocat morți ce puteau fi evitate. Acest lucru ne-a arătat cât de afectat este sistemul de sănătate, cât de nepregătit este pentru orice fel de situație, dar și rezultatul ultimilor ani, marcați de corupție, de politicieni incapabili și dezinteresați, care au distrus, rând pe rând, fiecare structură a statului.

Ne aflăm într-o criză sanitară fără precedent.Dezastrul pe care îl trăim în acest moment nu a fost provocat doar de infrastructura din spitale, ci și de lipsa de vaccinare acută, de măsurile populiste și o lipsă gravă de educație. Într-un sistem care este în plin regres este greu să înțelegi de ce lucrurile au fost lăsate să degenereze. Ce putem face în acest moment este să ne vaccinăm, deoarece numai așa putem învinge pandemia. Vaccinarea este un simbol de responsabilitate colectivă, iar acesta este momentul să arătăm că ne pasă.

Editor: Ionela David

Grafician: Daria Cimpoeru

Cruceru Maria
+ posts