De-a lungul timpului, femeile au fost influențate de marile personalitați feminine. În toate domeniile au existat femei care au reușit să scrie istorie, să arate lumii ce lucruri mărețe pot face femeile. Două dintre marile revoluționare ale modei au fost Coco Chanel și Elsa Schiaparelli, care au deschis noi drumuri prin stilul lor vestimentar, nemaiîntâlnit până atunci. Prin acest mod, cele două au ajuns să devină și rivale.
Viața lor nu a fost deloc una ușoară, până în momentul în care au reușit să devină aceste două personalități puternice. Acestea au făcut mari sacrificii și și-au dorit ca numele lor să devină un reper cunoscut asupra stilului feminin.
Coco Chanel a avut un rol important în eliberarea femeilor de corsetele și rochiile voluptoase foarte incomode. Aceasta a adus la viață hainele cu un croi drept, care aveau rolul de a masca silueta feminină. În anul 1926 a creat faimoasa rochie “petit noir”, ce definește eleganța și simplitatea pe care Chanel a reușit să le aducă la viață în vremea aceea.
Elsa Schiaparelli este o revoluționară a secolului XX, datorită creațiilor ei ieșite din comun. A fost prima persoană care a creat fusta-pantalon și cea care a reușit să aducă la viață în acea vreme rozul aprins. În zilele noastre poartă numele de “rozul Schiaparelli “. Rămâne în istorie ca prima creatoare de modă care a apărut pe coperta revistei americane “ Time“, în anul 1934. Odată cu această întâmplare ia naștere și rivalitatea dintre ea și Coco Chanel. Pe parcursul anilor, rivalitatea rămâne impregnată asupra ambelor case de modă.
Diferențele de stil dintre Chanel și Schiaparelli erau evidente. Chanel alegea întotdeauna un stil clasic, pe când Schiaparelli era adepta unui stil ieșit din comun. Schiaparelli este creatoarea rochiei homar și a pălăriei în formă de pantof. Din cauza ideilor diferite în ceea ce privește moda, Chanel nu a putut accepta stilul lui Schiaparelli. Se spune că la o petrecere, Chanel a invitat-o pe Schiaparelli la dans, urmând să o împingă într-un candelabru, rochia ei fiind cuprinsă de flăcări.
Ambele case de modă au trecut printr-o perioadă de pauză la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Atât Chanel, cât și Schiaparelli s-au retras din Franța când aceasta a fost invadată de nemți. Însă când s-au întors, la terminarea războiului, în Franța moda se schimbase, iar Christian Dior era în lumina reflectoarelor.
Schiaparelli redeschide casa de modă imediat după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. În anul 1947 aceasta îl angajează pe Hubert de Givenchy ca director de creație. Cu toate acestea, casa de modă Schiaparelli nu a mai avut aceeași popularitate ca înainte de război. Moda se schimbase, dar Elsa nu accepta acest fapt.
La vârsta de 70 de ani, în anul 1953, Chanel decide să reia afacerea. Primele două colecții pe care le-a scos au fost descrise de către presa franceză drept “un eșec total “, dar presa americană a fost de altă părere. Colecțiile sale au fost mult mai apreciate în America.
În anul 1954 Schiaparelli închide casa de modă și pleacă din Paris, dedicându-se autobiografiei sale, “Shocking Life”. Rivalitatea dintre Coco Chanel și Elsa Schiaparelli se încheie în momentul în care Elsa se stinge din viață în anul 1973. La final, Chanel a rămas în frunte, casa de modă existând și în zilele noastre.
Editor: Covrigea Lavinia
Grafician: Oprea Alexandra