Influența feminină din sec. XX

Încă de la încecut femeia a fost considerată inferioară unui bărbat. În sec. XX, noi femeile am fost influențate de marile personalități feminine care au reușit să aducă femeii aceleași drepturi pe care un bărbat le avea. În toate domeniile au fost femei care au arătat, având drepturi sau nu că și o femeie poate să exceleze la fel ca un bărbat în toate domeniile.

  Cu toate că în acea vreme femeilor le era interzis să urmeze cursuri universitare, pe Marie Curie nu a împiedicat-o acest fapt din a se dedica meseriei sale. Cu toții am auzit de Marie Curie care de-a lungul timpului a câștigat 2 premii Nobel datorită descoperirilor sale. Marie Cuire a arătat că și o femeie poate să studieze și să facă ceea ce și un bărbat face. Marie Curie a rămas in istorie ca femeia care a câștigat 2 premii Nobel.

 Mișcare cea mai grea pe care femeia a făcut-o a fost aceea în lupta pentru egalitate. Bărbații erau de părere că o femeie nu ar trebuii să aibă drepturi egale. Simona de Beauvoir a fost una dintre femeile care se săturase de inegalitatea dintre sexe, cea care a făcut primul pas pentru a schimba asta. Ea a dus către femeie mișcarea feministă care mai târziu avea să ne aducă drepturi egale cu un bărbat.

  În sec. XX să fi femeie de culoare nu era un lucru atât de ușor. O femeie de culoare era mai discriminată decât o femeie albă. Discriminările aduse unei femei de culoare erau nenumărate, dar Rosa Parks a fost prima femeie de culore care s-a luptat pentru drepturile ei. Ea a dus in atenția femeilor lupta pentru oprirea segregării rasiale. Lupta ei a fost lungă și grea, iar în anul 1955 pe data de 1 decembrie a fost arestată deoarece nu a vrut sa cedeze locul în autobuz unei persoane albe. În ziua de azi, datorită ei, femeile de culoare sunt privite în societate aproximativ la fel ca orice femeie.

 Numeroase femeie au intrat in istorie datorită realizărilor ei.  De exemplu Valentina Tereshkova a intrat în istorie ca o primă femeie care a zburat în spațiu împreună cu alte 4 femei. Nadia Comăneci a fost prima persoană din istoria gimnasticii care a reușit să ia un 10 perfect. Coco Chanel a rămas în istoria modei ca femeia care a reușit sa deschidă noi orizonturi vestimentare și multe alte femei care au reușit să ne influențeze și atunci, dar și acum.

 Datorită acestor mari personalități feminine, noi femeile suntem apreciate în ziua de azi ca ceea ce suntem și ce facem. Dacă la acel moment noi nu aveam aceste mari femei care au dat tot ce se putea pentru a arăta de ce e capabilă o femeie, noi nu mai aveam toate drepturile pe care le avem acum.  Până si în ziua de azi femeia trebuie să arate lumii că toți suntem egali și alegerile noastre sau diferența de sexe nu arată cât de capabil ești.

Consider ca în sec. XXI nu ar mai trebui să fim judecați pentru nuanța pieli, pentru deciziile noastre sau pentru faptul că suntem femei, lumea a evoluat deci hai să evoluăm din toate punctele de vedere lăsând discriminările în trecut.

Editor: Cismaru Lucian

Grafician: Axinia Daria

Paun Anda
+ posts