De ce like-urile ne hrănesc ego-ul

Trăim într-o lume în care rețelele sociale sunt o activitate de prezent. Nu mai este anul 2008 și ne speriem de ceea ce urmează, suntem în 2021 și vorbim de un lucru prezent, în care suntem deja implicați. Deloc surprinzător este faptul că rețelele de socializare pot avea un efect toxic asupra noastră prin prisma standardelor nerealiste create cu privire la imaginea corpului nostru. Facetune și Photoshop sunt doar câteva dintre aplicațiile de editare folosite în scopuri distructive.

Și totuși, deși suntem conștienți de acest cerc vicios al rețelelor sociale, continuăm să fim afectați de un engagement neplăcut al postarilor noastre. De ce uităm așa rapid că poza ce nu a strâns îndeajuns de multe like-uri pe cât ne așteptam a fost făcută pentru a imortaliza un moment special pentru noi?

Răspunsul stă la baza științei: în urma unui studiu realizat de UCLA numit  “Ahmanson–Lovelace Brain Mapping Center” s-a descoperit că numărul mare de like-uri primite la o postare este motivul unor activități intense în multiple zone ale creierului, semnificativ în cea responsabilă cu eliberarea hormonilor recompensei. De aici totul începe să se clarifice: deși poza este legată de amintiri personale și prețioase, creierul nostru încă tânjește după aprobarea altor persoane.

Oamenii, ca ființe ale naturii, formează instincte de integrare pentru supraviețuire, instincte păstrate și în situații mai puțin relevante precum rețelele de socializare.

Patricia Greenfield, profesor de psihologie la UCLA și directorul UCLA’s Children’s Digital Media Center, Los Angeles, a continuat studiul și a descoperit că unul dintre principalele motive pentru care adolescenții dau like unei postări, este dacă acea postare avea în prealabil un număr mare de like-uri. De aici este ușor de asumat că totul se rezumă la presiunea grupului și dorința de a ne integra și de a fi acceptați. 

Deși trăim într-o perioadă în care se pune accentul pe importanța descoperirii de sine, cultivarea vocii personale și iubirea de sine necondiționată, suntem încă captați de părerile altora și trendurile popularizate de persoane din grupul nostru. 

Data viitoare când urmează să încarci o poză pe Instagram, apreciază numărul de persoane care au dat like și amintește-ți momentele petrecute făcând poza, decât să te concentrezi pe un număr la care ai aspirat din pură dorință de integrare în standardele societății.

Editor: Lavinia Covrigea

Grafician: Mădălina Moroșanu