Se va introduce o nouă disciplină în programa școlară?

      Politica schimbărilor face din nou valuri în rândul liceenilor și studenților, odată cu proiectul de modificare a legii conform căruia Istoria Evreilor și Holocaustului ar deveni o materie obligatorie în învățământul liceal și universitar.

  Inițiatorul acestui proiect este actualul ministru interimar al Educației, Sorin Câmpeanu. Camera Deputaților l-a adoptat în procedură de urgență, iar în prima săptămână din noiembrie, a intrat în proceduri la Senat.

  Această propunere a fost depusă la doar câteva zile după ce Președenția anunța un angajament al țării noastre în cadrul Forumului dedicat Comemorării Holocaustului și Combaterii Antisemitismului. Acest angajament presupunea, printre altele, revizuirea și actualizarea educației privind Holocaustul pentru elevii din țara noastră.

  Se propune introducerea unui nou articol conform căruia Istoria evreilor, Holocaustul să fie o nouă disciplină studiată de elevi, iar metodologiile specifice, manualele și materialele didactice vor fi realizate de Ministerul Educației în colborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Ellie Wiessel și membrii Consiliului de onoare. Introducerea acestei noi discipline se întrevede în anul școlar 2023-2024.

  Cu toate că proiectul a fost adoptat de Cameră și trimis la Senat, Consiliul Economic și Social a oferit un aviz nefavorabil proiectului, argumentând că o astfel de schimbare poate destabiliza ușor sistemul de învățământ. De asemenea, Consiliul Economic și Social a sugerat ca subiectul acestei discipline să fie inclus în programa aferentă istoriei, pentru ca elevii înțeleagă mai bine amploarea acestui eveniment istoric. 

   Surse :  https://www.edupedu.ro/istoria-evreilor-holocaustul-ca-disciplina-obligatorie-la-liceu-un-proiect-de-lege-aflat-la-senat-are-sprijinul-majoritatii-partidelor-si-al-guvernului-printre-initiatori-sorin/ 

Editor: Lavinia Covrigea

Grafician: Mădălina Moroșanu

Antonia Suciu
+ posts