Realitatea vs Social Media

De la apariția omului până în momentul de față, fiecare persoană a putut să își creeze o percepție unică asupra unor subiecte și cuvinte: de la culori și cum sunt acestea interpretate, până la definiția unor termeni complecși, cum ar fi frumusețea, sănătatea, ș.a.m.d. Ceea ce noi percepem ca frumos și sănătos, altcineva poate interpreta ca urât și malad, și vice-versa.
Cu apariția primelor rețele de social media la începutul anilor 2000, cu platforme ca MySpace și LinkedIn, concepțiile oamenilor au început să se schimbe, fiind direcționate spre aceeași idee: că ceea ce postează pe social media este conform realității.


Cu timpul, editarea foto a ajuns să acapereze lumea virtuală și postările multora dintre noi. Cele mai mici defecte ale corpului sau feței sunt retușate, pentru a crea o falsă impresie a definiției frumuseții, sănătății și în ultimă instanță, a perfecțiunii. Instagram-ul, care este probabil cea mai utilizată platformă în acest moment, a devenit cea mai bună metodă pentru adolescenți de a crea o imagine care nu le aparține: nu mai sunt originali și autentinci pentru că nu se regăsesc cu restul tinerilor care urmăresc să facă parte dintr-un grup de oameni identici.


Pozele editate pentru a atinge perfecțiunea au reușit să scadă stima de sine a multor tineri, iar lucrurile promovate pe rețelele de socializare ne lasă un gust amar. Toată lumea vine cu aceeși soluție: să ne îndepărtăm de aceste platforme cât mai mult posibil. Ce putem face, însă, în contextul în care, a devenit o adicție? Facem parte dintr-un cerc vicios, din care cu greutate se poate scăpa.


De ce este greșit cu ceea ce este postat pe Instagram? Este simplu: nu reflectă realitatea. Oamenii sunt plini de imperfecțiuni, pentru că au fost creați în scopul de a fi unici, nu perfecți. De aceea, modul în care sunt promovate unele idei despre corpul uman, pot dăuna grav sănătății mintale și percepției despre propriul corp. Sunt multe modele sau celebrități ale căror poze trec prin proces lung de editate, prin diferite programe, pentru a părea de-a dreptul angelice, dar departe de adevăr. Corpurile lor sunt adorate, pentru că reprezintă idealul împins de către societate, dar în realitate toate corpurile sunt ideale în felul lor, meritând să fie adorate.


Societatea din ziua de astăzi chiar ne împinge să respectăm niște cerințe bazate pe idei concepute greșit. Fiecare are darul său, imperfecțiunile sale și este unic. Am fost creați pentru a fi diferiți, nu identici. Social media ne crează pe zi ce trece o imagine de sine neadevărată și mult prea diferită față de realitate. Perfecțiunea nu există, iar în spatele fiecărei poze editate sunt oameni la fel de plini de imperfecțiuni. Viața trebuie trăită, nu pierdută din cauza unor restricții arbitrare impuse de oamenii din jur. Suntem liberi să avem propriile decizii, deoarece noi suntem cei care ne scriem propria poveste. Nimeni nu ne poate spune dacă e ceva greșit sau nu – mai ales nu social media.

Editor: Raluca Sachelarie

Grafician: Marilena Bivolaru

Samoilă Ioana
+ posts