Dacă tot e să dai faliment, să fie unul spectaculos!

Ce este educația financiară?

        Oamenii au tendința să-și ciulească urechile când aud de bani, de parcă niciodată nu vor fi de ajuns. Ce este educația financiară din punctul tău de vedere? Ce crezi că educația financiară cuprinde? Alocă-ți câteva minute în care să te gândești la asta apoi poți continua articolul.

Te-ai gândit?

        Fie că mi-ai ascultat sfatul, fie că nu, articolul continuă. Educația financiara este unul dintre cele mai importante elemente pe care un om ar trebui să le învețe pe parcursul vieții, de preferat de la o vârstă fragedă. Oamenii nu se vor opri niciodată din a învăța, prin urmare toate oportunitățile apar la timpul și la locul lor – fie că ieși învingător, fie că te retragi cu coada între picioare –, astfel încât creierul nostru devine zilnic din ce în ce mai puternic pe măsură ce este exersat. Cu cât este mai puternic, cu atât câștigă mai mulți bani.

       O să vă întrebați acum: „Ce legătură are creierul cu banii? Dacă termin o facultate bună, mă angajez la un loc de muncă stabil și bănos, în urma căruia o să excelez și, normal, o să muncesc mai mult’’. Dă-mi voie să-ți explic. Sistemul nostru de învățământ nu alocă nici măcar o oră pe săptămână educației financiare, astfel că oamenii nu sunt familiarizați cu „alfabetul financiar”. Gândirea prezentată mai sus este des întâlnită în mințile românilor: suntem învățați de mici că cel mai bine e să stai în banca ta și să te supui șefului, modul ideal de a excela și de a deveni un angajat minunat. Este oare de ajuns?

Ce este alfabetul finaciar?

        Alfabetul financiar constă în active și pasive. Este necesar să învățam să facem diferența dintre acestea. Ele constituie regula de bază.

Activele = sunt cele care aduc banii în buzunar și nu sunt definite de litere, ci de cifre;

Pasivele = sunt cele care iți scot banii din buzunar.

        Pentru a înțelege mai bine conceptul, îți voi prezenta un exemplu simplu. O casă devine un activ atunci când o închiriem: ea produce un venit lunar fără a cheltui noi vreo sumă de bani, fiind întreținută de un chiriaș; aceeași casă devine un pasiv în momentul în care o achiziționăm, deoarece, în acest fel, lista cheltuielilor noastre crește: apar cheltuieli suplimentare legate de rata la credit și impozitul pe proprietate. Dacă, însă, prin achiziția casei, rata lunară a creditului este mai mică decât chiria lunară platită anterior, atunci, prin diferența economisită lunar și prin faptul că la finalul perioadei devii proprietarul imobilului, această operațiune îți aduce un plus în rândul activelor.

       Automat, o să apară întrebarea: „Dar ce introducem în rândul activelor? Ce putem considera investiții care aduc bani în buzunar?”. Voi menționa aici câteva, însă acestea nu sunt limitative: afaceri care nu necesită prezență fizică, acțiuni; obligațiuni, fonduri mutuale, depozite, proprietăți imobiliare care generează venituri din chirii; drepturi de autor de pe urma proprietăților intelectuale și orice altă valoare care produce venit sau crește ca valoare și este oricând vandabil.

Este de ajuns să fii doar un angajat?

        În urma informațiile precedente, pot trage o concluzie simplă: Nu trebuie să muncim pentru bani, ci ei pentru noi. Pentru a ajunge și tu la această concluzie, trebuie să-ți antrenezi creierul și să înveți alfabetul financiar. Pentru început, iți recomand cartea „Tată bogat. Tată sarac” scrisă de Robert Kiyosaki, pentru a înțelege mai bine aceste noțiuni.

De ce am ales acest titlu?

        Din întreaga lume, îi apreciez în special pe texani și atitudinea lor. Ei sunt mândri când câștigă și se fălesc când pierd. Texanii au și un proverb: „Dacă tot e să dai faliment, să fie unul spectaculos”. Nimănui nu-i face plăcere să dea faliment, dar majoritatea se tem atât de tare să nu piardă, încât au grijă să nu aibă ce să piardă, ajungând să fie adevărați supuși ai banilor. Un alt proverb texan sună cam așa: „Toată lumea vrea în rai, dar nimeni nu vrea să moară”.

P.S. Banii sunt o născocire.

Editor: Mirea Daria

Grafician: Axinia Daria

Olteanu Bianca